Оливеру Ивановићу одређен кућни притвор

Међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици одредило је кућни притвор лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу. Он је у затворском притвору провео 33 месеца, а око 13 часова је пребачен у свој стан на северу Митровице. Завршила се само једна фаза, предстоји борба да се докаже да сам апсолутно невин, поручио је Ивановић.

Оливеру Ивановићу је укинут затворски притвор, уместо тога му је одређен кућни притвор, потврдио је РТС-у Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић.

Адвокат Небојша Влајић је рекао да ће одлука поново бити разматрана по истеку два месеца.

"Имам утисак да и овај суд дели правду на кашичицу и у деловима, као што је учинио и Апелациони суд, који није имао храбрости да у потпуности ослободи Ивановића, већ је првостепену пресуду укинуо. Сада и Основни суд, уместо да омогући одбрану са слободе, одређује кућни притвор, али ако је ово један корак ка његовој слободи, ми то решење поздрављамо", рекао је Влајић.

Влајић је додао да ће почетком марта бити одржана статусна конференција о утврђивању датума новог суђења.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да позитивно гледа на то што ће Ивановић моћи са својом породицом да проведе наредна два месеца, после дужег времена.

"Ми остајемо на позицији да тражимо хитно и неодложно његово ослобађање и сматрамо сваку одлуку о притвору, па и о овом кућном, својеврсним продужетком агоније и неправде, која траје већ дуже од три године", рекао је Козарев.

Ивановићева супруга Милена Ивановић Поповић оценила је да је начињен још један корак ка коначној правди и слободи.

"Очекујем да ће Оливер након два месеца кућног притвора бити пуштен да се брани са слободе и коначно се назире крај овој великој фарси, која је започела пре више од три године", додала је Милена Ивановић Поповић.

Ивановић је нешто после поднева напустио Основни суд у Косовској Митровици. Возилом притворске јединице је најпре пребачен у затвор у Косовској Митровици, а затим је превезен у свој стан у северном делу Косовске Митровице. Он је већ једном био у кућном притвору, и то четири месеца, током претходног поступка.

На статусној конференцији почетком марта, поред датума почетка суђења, утврдиће се и други детаљи, као што су број сведока, дужина трајања суђења и друго.

Апелациони суд у Приштини одлучио је прошле недеље да се Ивановићу понови суђење, након што је Суд поништио првостепену пресуду којом је он био осуђен на девет година затвора.

Влада Србије пружила је Еулексу гаранције да ће Ивановић бити доступан правосудним органима, уколико му се омогући одбрана са слободе.

Судском већу је иначе председавала Роксана Комша, која је Ивановића у првостепеном поступку осудила на девет година затвора за наводно почињен ратни злочин.

Одлука суда је донета без присуства јавности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво