Тужилаштво се противи пуштању Младића на лечење

Хашко тужилаштво успротивило се захтеву одбране Ратка Младића да му се одобри пуштање на привремену слободу ради лечења у Србији, јер сматра да се ризик од његовог бекства повећао након изрицања првостепене пресуде којом је у новмебру осуђен на доживотни затвор.

У допису Механизму (који је наследио Хашки трибунал) тужилаштво је затражило од жалбеног већа да одбије тај захтев Младићевих бранилаца као неоснован и неаругментован.

Према ставу тужилаштва, Младић није аргументовао да би се вратио у хашки притвор по окончању привременог пуштања на слободу.

Такође није, како сматра тужилашто, доказао да постоје ''посебне околности'' у вези с његовим здравственим стањем које би оправале пуштање на привремену слободу после изрицања пресуде.

Младић није конкретно навео коју терапију захтева, нити зашто му адекватна медицинска нега није доступна у Холандији, навело је тужилаштво.

Тужилаштво је подсетило да раније и расправно и жалбено веће Хашког трибунала није усвојило овај захтев Младићеве одбране да буде пуштен ради лечења у Руској Федерацији, као ни у Србији.

Почетком октобра Влада Србије је дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу ради лечења, а на захтев Младићеве породице и бранилаца, међутим Трибунал том захтеву није удовољио.

Хашки триунал је Младића 22. новембра првостепеном пресудом осудио на доживотни затвор због злочина у БиХ, а очекује га другостепени поступак пред Механизмом по жалби коју је најавила његова одбрана.

У притвору Хашког трибунала је од маја 2012, пошто је ухапшен након скоро 12 година скривања.

Његова породица и адвокати непрекидно апелују да му се одобри лечење на слободи јер у притворској јединици у Хагу нема адекватну негу.

број коментара 0 Пошаљи коментар