Експлозија у Крагујевцу – погинуо потпуковник ВС, 25 повређених, евакуисани блокирани радници

У Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу избио је пожар и дошло је до експлозије на линији за делаборацију (ремонт) муниције. Погинуо је потпуковник Војске Србије, а повређено је 25 припадника МУП-а и ВС. Они су ван животне опасности. За три особе се и даље трага, а у потрагу су укључени дронови и роботи. Евакуисане 74 особе које су се након експлозије склонили у шуму. Министар одбране каже да постоји опасност од нових експлозија у Ремонтном заводу.

01.00 - Свих 74 запослених у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу, који су се после данашње несреће склонили у посебан објекат, безбедно су евакуисани, саопштило је Министарство одбране. Наставља се потрага за та тројицом несталих.

23.20 - Почела евакуација око 70 радника који су се након прве експлозије склонили у шуму, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић. 

22.30 - Саопштена имена особа за којима се трага. То су капетан Дарко Костић и двоје цивила - Дејан Ковачевић и Жељко Николић, рекао је пуковник Михајло Зоговић. Терен надлећу четири дрона, а ангажован је и робот за уништавање експлозива.

21.55 - Око 70 запослених у заводу, који су се након прве експлозије склонили у шуму, потпуно су безбедни, ван терена где је могућа експлозија, али су блокирани, јавља дописник РТС-а. Ради се на њиховој евакуацији по групама. 

20.15 - Министар Ђорђевић и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић обишли су повређене у Клиничком центру у Крагујевцу, у пратњи директора тог здравственог центра.

19.50 - Највећи број војника и полицајаца који је интервенисао у ТРЗ носио је панцире, што је спречило веће повреде, сазнаје РТС. 

19.20 - Постоји опасност од нових експлозија у Техничко-ремонтном заводу, каже министар одбране Зоран Ђорђевић, преноси агенција Бета.

18.55 - Погинуо је потпуковник Војске Србије Мирослав Перишић, који је имао 26 година стажа у ВС, јавља дописник РТС-а.

18.45 - Нико од повређених није животно угрожен. Очекује се да у Крагујевац стигне екипа са ВМА која ће помоћи колегама. Биће формирана посебна комисија која ће испитати како је дошло до несреће, јавља дописник РТС-а.

18.00 - Једна особа је погинула док је 25 припадника Војске Србије и МУП-а повређено током гашења пожара, саопштило је Министарство одбране. За три особе се и даље трага.

17.45 - Још се не зна о којим врстама повреда је реч, нити у каквом су стању повређени. Очекује се да у Крагујевац дођу представници Министарства одбране, након чега се очекује званична информација Клиничког центра.

17.00 - Пожар у Техничко-ремонтном заводу је локализован. Сви повређени су евакуисани и збринути у крагујевачком Клиничком центру. Како РТС сазнаје, Хитна помоћ је превезла укупно 13 повређених, а неки су евакуисани возилима војног санитета. Највећи број повређених није животно угрожен, сазнаје РТС.

16.08 - У експлозији у Техничко-ремонтном заводу повређено је најмање 20 особа, сазнаје РТС.

16.00 - Страхује се да има жртава, али та вест још није потврђена. 

15.40 - Затресли су се прозори у целом Крагујевцу, јавља дописник РТС-а. 

15.25 - Одјекнула још једна експлозија у Ремонтном заводу у Крагујевцу.

У експлозији која се догодила током гашења пожара у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу погинула је једна особа, а двадесет и пет припадника ВС и МУП-а је повређено, док се за троје и даље трага, саопштило је Министарство одбране.

Погинуо је потпуковник Војске Србије Мирослав Перишић, који је 26 година био запослен у Војсци Србије и Министарству одбране, а две године радио је у ТРЗ.

Двадесет и пет повређених је, колима Хитне помоћи и војног санитета, пребачено у Клинички центар у Крагујевцу, где су збринути.

Директор КЦ Крагујевац др Предраг Саздановић рекао је на конференцији за новинаре да нико од повређених није животно угрожен.

Реч је, углавном, о повредама у виду опекотина и повреда меких ткива, али се страхује да постоје и унутрашње повреде.

Према његовим речима, три особе имају вишеструке и специфичне повреде због којих су позвани лекари са Војномедицинске академије (ВМА). Након консултација, одлучено је да две повређене особе буду пребачене на ВМА.

Kaко сазнаје РТС, највећи број војника и полицајаца који је интервенисао у ТРЗ носио је панцире, што је спречило веће повреде.

Министар одбране Зоран Ђорђевић рекао је новинарима после обиласка Завода да је пожар угашен, али да постоји опасност од нових експлозија. 

Према речима министра Ђорђевића, објекат у коме је дошло до експлозије урађен је по "највишим стандардима".

Ђорђевић је навео да је лично формирао комисију која ће наредних дана испитивати узроке тог инцидента, додавши да ће јавност бити благовремено обавештена о резултатима истраге.

Место несреће и даље је небезбедно, каже министар, јер се из даљине види да пожар и даље тиња, па је због тога уведена мера забране приласка месту несреће до доласка екипе из Београда. 

Прва експлозија догодила се у 13.20 у објекту А-28 у коме се обавља делаборација (ремонт) муниције, а после тога пожар је захватио и тај објекат и објекат А-27.

Четрдесет ватрогасаца, полицајаца и радника Завода кренули су да гасе пожар, да би се у 13.45 догодила друга експлозија.

Раније данас, поједини београдски медији (Блиц, Б92) јавили су да има четворо повређених након друге експлозије. 

Делаборација муниције обухвата радње растављања на саставне елементе и одстрањивање барута, експлозива и других материја из елемената и делова пројектила.

Ремонт муниције у Крагујевцу почео је још 1853. године, када је у саставу тадашње Тополивнице основана Пиротехника. Тај погон је касније мењао имена и називе, а делатност је 1975. премештена из круга Завода "Црвена застава" и сада се налази у ненасељеном подручју на старом путу Крагујевац–Јагодина.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 01. мар 2017, 00:56) - Stefan [нерегистровани]

Posao

Saucesce porodici. Nadam se da ce drzava koliko toliko namiriti porodicu ako je to uopste moguce.

Neka ti je laka zemlja kolega.

(уторак, 28. феб 2017, 21:41) - Srle [нерегистровани]

Dugo mislim sta napisati ali neznam sta bi rekao.

Takav nem je posao. Moje saucesce porodici. Povredjenima brz oporavak.

(уторак, 28. феб 2017, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Dve eksplozije, verovatno na dva razlicita mesta i jos je nesigurno ? Povredjenim zelim brz oporavak a familiji potpukovnika moje iskreno saucheshce. Nadam se da ce nadlezni brzo zavrsiti istragu.

(уторак, 28. феб 2017, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

www

to je takva vrsta posla da su ovakve nesrece sastavni deo toga posla.strasno zao mi je ljudi.

(уторак, 28. феб 2017, 19:10) - anonymous [нерегистровани]

Tuga

Moje iskreno saucesce porodici poginulog oficira. Povredjenima zelim brz oporavak. 

(уторак, 28. феб 2017, 18:18) - anonymous [нерегистровани]

pa zar nisu

a zasto mislis da to nisu obuceni ljudi....to su radnici koji godinama, a neki decenijama, rade taj posao. ali u kakvim uslovima i sa kakvom opremom e to je druga tema...

(уторак, 28. феб 2017, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

Daj boze samo da nije toliko strasno !!!

Zelim vam brz oporavak sta drugo reci u ovakvoj situaciji .

(уторак, 28. феб 2017, 16:46) - anonymous Lala [нерегистровани]

Nerazumem

Ja sam uvek mislio da za takve poslove trebaju specijalno obuceni radnici .

(уторак, 28. феб 2017, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

Saosecaj

Saosecaj sa svim radnicima i njihivim familijama.Neka Bog pomogne da niko ne strada.