Случај радикала – Србији 15 дана да се изјасни о безбедности сведока

У поступку поновног одлучивања да ли ће се случај против Вјерице Радете и Петра Јојића оптужених за застрашивање сведока из Механизма за кривичне судове у Хагу предати Србији, хашко тужилаштво је изразило бојазан за сведоци у том поступку неће желети да сведоче у Србији због страха.

Влада Србије и Јединица за заштиту сведока имају рок од 15 дана да се изјасне о тврдњама хашког тужилаштва, након чега би требало да буде донета нова одлука, саопштено је из Механизма у Хагу.

Тужилаштво се противи пребацивању предмета против Вјерице Радете и Петра Јојића српском правосуђу, и по његовој жалби је одлучено да се то питање поново размотри, иако је у јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији.

Акају Савет Безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру је именован судија Ли Дакин.

Поводом поменутих бојазни тужилаштва, судија Дакин позвао је Владу Србије и Јединицу за заштиту сведока да се у року од 15 дана изјасне о томе.

Усвајајући жалбу тужилаштва у децембру, жалбено веће Механизма је указало да је хашко  тужилаштво пропустило да се у изјашњењу пред судијом, који је донео првостепену одлуку о предаји овог предмета српском правосуђу, осврне на безбедност, заштиту и могућност појављивања сведока који би требало да сведоче у том поступку.

Због тога је, према ставу жалбеног већа неопходно да се провери безбедност сведока који би сведочили у Србији.

Функционери Српске радикалне странке Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се тај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело – а то је Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво