Једномесечни притвор за Куртија и још две посланице 

За троје посланика опозиционог покрета Самоопредељење, међу којима је и оснивач тог покрета Аљбин Курти, одређен је једномесечни притвор, након што су они јутрос ухапшени по потерници суда због неодазивања на судски позив.

Курти је спектакуларно ухапшен јутрос испред зграде парламента по налогу Основног суда у Приштини, а осим њега, ухапшене су још две посланице тог покрета, Аљбуљена Хаџију и Доника Кадај Бујупи.

Куртију су лисице практично стављене на улици, а полиција је користила сузавац како би растерала присталице опозиције које су покушале да зауставе полицијски комби у којем је био Курти и како би успела да оснивача Самоопредељења безбедно одведе до кола, док је у кошкању које је у том тренутку настало повређено пет полицајаца, јавио је АП. 

Посланици Самоопредељења су спроведени у притворску јединицу Основног суда у Приштини, а потом им је одређен једномесечни притвор.

Косовска полиција саопштила је у среду да трага за послаником Куртијем на основу налога за хапшење који је издао Основни суд у Приштини, пренео је портал Каликсо.

Тај портал је објавио да су полицајци виђени испред Куртијевог стана у Приштини где га наводно нису пронашли, наведено је у прес-клипингу Унмика.

Полиција је такође претражила канцеларије Самоопредељења у косовском парламенту. 

Наведено је да је четворо посланика Самоопредељења требало да се појави пред Основним судом у Приштини у среду због бацања сузавца у парламенту у претходном сазиву косовске скупштине.

РТК је, међутим, пренео данас да посланици нису ухапшени због бацања сузавца у прошлом сазиву парламента.

Лидер Самоопредељења Висар Имери критиковао је хапшење три посланика тог покрета, оценивши га као "брутално" и наложено "на основу политичких налога".

Имери је истакао да хапшење ових посланика представља наставак свеопштег прогона Самоопредељења у последње време, преноси АП.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да му је жао због хапшења посланика опозиционог покета Самоопредељење, јавио је приштински портал Индексонлајн.

Посланици Самоопредељења су ометали рад парламента у прошлом сазиву противећи се ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором, потписаног у Бриселу.

Ратификацији тог споразума се тада противила и Алијанса за будућност Косова, чији је лидер актуелни премијер Харадинај, а која је у то време била у опозицији.

Данас Харадинај, међутим, каже да је требало да се оптужени појаве пред судом јер нису учинили ништа због чега би требало да се скривају. Сви смо, како је навео, тада били опозиција.

"Истина је да се противимо споразумима који и даље представљају претњу за Косово. Мислимо да је то била побуна која је доносила добро, а такав став је имала и Алијанса", рекао је Харадинај и додао да је "то политичка, а не правна контроверза".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 24. нов 2017, 19:25) - DDanonymous [нерегистровани]

Ko je neposlusan ide u zatvor

Neki Albanci nisu shvatili da su oni samo marionete u rukama SAD, Britanije, Njemacke i Francuske koji im zele donijeti "nezavisni" KosMet, ali ne da bi njima ucinili dobro nego da Srbima i Srbiji ucine zlo i da u tom procesu moraju biti poslusni i da moraju izvrsavati sve naredbe zapadnih sila.I kada Kurti pomisli da je on neki faktor na KosMetu i kad pocne voditi neku politiku koja se ne svidja gazdama onda ga gazde posalju malo iza brave da ohladi glavu.
Kurti bi zelio "nezavisnost" KosMeta odmah i sad, postaje nervozan i pocinje prigovarati gazdama sto to malo ne ubrzaju.Ali ocito da ne vidi da do toga nece nikada doci i da su mu i gazde dobro nervozne.

(петак, 24. нов 2017, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Тема за размишљање

Сво троје ухапшених носи имена и презимена карактеристична за албанце у Албанији али не и на КосМету.