Исцурио гас у Народној библиотеци, двоје мртвих

Два мушкарца преминула су у Народној библиотеци, где је око 13 часова дошло до цурења отровног гаса из апарата за гашење пожара. За сада се не зна о ком гасу је реч. Из зграде евакуисано око 50 особа.

19.30 - Управник Народне библиотеке Ласло Блашковић не очекује да библиотека поново почне да ради пре наредне седмице. Одлука о томе биће донета сутра.

15.55 – Зграда библиотеке није угрожена, нити људи, каже заменик градоначелника Горан Весић.

15.45 – Министар културе Владан Вукосављевић каже да се несрећа десила одједном, на малом простору, те да није било опасности ни по кога другог.

15.10 – Још се не зна о ком гасу је реч. На терену су полиција и ватрогасци који обезбеђују место несреће. 

14.30 – Хитна помоћ наводи да су преминула два мушкарца након цурења гаса. Из зграде евакуисано више од 50 људи.

14.20 – Више особа је повређено у несрећи у Библиотеци у Скерлићевој улици.

Портпарол Хитне помоћи Мирко Лутовац рекао је за РТС да су преминули мушкарци стари око 30 и око 50 година. 

Реч је о радницима приватне фирме "Емпекс" која је већ неколико година имала уговор са Народном библиотеком о сервисирању апарата.

МУП је саопштио да су они преминули од последица гушења. Још се не зна који гас је исцурио нити шта су узроци, који ће бити утврђени истрагом.

Радници су дошли у ванредну контролу апарата која се врши пре редовне контроле.

Према речима министра културе Владана Вукосављевића, претходна провера апарата обављена је 22. априла.

Вукосављевић је напоменуо да није дошло до експлозије него до наглог цурења гаса у контролној соби, након чега су запослени одмах евакуисани.

Према првим информацијама, до трагедије је дошло када се излио отровни гас из апарата за гашење пожара, рекао је Вукосављевић. 

"Најтрагичније јесте да су живот изгубиле две особе које су радиле у овлашћеној фирми за сервисирање противпожарног система који су били у обиласку и контроли система", навео је Вукосављевић и додао да нису били угрожени запослени и није оштећена имовина библиотеке.

Он је рекао да су радници настрадали, јер се очигледно ради о веома скученом простору контролне собе, те да гас обично изазива несвестицу, а не смрт.

Вукосављевић је рекао да се ради о предузећу које се дуже од две године бави надзором и контролом противпожарног система, и да има закључен уговор са библиотеком.

Како је рекао, према прописима, редовна контрола се обавља сваких шест месеци и тада се контролише цео систем.

Вукосављевић је додао да нема информацију да ли су радници били позвани или их је фирма послала у контролу.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је за РТС да зграда Народне библиотеке није угрожена.

Весић наводи да претпоставља да ће противпожарна полиција наложити контролу апарата за гашење пожара.

Заменик градоначелника изјавио је саучешће породицама трагично страдалих радника. 

Весић напомиње да је данашњи инцидент трећи у последњих неколико дана у Београду, те је апеловао на све који долазе у додир са тим материјама да пазе. 

Управник Народне библиотеке Ласло Блашковић рекао је да се раде токсиколошка истраживања и да нема опасности за кориснике и благо које се чува у библиотеци.

Када ће библиотека поново почети да ради, биће одлучено сутра после консултација с надлежнима, а управник очекује да то не буде пре наредне седмице, о чему ће обавестити посетиоце.

МУП је раније саопштио да су припадници Сектора за ванредне ситуације одмах по дојави изашли на лице места са пет возила и 18 ватрогасаца спасиоца, а приликом претраге зграде пронашли су два мушкарца без свести.

Мушкарци су предати Хитној помоћи и, након покушаја реанимације, констатована је смрт двојице радника приватне фирме.

Из зграде Народне библиотеке евакуисано је више од 50 особа, запослених и посетилаца.

Саобраћај у том делу града се одвија нормално.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 25. авг 2018, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

dezinformacije

Uzrok smrti ova dva čoveka je CO2- ugljen dioksid.To je gas koji nije otrovan ali istiskuje kiseonik iz vaduha pa nastaje gušenje.Ako osoba ne napusti prostor na vreme zbog nedostatka kiseonika pada u nesvest a kasnije nastupa i smrt usled gušenja.U drugom pomenutom slučaju kada u garaži upalite auto a ne otvorite vrata smrt nastupa usled trovanja, ali ugljenmonoksidom.Ugljen monoksid je OTROVAN gas i tu je velika razlika u odnosu na ugljen dioksid.

(субота, 25. авг 2018, 10:50) - Воронцов [нерегистровани]

Ко зна шра се догодило?

Док истрага не утврди све је непознато. Не верујем да би радници тако нестручно радили са апаратима са угљен диоксидом јер он сигурно о њему морају бити добро обавештени. Угљен диоксид као тежи од ваздуха могао би угушити човека у малој затвореној просторији, нарочито у ниској просторији као што је подрум. На отвореном простору није могуће да отрује људе јер иначе како би се користио. за гашење пожара. На отвореном простору игљен диоксид се одмах меша са ваздухом и не угрожава људе. Замислите људе који смрзавају производе са угљен диоксидом. Угљен диоксид ту долази у великој количини и не угрожава људе јер се стално меша са свежим ваздухом из околине или замислите људе који раде на компресорским постројењима која припремају угљен диоксид за транспорт итд.

(петак, 24. авг 2018, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Gas

Moguce je da se radi ne o klasicnom gasu nego o sistemy koji vezuje kiseonik i tako gasi pozar bez vode.koriati se kod it prostorija sa serverima.Ako se ljudi nadju u sobi gde se austem aktivirao bukvalno se udave jer nemJu kiseonika za disanje.

(петак, 24. авг 2018, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Gas

Ako su poštovani propisi, gas je najverovatnije ugljen-dioksid, CO2, a ako propisi nisu poštovani, onda je reč o "halonu" (Bromotrifluoromethane), CBrF3...
Strašna tragedija!!!

(петак, 24. авг 2018, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

Vatrogasna sluzba

Cini mi se da vatrogasna sluzba u Srbiji ne pruza hitnu pomoc?? U Americi vatrogasci su prva pomoc i moraju da pruzaju pomoc dok ne stigne hitna. Bezbroj zivota je tako spaseno. Me znam da li bi se spasli zivoti ovih dvoje nesrecnika danas da je se privremeno reagovalo.

(петак, 24. авг 2018, 17:43) - Tugomir [нерегистровани]

Tragedija

Saučešće porodicama poginulih. Tužno i tragično. Nažalost, dešava se.

(петак, 24. авг 2018, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Саучешће породицама

Саучешће породицама настрадалих.

(петак, 24. авг 2018, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Mi smo sve pokretno i nepomretno zapustili to te mjere da neznamo sta nam moze past na glavu dok hodamo ulicom ili sta nas moze snaci na bilo kom mjestu.Strasno i tuzno

(петак, 24. авг 2018, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Protivpozarni sistem.....

Gas CO2....

(петак, 24. авг 2018, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

CO2

Ugljendioksid - nije otrovan, ali u velikim koncentracijama smrtonosan