Хаг: Тужитељки 30 дана да се изјасни о уступању случаја радикала

Механизам за међународне кривичне судове у Хагу je саопштио да га је Србија обавестила да је спремна да суди члановима СРС-а Петру Јојићу и Вјерици Радети, због оптужби за непоштовање суда.

Судија Ајдин Сефе Акај је позвао хашку тужитељку да се у року од 30 дана изјасни да ли би уступање процеса Србији било "у интересу правде и поштовања права оптужених", а коначну одлуку Акај ће донети тек након што се о томе изјасни тужитељка.

Како се наводи у саопштењу, које је потписао судија Акај, Србија је 15. фебруара ове године позвана да достави писмене поднеске о својој надлежности и спремности да прихвати овај случај, као и да је 14. марта ове године српски министар правде одговорио да је Србија "спремна за вођење кривичног поступка против оптужених". 

У саопштењу се наводи да је председник Међународног суда за ратне злочине крајем новембра прошле године приметио да Србија није сарађивала са судом када се ради о хапшењу и предају оптужених, због чега је одлучено да се сви судски списи у вези са овим предметом пренесу на Механизам, који је средином јануара утврдио да је надлежан за случај.

Јојић и Радета се терете да су утицали на сведоке претњама, застрашивањима и митом у хашком процесу против Војислава Шешеља.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. мар 2018, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

Kakav sud

Zalosno je postovati ga.