Пао зид на градилишту у Улици кнеза Милоша, погинуо радник

Један радник је страдао када се срушио зид зграде на градилишту на месту некадашње америчке амбасаде између улица Кнеза Милоша и Сарајевске.

Обрушавање потпорног бетонског зида на градилишту усмртило је 56-годишњег радника око 8.30. Само минут касније, обрушио се и други потпорни зид у дужини од десет метара, али на срећу није никог повредио.

На градилишту се у тренутку несреће налазио и рођени брат настрадалог радника.

Станарка оближње зграде пренела је речи брата настрадалог радника: "Погинуо је мој рођени брат. Ја сам био од њега пет метара, још један колега је био уз њега, кога је шеф послао на Дедиње да ради. Зид је кренуо да пада и он је хтео рукама да га одгурне да би могли неку цев да поставе."

Погинули радник је из Краљева и већ девет година ради на градилиштима у Београду. Инспекцијским надзором је утврђено да је радник био ангажован без уговора о раду или другог одговарајућег уговора.

На месту несреће налазе се екипе Хитне помоћи, ватрогасна возила и полиција.

У тренутку несреће, на градилишту су била само два радника.

Саобраћај у овом делу града није обустављен и нормално се обавља. 

Портпарол Хитне помоћи Мирко Лутовац рекао је да је Хитна помоћ примила позив око 8.30 и да је пријављено да су две особе затрпане.

Реч је о градилишту на месту некадашње америчке амбасаде између улица Кнеза Милоша и Сарајевске. 

На место несреће изашли су градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић, који су рекли да је градилиште било пријављено и да су имали све потребне дозволе. 

"Београд јесте град кранова и једно велико градилиште и томе се сви радујемо, али изнад тога су важнији људски животи. Све ћемо дати од себе да разјаснимо ко је направио грешку и да се овакве ствари више не понављају", истакао је Радојичић, који је изјавио саучешће породици страдалог радника. 

Весић је навео да је реч о градилишту на којем раде озбиљни инвеститори и извођачи радова, да је инвеститор имао све неопходне грађевинске дозволе, а о томе како је дошло до те несреће знаће се након увиђаја.

"Жао ми је што се ово десило, али такве се ствари, нажалост, дешавају, а на нама је само да поштујемо сва правила", рекао је Весић и додао да, када се такве ствари дешавају на градилиштима где су поштоване све процедуре, може се само замислити шта може да се деси када се процедуре не поштују. 

Весић je наложио да сутра крену ванредне инспекције по свим градилиштима у Београду како би се утврдило да ли раде по свим стандардима и законским процедурама које морају да поштују. 

Компанија "KMR Development", инвеститор пројекта, изразила је жаљење због несрећног случаја и породици настрадалог радника упутила најискреније саучешће, истакавши да ће сарађивати у истрази.

Парцелу на месту старе америчке амбасаде су у септембру 2016. године купиле израелске фирме "Yossi Avrahami" и "Almogim holdings", а рушење је почело средином прошле године. Извођач радова је фирма "Енергогруп".

Инвеститори су на самом почетку радова најавили изградњу подземног паркинга за око 500 возила, 220 луксузних станова, мини-насеље са неколико подземних винарија, али и ресторана, мада није била искључена ни градња хотела.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 29. авг 2018, 18:21) - Maja [нерегистровани]

За овакве случајеве

Непријављени радници погинули на градилишту, одговорно је министарство грађевина, инспекција, предузеће које је изводило радове. Дакле, очекују се кривичне пријаве и оставке, све по реду одговорности.

(среда, 29. авг 2018, 17:51) - Vlajko [нерегистровани]

No name

Ima li stradali radnik ime? Od jutros samo radnik pa radnik. Valjda se do večeras moglo saznati ime tog mučenika.

(среда, 29. авг 2018, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Туга

Саучешће породици и пријатељима пострадалог радника. Саучешће свим родољубивим грађанима Србије, јер овај трагично преминули радник нас је све задужио својом храброшћу 1999. 

(среда, 29. авг 2018, 17:18) - Aranđel [нерегистровани]

A zaštita na radu?

Zvaničnici kažu:Investotor i izvođač radova imali su sve potrebne dozvole za gradnju!?
A kakve to veze ima sa organizacijom rada na gradilištu i zaštitom na radu:šef gradilišta,poslovođa i
čovek zadužen za zaštitu na radu(ako ga uopšte imaju).

(среда, 29. авг 2018, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Srami se Srbijo

Ne interesuju me politicari I njihove izjave!!! Zelim da znam ko ce biti krivicno gonjen? Da li cemo zaboraviti jos jedan ljudski zivot????? Da li ce sve ovo pod tepih po ko zna koji put???! Da li postoji drzava? 

(среда, 29. авг 2018, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Tako je gospodine Vesiću!

"...Весић је навео да је реч о градилишту на којем раде озбиљни инвеститори и извођачи радова..."
И ти озбиљни извођачи радова ангажују раднике на црно:
"...Инспекцијским надзором је утврђено да је радник био ангажован без уговора о раду или другог одговарајућег уговора."
А које су последице те "озбиљности" сви лепо видимо.

(среда, 29. авг 2018, 14:46) - Srpska posla! [нерегистровани]

Poštujemo poslovicu:

Kad se kola prevrnu,putevi se nađu!

(среда, 29. авг 2018, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

"Ozbiljni investitori" i "ozbiljan građevinski poduhvat"

Kao i svuda neke mutivode koje dobijaju ekskluzivne lokacije a onda prave nebezbedne skalamerije i kažu nam da su investirali 100, 200, 300... miliona.
Gradilište zatvoriti, oduzeti pasoše investitorima a na tom mestu napraviti park.

(среда, 29. авг 2018, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Ceo zivot radim u industriji. Uopste se ne gleda bezbednost radnika. radnik je potrosna roba. Na njemu se stedi, i kod zastitne opreme, od obicnih rukavica, pa zastitnih mask i naocarai, pa preko cipela, pa skela, zastitnih ograda, sajli za kranove, itd. Uopste na sretstvima za rad koja zivot znace.Ali bitno je da vlasnik vozi najnoviji Audi.

(среда, 29. авг 2018, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Мој одмор у Београду

Пре две године сам био у Београду на одмору и изнајмио сам стан на дан у згради на Студенском тргу уз Музеј Кинотеке према Калемегдану.
Из Београда сам али волим да имам свој мир па увек изнајмим стан уместо да идем код мојих и чекамо у ред за ВЦ и купатило.
Стан је био на последњем спрату (5-6 спратова), свако јутро смо ја и моја породица гледали кроз прозор раднике на суседној згради који су очигледно додавали још један стан на крову и крстили смо се. Никакве ограде није било нити су радници имали грађевинске појасеве за везивање за конструкцију у случају да се спотакну и крену да падају.
Моја жена која је одрасла у Аустралији и деца која су рођена тамо нису могли да верују да неко тако ради на крову зграде, једноставно је то непојмљиво.

У овој весри ме је највише шокирала изјава да се то “дешава”, па не дешава се господине тамо где се поштују прописи и градилиште, зидови, потпорни зидови се обезбеде по свим грађевинским стандардима пре него се радници пусте на градилиште!