Пао зид на градилишту у Улици кнеза Милоша, погинуо радник

Један радник је страдао када се срушио зид зграде на градилишту на месту некадашње америчке амбасаде између улица Кнеза Милоша и Сарајевске.

Обрушавање потпорног бетонског зида на градилишту усмртило је 56-годишњег радника око 8.30. Само минут касније, обрушио се и други потпорни зид у дужини од десет метара, али на срећу није никог повредио.

На градилишту се у тренутку несреће налазио и рођени брат настрадалог радника.

Станарка оближње зграде пренела је речи брата настрадалог радника: "Погинуо је мој рођени брат. Ја сам био од њега пет метара, још један колега је био уз њега, кога је шеф послао на Дедиње да ради. Зид је кренуо да пада и он је хтео рукама да га одгурне да би могли неку цев да поставе."

Погинули радник је из Краљева и већ девет година ради на градилиштима у Београду. Инспекцијским надзором је утврђено да је радник био ангажован без уговора о раду или другог одговарајућег уговора.

На месту несреће налазе се екипе Хитне помоћи, ватрогасна возила и полиција.

У тренутку несреће, на градилишту су била само два радника.

Саобраћај у овом делу града није обустављен и нормално се обавља. 

Портпарол Хитне помоћи Мирко Лутовац рекао је да је Хитна помоћ примила позив око 8.30 и да је пријављено да су две особе затрпане.

Реч је о градилишту на месту некадашње америчке амбасаде између улица Кнеза Милоша и Сарајевске. 

На место несреће изашли су градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић, који су рекли да је градилиште било пријављено и да су имали све потребне дозволе. 

"Београд јесте град кранова и једно велико градилиште и томе се сви радујемо, али изнад тога су важнији људски животи. Све ћемо дати од себе да разјаснимо ко је направио грешку и да се овакве ствари више не понављају", истакао је Радојичић, који је изјавио саучешће породици страдалог радника. 

Весић је навео да је реч о градилишту на којем раде озбиљни инвеститори и извођачи радова, да је инвеститор имао све неопходне грађевинске дозволе, а о томе како је дошло до те несреће знаће се након увиђаја.

"Жао ми је што се ово десило, али такве се ствари, нажалост, дешавају, а на нама је само да поштујемо сва правила", рекао је Весић и додао да, када се такве ствари дешавају на градилиштима где су поштоване све процедуре, може се само замислити шта може да се деси када се процедуре не поштују. 

Весић je наложио да сутра крену ванредне инспекције по свим градилиштима у Београду како би се утврдило да ли раде по свим стандардима и законским процедурама које морају да поштују. 

Компанија "KMR Development", инвеститор пројекта, изразила је жаљење због несрећног случаја и породици настрадалог радника упутила најискреније саучешће, истакавши да ће сарађивати у истрази.

Парцелу на месту старе америчке амбасаде су у септембру 2016. године купиле израелске фирме "Yossi Avrahami" и "Almogim holdings", а рушење је почело средином прошле године. Извођач радова је фирма "Енергогруп".

Инвеститори су на самом почетку радова најавили изградњу подземног паркинга за око 500 возила, 220 луксузних станова, мини-насеље са неколико подземних винарија, али и ресторана, мада није била искључена ни градња хотела.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво