Размотрене жалбе "стечајној мафији", следи пресуда

Апелациони суд у Београду окончао је разматрање жалби на другу првостепену пресуду оптуженима у случају познатом као "стечајна мафија" који је покренут пре скоро 12 година, а у наредном периоду може се очекивати и правоснажна пресуда тог суда.

Током претходних дана тај суд је на јавној седници разматрао жалбе на пресуду Специјалног суда којом су у априлу прошле године, након поновљеног суђења, петорица оптужених ослобођена оптужби, а четворица осуђена на казне затвора од две до четири и по године.

Апелациони суд ће сада на нејавном делу седнице одлучити да ли ће ту пресуду потврдити, преиначити или ће сам отворити главни претрес на којем ће извести кључне доказе и пресудити правосназном одлуком.

Другом првостепеном пресудом председник Трговинског суда у Београду Горан Кљајевић ослобођен свих оптужби за злоупотребе у вези са "Поштанском штедионицом", "Ц маркетом" и ГП "Рад".

Он је претходно, првом пресудом која је била укинута одлуком Апелационог суда, био осуђен на шест и по година затвора.

Оптужби су првостепеном одлуком Специјалног суда у априлу прошле године ослобођена још четворица оптужених у том случају - Секула Пјевчевић, Зоран Јовановић, Радисав Јоцовић и Србољуб Спасић.

Због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица, истом пресудом из априла 2017. године, син глумца Велимира Бате Живојиновића, Миљко Живојиновић осуђен је на четири године затвора, Анђелко Битевић на четири и по године затвора, а Миливоје Мирковић и Љубиша Митић на по две године затвора.

Живојиновић је пресудом обавезан да оштећеном ГП "Рад" у стечају плати на име имовинско-правног захтева износ од 12.229.190.12 динара, у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде.

Битевићу је изречена и новчана казна од 800.000 динара, коју је дужан да плати у року од 30 дана од дана правноснажности пресуде.

Поједине оптужбе против неких окрвиљених су одлуком Апелационог суда из 2015. године правоснажно одбијене због апсолутне застарелости кривичног гоњења.

Правоснажном одлуком Апелационог суда 2015. године Кљајевић, Немања Јоловић и Секула Пјевчевић ослобођени су од оптужбе да су од 2003. године до 2006. године, у Београду, изврšили кривично дело злочиначко удруживање, односно да су деловали као организована криминална група.

Након ове одлуке Виши суд је морао да исплаћује ослобођенима, односно њиховим браниоцима милионске трошкове поступка.

број коментара 0 Пошаљи коментар