Рехабилитован Никола Калабић, тужилац најавио жалбу

Виши суд у Ваљеву је рехабилитовао некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини Николу Калабића.

Поступајући судија Драган Обрадовић утврдио је током поступка, који је покренула унука Николe Калабића, Весна Калабић, да се ништавим сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача у Другом светском рату, донетим од априла до октобра 1945, а које се односе на Николу Калабића.

Ништавим се сматра и решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946, којим је Калабићу конфискована непокретна имовина, као и правне последице тих одлука, па се "рехабилитовано лице Никола Калабић сматра неосуђиваним".

Поступак пред Вишим судом трајао је пет година, а претходио му је поступак пред Основним судом у Ваљеву, којим је утврђено, уз помоћ релевантних сведока из поратног времена, да је Калабић убијен у једној пећини у клисури реке Градац код Ваљева и да, према томе, није могао ни да изда свог команданта Драгољуба Михаиловића.

Виши тужилац у Ваљеву рекао је да ће се свакако жалити Апелационом суду у Београду.

Пресуда је у тужилаштво стигла 27. априла на 36 куцаних страна.

Коментаришући пресуду Високог суда у Ваљеву, историчар Предраг Марковић је рекао да је одлука о рехабилитацији Калабића срамота и да ће олакшати "претварање" Алојзија Степинца у свеца, али и слављење мртвих усташа у Блајбургу.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво