Сведочење Радосављевића о убиству браће Битићи

Бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури рекао је на суђењу за убиство браће Битићи да је за њихово убиство сазнао након што су пронађене гробнице у Петровом Селу и лешеви међу којима су била и тела браће Битићи. Легија одбио да сведочи.

Бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури је пред Већем за ратне злочине Окружног суда у Београду рекао да је био руководилац обуке у Наставном центру МУП-а у Петровом Селу где су браћа Или, Агрон и Мехмет Битићи убијени 9. јула 1999. године, али да о злочину нема непосредних сазнања.

"О убиству сам сазнао после дужег времена на колегијуму МУП-а Србије када су пронађене масовне гробнице и лешеви међу којима су била и тела тројице америчких држављана албанског порекла", посведочио је Гури.

Бивши командант Жандармерије је рекао да му је крајем јула тадашњи начелник Ресора јавне безбедности и хашки оптуженик Властимир Ђорђевић пренео да "су имали обавезу коју је тадашњи министар полиције Влајко Стојиљковић наметнуо и да је то завршио са његовим помоћником (првооптуженим) Сретеном Поповићем".

Поповић му је, како је навео, касније испричао да га је звао Ђорђевић и да му је пренео да треба да преузме три особе из затвора у Прокупљу и превезе их до Наставног центра у Петровом Селу где ће их преузети припадници МУП-а Србије.

Радосављевић је навео да је тек по откривању гробница то повезао са убиством браће Битићи и да "нико осим тадашњег министра полиције то није могао да организује".

Радосављевић је навео и да је у камп у Петровом Селу где се изводила обука за посебне јединице полиције "долазио на пар сати или дан" и да се није дуже задржавао, јер је као помоћник команде штаба МУП-а у Приштини често био на Косову.

Бивши командант Жандармерије је потврдио да је долазио у камп са ћерком и да је једном приликом, некадашњи командант за специјалне операције Милорад Улемек Легија његову ћерку вратио хеликоптером за Београд.

О отказу у МУП-у

На питање због чега је дао отказ у МУП-у, Радосављевић је испричао да је то уследило након предаје Улемека маја 2004. године, када му је бивши министар полиције Драган Јочић усмено наредио да Улемека, тада оптуженог за убиство премијера Зорана Ђинђића уместо у затвор, доведе у просторије МУП-а.

"Када сам тражио писмено (наређење) он ми је рекао: ти си професионалац, знаш да је усмено наређење исто што и писмено", посведочио је Радосављевић наводећи да је неколико месеци након тога чуо да ће против њега бити поднета кривична пријава због тога што је прекршио закон.

Радосављевић је рекао да му је после извесног времена функционер МУП-а Миливоје Мирков тражио да одговори на питања: да ли је био вођа терористичке организације која је припремала убиство премијера Војислава Коштунице и у каквој је вези са амбасадом САД и америчким обавештајцима.

Како је навео, Мирков га је питао и у кавим је односима са генералом Миланом Обрадовићем и да ли планира да се насилним путем врати на место команданта Жандармерије.

Радосављевић је рекао да је одбио да одговори на та питања и да је тада дао отказ у МУП-у.

За помагање у убиству тројице америчких држављана албанског порекла поред Сретена Поповића оптужен је и Милош Стојановић.

Поповић и Стојановић се терете се да су браћу Битићи лишили права на правично суђење тако што су их предали непознатим припадницима МУП-а Србије који су их 9. јула 1999. године убили пуцајући им у потиљак.

После Радосављевића као сведок требало је да буде саслушан Милорад Улемек Легија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи