Срушио се војни авион код Ковачице, један пилот погинуо

Пилот мајор Роберт Калоци jе погинуо, а пилот мајор Александар Матић је превезен на ВМА након што се школско-борбени авион "супергалеб Г-4" срушио јутрос код Ковачице. Министар одбране и начелник Генералштаба ВС упутили саучешће породици страдалог мајора. Повређени пилот ван животне опасности.

15.20 – Хеликоптери надлећу место пада авиона. Посмртни остаци пилота послати на обдукцију, јавља дописник РТС-а.  

14.15 – Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици страдалог пилота Војске Србије, мајора Роберта Калоција.

13.30 – Министар Александар Вулин каже да је повређени мајор ван животне опасности и да се опоравља. Истрага је покренута и о резултатима ћемо вас известити у најкраћем року, рекао је Вулин. 

12.40 – Погинуо је пилот мајор Роберт Калоци, а повређен је пилот мајор Александар Матић, саопштило је Министарство одбране.

12.00 – На лицу места су војска и полиција, као и екипе Хитне помоћи. Очекује се долазак тужиоца из Панчева, који ће обавити увиђај, јавља дописник РТС-а.

11.45 – Министарство одбране потврдило да је, приликом катапултирања, страдао један пилот, а да је други повређен и у свесном стању пребачен и збринут на ВМА.

11.25 – РТС-у је незванично потврђено да је погинуо један пилот, а да је други превезен на ВМА.

11.10 – Министарство одбране потврдило да је дошло до несреће, да су се пилоти катапултирали и да су спасилачке екипе на терену. 

11.00 – Реч је о авиону "супергалеб Г-4", потврђено је РТС-у.

10.50 – Један пилот је погинуо, јављају Блиц и Новости.

10.40 – Неидентификовани мушкарац превезен на ВМА, кажу за РТС у панчевачкој Хитној помоћи.

До несреће је дошло око 9.45 у рејону Ковачице, када се срушио школско-борбени авион Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

Авионом су управљали пилоти из Центра за летна испитивања Техничког опитног центра, а на лице места је упућена екипа Службе трагања и спасавања РВ и ПВО.

"Приликом катапултирања, страдао је један пилот Центра за летна испитивања Техничког опитног центра, док је други пилот повређен и у свесном стању пребачен и збринут на Војномедицинској академији", саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, погинуо је пилот мајор Роберт Калоци, а повређен је пилот мајор Александар Матић.

Мајор Калоци је обављао дужност опитног пилота у Центру за летна испитивања Техничког опитног центра, иза себе је оставио жену и сина.

Дописник РТС-а јавља да се све одиграло веома брзо, да је авион нагло изгубио висину и пао између села Ковачице и Идвора. Пилоти су искочили, а летелица је завршила на око 500 метара даље и зарила се у земљу. На неколико њива где су се катапултирали пилоти пронађени су остаци седишта и друге опреме.  

Мештани кажу да су током јутра чули прасак и видели како се авион срушио на једној страни њиве, док су се на другој страни пилоти катапултирали.

Надлежни тужилац је био на лицу места и у току је истрага. Истражни органи Војске су обавили увиђај и завршили прикупљање доказа на земљи.

Место пада авиона обезбеђују припадници Војне полиције, а резултати истраге биће познати у најкраћем року.  

Повређени мајор није у животној опасности 

Поводом трагичног догађаја, министар и начелник Генералштаба дошли су на ВМА, где је министар Александар Вулин рекао да је повређени мајор Александар Матић ван животне опасности, да се опоравља и да лекари на ВМА брину о њему.

Вулин је у обраћању новинарима рекао да је мајор Роберт Калоци смртно страдао током тренажног лета на школско-борбеном авиону, а да је са њим на редовном задатку био и мајор Александар Матић.

Министар је у своје име и у име свих припадника Војске Србије изразио најдубље саучешће породици погинулог пилота и навео да је то што се десило страшна и велика трагедија, да је ВС, као и читав народ, уз породицу Калоци.

"Истрага је покренута и о резултатима ћемо вас известити у најкраћем року у складу са законом", рекао је Вулин.

Министар је обишао повређеног мајора, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и заступника начелника ВМА пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића.

Пре нешто више од годину дана, такође је дошло до пада школско-борбеног авиона "супергалеб Г-4" у рејону села Слатина на територији општине Шабац, током извођења редовне летачке обуке.

Тада су погинули пилоти, потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

Овде можете погледати хронологију удеса у војном ваздухопловству. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво