Дечак запалио бескућника у Новом Саду

Бескућник је преминуо након што га је дванаестогодишњи дечак запалио у Новом Саду, сазнаје РТС у МУП-у.

Дечак је у пратњи двојице вршњака у дворишту на Булевару ослобођења 21 око 3.30 запалио картон око душека на којем је лежао педесетдвогодишњи бескућник из Футога Драгутин Т.

Како РТВ јавља, ватра је захватила његову одећу, а од задобијених повреда је, и поред пребацивања у Ургентни центар, преминуо након неколико сати.

Полиција је брзо идентификовала починиоца и у присуству родитеља и радника Центра за социјални рад са њим и његовим друговима је обављен разговор.

Како је РТС-у речено у Полицијској управи Нови Сад, дечак не подлеже кривичноправној одговорности, па је пуштен из полицијске станице.

Адвокат Милан Алановић каже да је сада главни део посла на другим органима Републике Србије – надлежном центру за социјални рад и надлежним судским органима.

"Надлежна тужилаштва и судови би законом могли истражити да ли је такво понашање резултат пропуста у васпитању детета, да ли у томе постоји евентуално кривичноправни основ за прогон родитеља", објаснио је Алановић.

Осим тога, биће потребно утврдити и шта је мотив за овакав злочин, посебно имајући у виду да га је починио неко ко има тек 12 година. Управо због његових година поставља се питање и о каквом је профилу личности реч.

"Пример из праксе говори да може бити реч о два случаја: о недовољно ментално развијеној особи или некоме ко ће постати психопата", истиче клинички психолог Душан Вуковић.

Оцењује и упозорава на то да људи који овакве ствари учине са 12 година касније најчешће раде и горе, уколико не дође до системског одговора институција, што подразумева лечење, али и контролу окружења малолетника.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво