Укинута пресуда Пузигаћи за убиство Татона, следи ново суђење

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је на 12 година затвора у мају осуђен Дејан Пузигаћа, са монашким именом Сава, поводом оптужби да је учествовао у убиству француског навијача Бриса Татона у Београду 2009. године.

Истом одлуком је наложено да се Дејану Пузигаћи понови суђење пред Вишим судом у Београду и отклоне уочени недостаци у пресуди, уз налоге да се поново размотри питање сведочења двојице окривљених (раније осуђених) као и питање умишљања код Пузигаће.

Пузигаћа, који се терети за кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву, остаје до даљег у притвору Окружног затвора у Београду у којем је се налази од изручења из Грчке, где је ухапшен након вишегодишњег бекства.

У одлуци која је објављена на сајту Апелационог суда, наводи се да је првостепени суд пропустио да да јасне разлоге због чега је по службеној дужности извео као доказ првостепену и другостепену пресуду у овом предмету, као и шта је утврдио читањем тих пресуда.

"Тек након таквог образожења, било би могуће утврдити да ли је овакав доказ дозвољен и да ли је начином на који је изведен и коришћен у току поступка повређено право окривљеног на одбрану у овом поступку", наводи се у одлуци Апелационог суда.

Такође, Апелациони суд је истакао да је првостепени суд погрешно одбио предлог одбране да се непосредно саслушају окривљени (који су раније осуђени) Степа Петровић и Дејан Станковић, јер се позвао на одредбу која се, како наводи Аплеаицони суд, "не односи на саоптужене, већ искључиво на саучеснике, што ови окривљени нису представљали у односу на Пузигаћу, будући да су правноснажно осуђени за извршење сасвим друге врсте кривичног дела".

Овај пропуст, како каже Апелациони суд, значајан је јер су у питању једина два лица која непосредно и директно доводе у везу Пузигаћу са предметним догађајем.

"У том смислу давању прилике Пузигаћи да се суочи и поставља питања овим лицима, према схватању Апелационог суда, било је од посебног значаја за право одбране у овом поступку", наводи се у одлуци.

"Размотрити питање умишљања код Пузигаће" 

Такође, Апелациони суд сматра и да је првостепени суд пропустио да пружи јасне разлоге, у погледу психичког односа Пузигаће према извршеном кривичном делу, као и да определи на шта је утврђени "евентуални умишљај окривљеног био усмерен".

Апелациони суд је због свега поменутог наложио Вишем суду да у поновном поступку да јасне разлоге због чега је првостепену и другостепену пресуду укључио у доказни материјал, као и шта је на основу њих утврдио, "водећи рачуна о праву окривљеног на ефективну одбрану и омогућавајући му да сваки доказ који је узет за подлогу осуђујуће пресуде, претходно благовремено оспорава".

Даље, првостепеном суду је наложено да поново размотри одлуку о омогућавању осуђенима Степи Петровићу и Дејану Станковићу да у овом поступку сведоче и тако пруже могућност Пузигаћи да доказе који су употребљени против њега ефективно оспорава, наводи се у одлуци.

Такође је наложено да се у поновљеном поступку размотри питања умишљаја код Пузигаће и узрочна веза између његовог понашања и наступеле последице.

"У том смислу биће нужно јасно раздвојити шта је неспорно утврђено током доказног поступка и да ли се то што је неспорно утврђено може узети за подлогу неспорног утврђивања и оних чињеница које претходно нису на тај начин утврђене. Другим речима првостепени суд ће извести закључак о томе да ли се на основу неспорно утврђених чињеница логичким закључивањем и одређеним врстама претпоставки, може доћи и до оних чињеница које нису неспорно утврђене па ће на тај начин дати најпре јасан одговор на питање на шта је био усмерен умишљај Пузигаће и да ли је његов пристанак био усмерен и на неку даљу последицу иницијално предузетих радњи", закључено је у одлуци Апелационог суда.

Ово је поновљени поступак, јер је због бекства Пузигаћа био осуђен у одсуству.

У првом поступку, који је вођен против више изгредника, Пузигаћа је првостепеном пресудом био осуђен на 32 године затвора, али му је казна одлуком Апелационог суда 2012. године смањена на 14 година затвора.

Након изручења из Грчке њему је дозвољено понављање кривичног поступка, односно ново суђење са правом жалбе.

Током скривања Пузигаћа се замонашио у руском манастиру на Тајланду и узео монашко име Сава, па се на суђења појављивао у монашкој одори.

Татон је тешко повређен у тучи навијача Партизана и Тулуза из Француске на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године, а 11 дана касније је преминуо у болници.

На почетку поновљеног суђења у априлу 2017, Пузигаћа је негирао учешће у тучи, тврдећи да уопште није био на Обилићевом венцу у време нереда и туче навијача Тулуза и Партизана.

У случају убиства Татона, Ђорђе Прелић, који је такође у одсуству био осуђен на 15 година затвора, недавно је новом правоснажном пресудом осуђен на десет година затвора.

Прелић је пет година био у бекству до хапшења у Шпанији која га је изручила Србији 2014. године.

Осим Пузигаће и Прелића, осталих 12 оптужених за убиство Татона су раније осуђени на затворске казне и већ су пуштени из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

huligani

12 godina za ljudski zivot je malo, sve dok drzava ne uvede dozivotne robije za ubistvo, droga i silovanje bit ce problema.Кo ce isplatit porodici odstetu?

(среда, 05. дец 2018, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Vecni karantin za huligane

Taj Taton je mogao da se zove i Marko ili Jovan,Srbin.
Protiv huligana se treba najostrije boriti,a Beograd ih je prepun.
Taj Puzigaca nije licno ubio Tatona,ali sa svojom bandom da je naterao u bekstvo da spasava zivu glavu i tako poginuo,tako da mora da odgovara i da bude osudjen na kaznu ubistvo iz zabave...
I bas me briga sto je Srbin,a ovaj ubijeni Francuz...,kad je huliganski bandit,i treba ga najstroze osuditi.
I bas me briga i za njegove roditelje ,rodbinu i drugare,jer taj zlotvor nema prave prijatelje.