Затвор за Мирослава Мишковића због утаје пореза

Специјални суд у Београду прогласио је кривим Мирослава и Марка Мишковића за утају пореза. Мирослав Мишковић је осуђен на две и по година затвора и осам милиона динара, а Марко Мишковић на годину дана кућног затвора и такође осам милиона динара.

Трочлано веће судија осуђујућу пресуду је донело већином гласова, што значи да један од судија није био сагласан. Мирослав и Марко Мишковић и Мило Ђуршаковић су раније због недостатка доказа правоснажно били ослобођени оптужби да су злоупотребама оштетили путарска предузећа.

Мирослав Мишковић је осуђен на две и по године затвора и осам милиона динара, због помагања сину да утаји порез по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од 320 милиона динара.

Марко Мишковић је због утаје поменуте суме осуђен на годину дана кућног затвора и такође осам милиона динара. Он мора да уплати 320 милиона динара у буџет државе Србије на име неизмирених пореских обавеза.

Одбрана пресуду сматра политичком, а тако, је, кажу и скројено судско веће.

"Веће није донело одлуку једногласно него 2:1. Потпуно је јасно да је против ове пресуде био судија Мирковић. а да су остала два члана већа већ донели одлуку за коју сам рекао да је то непостојање храбрости да се примени закон", каже Зденко Томановић, адвокат Мирослава Мишковића. 

Власник Нибенс групе, који је учествовао са Мишковићима у послу са путарским предузећима Мило Ђуршаковић осуђен је на јединствену казну од четири године затвора и три месеца и шест милиона динара.

Ђурашковић и његови сарадници криви су за штету нанету крушевачком предузећу ФАМ, и у року од три месеца мораће да солидано да надокнаде две милијарде и 800 милиона динара.

Суд наводи да су за тај део пресуде кључни били искази финансијских вештака.

"Шта можемо да очекујемо ако суд понавља првостепену пресуду са недостатком једногласности, а то је да ће апелација овог пута донети дефинитивно ослобађање", каже Зоран Атељевић, адвокат Мила Ђурашковића. 

Остали сарадници су осуђени на казне од шест месеци до три године затвора и новчане казне. Свима ће бити урачунато време проведено у притвору, јавила је репортерка РТС-а са лица места.

На пресуду коју је суд донео, тужилаштво за организовани криминал и одбрана имаће право жалбе.

То je друга првостепена пресуда у овом случају, пошто је прву 2017. године делимично укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење.

Мирослав Мишковић није присуствовао изрицању пресуде, јер није ни обавезан да то учини, док су његов син и Ђурашковић дошли да одслушају изрицање.

Ђурашковићу и Мишковићима суд је, иначе, данас укинуо меру забране напуштања боравишта, тако да ће им бити враћени пасоши.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво