Претећи графити на неколико објеката у Гњилану

Група Албанаца је током протекле ноћи узнемирила Србе у Гњилану, исписавши на њиховим објектима графите, међу којима су и претње смрћу, пренели су РТС-у преостали Срби у том граду.

"Синоћ смо ми Срби у Гњилану доживели непроспавану ноћ. Група од 20-ак младих Албанаца је скандирала против нас и исписала графите застрашујуће садржине", рекао је РТС-ов извор, који је због сопствене безбедности желео да остане анониман.

"Убиј Србина", "Kill all Serbs", "УЧК", неки су од исписаних графита.

Графити су исписани поред српске православне цркве, на објектима у којима се преосталих 35 Срба у Гњилану окупља. 

Директор Канцеларије за заједнице Иван Томић осудио је тај вандалски чин, који има за циљ застрашивање преосталих Срба у Гњилану.

"Верски и етнички мотивисана мржња која позива на убијање Срба је ништа више него демонстрација силе већинске заједнице, која не само да није смела да пријави инцидент већ је и немо ћутала на тај сраман напад и позив на етничко чишћење", навео је Томић у реаговању. 

Он очекује објашњење командира полиције и предузимање одређених корака како би кривци били приведени правди.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић најоштрије је осудио графите на српским објектима у Гњилану, оценивши их као показатеље срамотне постојеће мржње и нетрпељивости према Србима у многим градовима на КиМ.

Тај кукавички и вандалски чин је усмерен на оне који су најрањивији, рекао је Стојановић.

"Позивам господина Хашима Тачија и господина Ису Мустафу да се не само огласе и осуде овај срамотан и кукавички чин већ и да упитају командира полицијске станице у Гњилану да ли је урадио свој посао, пронашао и привео правди те кукавице и насилнике, како би невини људи и њихова деца могли мирно да спавају у својим домовима", рекао је Стојановић.

Председник Српске листе Славко Симић најоштрије је осудио исписивање антисрпских графита и оценио да су поруке мржње недопустиве.

Симић је у писаној изјави достављеној Танјугу навео да годинама уназад, свакодневно ничу недопустиве поруке мржње на Косову и Метохији и да се ради о мржњи која је директно уперена према српској заједници.

"Графити јасно говоре да Срби на Косову и Метохији морају да страхују за своје животе", рекао је Симић и апеловао на Албанце који су на овај начин узнемирили Србе у Косовском поморављу да почну да уважавају друге и са њима живе у миру.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво