Затвор за Мирослава Мишковића због утаје пореза

Специјални суд у Београду прогласио је кривим Мирослава и Марка Мишковића за утају пореза. Мирослав Мишковић је осуђен на две и по година затвора и осам милиона динара, а Марко Мишковић на годину дана кућног затвора и такође осам милиона динара.

Трочлано веће судија осуђујућу пресуду је донело већином гласова, што значи да један од судија није био сагласан. Мирослав и Марко Мишковић и Мило Ђуршаковић су раније због недостатка доказа правоснажно били ослобођени оптужби да су злоупотребама оштетили путарска предузећа.

Мирослав Мишковић је осуђен на две и по године затвора и осам милиона динара, због помагања сину да утаји порез по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од 320 милиона динара.

Марко Мишковић је због утаје поменуте суме осуђен на годину дана кућног затвора и такође осам милиона динара. Он мора да уплати 320 милиона динара у буџет државе Србије на име неизмирених пореских обавеза.

Одбрана пресуду сматра политичком, а тако, је, кажу и скројено судско веће.

"Веће није донело одлуку једногласно него 2:1. Потпуно је јасно да је против ове пресуде био судија Мирковић. а да су остала два члана већа већ донели одлуку за коју сам рекао да је то непостојање храбрости да се примени закон", каже Зденко Томановић, адвокат Мирослава Мишковића. 

Власник Нибенс групе, који је учествовао са Мишковићима у послу са путарским предузећима Мило Ђуршаковић осуђен је на јединствену казну од четири године затвора и три месеца и шест милиона динара.

Ђурашковић и његови сарадници криви су за штету нанету крушевачком предузећу ФАМ, и у року од три месеца мораће да солидано да надокнаде две милијарде и 800 милиона динара.

Суд наводи да су за тај део пресуде кључни били искази финансијских вештака.

"Шта можемо да очекујемо ако суд понавља првостепену пресуду са недостатком једногласности, а то је да ће апелација овог пута донети дефинитивно ослобађање", каже Зоран Атељевић, адвокат Мила Ђурашковића. 

Остали сарадници су осуђени на казне од шест месеци до три године затвора и новчане казне. Свима ће бити урачунато време проведено у притвору, јавила је репортерка РТС-а са лица места.

На пресуду коју је суд донео, тужилаштво за организовани криминал и одбрана имаће право жалбе.

То je друга првостепена пресуда у овом случају, пошто је прву 2017. године делимично укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење.

Мирослав Мишковић није присуствовао изрицању пресуде, јер није ни обавезан да то учини, док су његов син и Ђурашковић дошли да одслушају изрицање.

Ђурашковићу и Мишковићима суд је, иначе, данас укинуо меру забране напуштања боравишта, тако да ће им бити враћени пасоши.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(субота, 09. мар 2019, 05:20) - Nesa [нерегистровани]

Ah

Sjajna predstava, samo ofucana od konstantnog izvodjenja.

(петак, 08. мар 2019, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

ne verujem

dok ne vidim pravnosnaznu presudu.

(петак, 08. мар 2019, 18:23) - kako to [нерегистровани]

osudjeni...

Osudjeni a vraceni im pasosi. Ne razumem

(петак, 08. мар 2019, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Nije bas tako

Prvostepenom presudom jeste osudjen,ali naslov ima ulogu da pokaze ozbiljnost drzave,sto nije tako. Tek nam slede zalbe pa cemo videti. Sin skoro da nije ni kaznjen,a sto se oca tice ja bih da sam na njegovom mestu otisao na jedno godinu dana u zatvor da se slatko odmorim.

(петак, 08. мар 2019, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Pa čekaj...

Njima su sad vraćeni pasoši i ukinuta zabrana napuštanja mesta boravka. Dok se odradi postupak žalbe, eto njih na nekom egzotičnom mestu...

(петак, 08. мар 2019, 14:06) - Maja [нерегистровани]

Predstava za naivne gledaoce

Sve je to samo šou.

(петак, 08. мар 2019, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

@Мирослав и Марко Мишковић проглашени кривим за утају порезa

За то што сте рекли, зна се колико износи порез, односно сваки тип пореза у нашој земљи. Ако се не плати, наравно да следи законска мера. Не видим шта је ту проблем. А те приче "мало вам је" и слично - не, него лепо треба сести, прочитати и испоштовати закон. А за конкретан овај случај, нисам упознат па не могу да говорим.

(петак, 08. мар 2019, 12:47) - Sarajevac [нерегистровани]

Misko

Gde su sad oni koji su pljuvali po drzavi zasto Miskovic nije uhapsen.

(петак, 08. мар 2019, 12:46) - Gari [нерегистровани]

Haker

Dosao djavo po svoje.

(петак, 08. мар 2019, 12:46) - Vlajko [нерегистровани]

Polako s plaćanje

Ovo je presuda koja nije pravosnažna. Ide postupak po žalbi pa tek onda sledi pravosnažna presuda a onda može da sledi i po vanrednim pravnim lekovima Vrhovnom kasacionom sudu pa će tek njegova odluka biti konačna presuda. Ovo sve je može da bide ali ne mora da znači.