Судија Специјалног суда на вечери с адвокатом бораца ОВК

Чешки судија Владимир Микула, који се налази на листи судија Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу, усликан је на вечери у приштинском ресторану у друштву Аријанита Коција, адвоката бивших команданата ОВК Рустема Мустафе и Самија Љуштакуа.

БИРН, који је објавио вест, подсећа да су Рустем Мустафа и Сами Љуштаку саслушани пред Специјализованим тужилаштвом у Хагу у вези са злочинима и могли би да буду предмет кривичног гоњења.

Адвокат Аријанит Коци за БИРН је изнео тврдњу да је био на јавном месту са супругом, њеним пријатељима и њеним тренером из теретане, и да није знао да ће и Микула бити за истим столом.

"Било је више од 15 људи, група особа које свако јутро вежбају у истој теретани у коју иде и моја жена Мерита", тврди Коци.

Наводи се да су из Хага потврдили да се Микула налази на листи међународних судија, објашњавајући да судије са листе "обављају судијске функције само на захтев и по задужењу које издаје председница (Специјализованих већа Екатерина) Трендафилова".

"Председница Трендафилова није судији Микули поверила предмет и стога нисмо у позицији да дајемо даље коментаре", рекла је Ангела Грип, начелница Службе за јавно информисање и комуникацију суда у Хагу.

Трендафилова: Микули није додељен ниједан предмет

На сајту тог суда са седиштем у Холандији и међународним особљем, који је део косовског правосуђа, у среду је објављено саопштење Трендафилове у којем она наводи да је "судија Микула један од 20 судија уврштених у Листу међународних судија Специјализованих већа Косова (СВК)", али да од именовања није добио ниједан предмет и "стога нема приступ поверљивим информацијама о активностима Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва Косова".

"Наглашавам да СВК имају мандат да се старају за безбедно, независно и непристрасно вођење поступака. СВК су чврсто опредељена да испуне тај мандат и у складу с тим и поступају. Заштита сведока јесте и остаће од суштинског значаја за Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова", поручила је Трендафилова.

БИРН наводи да су из Мисије ЕУ за владавину права на Косову (Еулекс) рекли да Микула тренутно врши функцију правосудног надгледања у тој организацији и да стога "у складу са тренутним мандатом Еулекса, он нема никакву извршну функцију".

Из Еулекса су такође саопштили да нису у позицији да коментаришу Микулине приватне ангажмане.

На сајту суда у Хагу стоји да је Микула од 2011. године обављао дужност судије Еулекса, а претходно је од 2007. био судија региона северне Чешке, док је раније у Прагу радио као адвокат који је саветовао финансијске институције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво