Зоран Марјановић изашао из затвора

Зоран Марјановић, осумњичен за убиство супруге Јелене, изашао је нешто пре 17 сати из притвора Окружног затвора у Београду, у којем је био скоро десет месеци, од хапшења 15. септембра прошле године.

Пуштен је да се брани са слободе пошто му је Апелациони суд у Београду укинуо притвор, али и даље остаје осумњичен за убиство супруге до правоснажне одлуке суда о основаности оптужнице која га терети за свирепо убиство супруге.

Испред затвора га је сачекао адвокат Стефан Јокић.

Апелациони суд је усвојио жалбе Марјановићевих бранилаца и преиначио решење Вишег суда којим му је привор био продужен 26. јуна, рекла је за Танјуг портпаролка суда Мирјана Пиљић.

Том одлуком наложено је да се Марјановић одмах пусти из притвора, у којем је био од 15. септембра прошле године. 

"Насупрот закључку првостепеног суда, Апелациони суд налази да у односу на окривљеног Марјановића не стоје разлози за продужење притвора, већ сматра да околности које су у ранијем периоду указивале на постојање основа за притвор, нису таквог интензитета те да самим тим не указују да је нужно задржавање окривљеног у притвору по законском основу по којем је одређен (узнемирење јавности)", прецизирала је Пиљићева.

Више јавно тужилаштво у Београду је, након допуне истраге, подигло нову оптужницу против Зорана Марјановића, којом га терети за свирепо убиство супруге Јелене на насипу у Борчи 2. априла 2016. године. 

И новом оптужницом, која још није потврђена, Марјановић се терети за исто кривично дело – тешко убиство за које је запрећена казна од 10 до 40 година затвора.

У детаљном образложењу ове одлуке, Апелациони суд је навео да је, по његовом налажењу, за оцену законског основа, по којем је Марјановићу одређен притвор, неопходно раздвојити законски основ за притвор – узнемирење јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка, од неспорне околности која се односи на заинтересованост јавности за овај конкретан случај, на који се позива првостепени суд у образложењу побијеног решења. 

"Дакле, околност да је овај предмет изазвао велику пажњу јавности још од тренутка налажења тела сада покојне Јелене Маријановић и по налажењу Апелационог суда уопште није спорно. Међутим, првостепени суд наведеној околности даје погрешан значај када је повезује са узнемирењем јавности која може угрозити несметано вођење кривичног поступка", сматра Апелациони суд.

По његовом ставу, заинтересованост или пажња јавности за конкретан случај није исто што и узнемирење јавности, будући да заинтересованост јавности не може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка, нити заинтересованост јавности за конкретан случај, која у овом предмету свакако постоји, представља законски основ за даље задржавање окривљеног у притвору.

"Стога се између наведених околности мора направити јасна разлика, односно заинтересованост јавности за одређени случај се не може поистовећивати са узнемирењем јавности, будући да је природа те две околности различита и да оне саме по себи носе различите последице", наглашава жалбени суд.

Према његовом мишљењу, у овом конкретном случају не постоје околности које указују да начин извршења дела или тежина последица узнемирења јавности могу угрозити несметано и правично вођење овог кривичног поступка, на шта се основано указује изјављеним жалбама бранилаца окривљених.

У склопу оваквог тумачења одредаба члана Законика о кривичном поступку, Апелациони суд је имао на уму и чињеницу да је кривично дело извршено 2. априла 2016. године, те да је од извршења кривичног дела протекао дуг временски период од 27 месеци. 

"Временски период од извршења кривичног дела свакако указује да интензитет узнемирења јавности који се у сваком случају може степеновати, није исти као у претходном периоду, односно да је протоком времена интензитет разлога који су указивали на постојање овог законског основа за притвор изгубио значај који је имао у ранијем периоду", наводи се у одлуци.

Додаје се да је, "приликом доношења овог решења, Апелациони суд имао у виду и то да ће се у току целог поступка притвор укинути чим престану да постоје разлози на основу којих је притвор одређен, због чега налази да даље задржавање окривљеног у притвору није нужно, с обзиром на то да не постоје околности које указују да је узнемирење јавности услед начина извршења или тежине последица кривичног дела такво да може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка".

Убиство Јелене Марјановић медијски је најпраћенији случај црне хронике у Србији већ готово две године.

Њен супруг је ухапшен 15. септембра 2017. године, готово годину и по дана од убиства. 

Он је и пре тога био привођен, али је након испитивања у полицији и на полиграфу пуштан због недостатка доказа.

На саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду, Марјановић је негирао да је убио супругу и поновио све што је и раније говорио на саслушањима у полицији. 

Пре хапшења је у више наврата у различитим медијима говорио о убиству, а учествовао је и у једном телевизијском ријалити програму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво