Правоснажно одбијене све оптужбе против Шарића за фалсификат

Виши суд у Београду правоснажно је, због апсолутне застарелости кривичног гоњења, одбио све оптужбе против Дарка Шарића, којима се теретио за подстрекавање босанских и хрватских органа да му издају личне документе на туђе име, односно на име Томислав Саватовић.

Овом одлуком потврђен је део пресуде Трећег основног суда у Београду из јула ове године којим је одбијена оптужба против Шарића за два кривична дела навођење на оверавање неистинитог садржаја, због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења.

Истом одлуком, Виши суд у Београду је преиначио пресуду у делу у којем је Шарић био осуђен на три месеца затвора због једног кривичног дела навођење на оверавање неистинитог садржаја, тако што је одбио оптужбу.

Оптужба је одбијена због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења 18. октобра ове године, након доношења првостепене пресуде, а пре него што су списи предмета достављени Вишем суду на поступање, наводи се у саопштењу суда. 

Шарићу се иначе у Специјалном суду суди по оптужбама да је организаор криминалне групе која је шверцовала кокаин из држава Латинске Америке у Западну Европу, као и да је са сарадницима "прао паре" у Србији.

Иначе се налази у притвору Централног затвора од хапшења 2014. када се након вишегодишњег бекства предао органима Србије.

Када је реч о случају фалсификованих докумената, Шарић је био оптужен да је две године пре покретања акције "Балкански ратник" и обрачуна државе са његовом криминалном групом, 2007. године у хрватском конзулату у Босни и Херцеговини приложило фалсификовану личну карту БиХ, извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Хрватске на име Томислав Саватовић, на основу којих му је издат пасош.

Потом је, како се сумња, надлежним службама у Загребу приложио фалсификовани извод из земљишних књига у том граду на име Томислав Саватовић, на основу којег му је у евиденцији МУП-а Хрватске као адреса пребивалишта унета загребачка адреса из лажног пасоша.

На основу лажне документације, Шарићу је исте године издата и хрватска лична карта на име Томислав Саватовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар