Дечак запалио бескућника у Новом Саду

Бескућник је преминуо након што га је дванаестогодишњи дечак запалио у Новом Саду, сазнаје РТС у МУП-у.

Дечак је у пратњи двојице вршњака у дворишту на Булевару ослобођења 21 око 3.30 запалио картон око душека на којем је лежао педесетдвогодишњи бескућник из Футога Драгутин Т.

Како РТВ јавља, ватра је захватила његову одећу, а од задобијених повреда је, и поред пребацивања у Ургентни центар, преминуо након неколико сати.

Полиција је брзо идентификовала починиоца и у присуству родитеља и радника Центра за социјални рад са њим и његовим друговима је обављен разговор.

Како је РТС-у речено у Полицијској управи Нови Сад, дечак не подлеже кривичноправној одговорности, па је пуштен из полицијске станице.

Адвокат Милан Алановић каже да је сада главни део посла на другим органима Републике Србије – надлежном центру за социјални рад и надлежним судским органима.

"Надлежна тужилаштва и судови би законом могли истражити да ли је такво понашање резултат пропуста у васпитању детета, да ли у томе постоји евентуално кривичноправни основ за прогон родитеља", објаснио је Алановић.

Осим тога, биће потребно утврдити и шта је мотив за овакав злочин, посебно имајући у виду да га је починио неко ко има тек 12 година. Управо због његових година поставља се питање и о каквом је профилу личности реч.

"Пример из праксе говори да може бити реч о два случаја: о недовољно ментално развијеној особи или некоме ко ће постати психопата", истиче клинички психолог Душан Вуковић.

Оцењује и упозорава на то да људи који овакве ствари учине са 12 година касније најчешће раде и горе, уколико не дође до системског одговора институција, што подразумева лечење, али и контролу окружења малолетника.

број коментара 50 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. дец 2016, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Морални амбис нашег друштва

Да дете тог узраста има уопште такву идеју, и да запали човека кога не познаје и који му ништа урадио није, то је катастрофа нашег друштва. Тај дечак мора бити кажњен колико закон дозвољава, и у најмању руку мора бити подвргнут психијатријском испитивању и лечењу. Ако се и овај случај заташка као многи пре овога, и нико не буде драконски кажњен, биће овога све више. Наше друштво је ионако насилно преко сваке мере. А то је зато што нема одговарајућих казни. Живот више ништа не вреди у Србији, и зато се никада нећемо опоравити од негативног наталитета.

(четвртак, 15. дец 2016, 08:49) - anonimni [нерегистровани]

strašno

Pali smi miz svih ispita ali kao roditelji najviše. Šta nam je preče od dece i njihovog vaspitanja, Pitala bih najpre te roditelje da li znaju gde su im deca u ranim jutarnjim čsovima, gde su uopšte, da li znaju sa kim se druže, sa kim dopisuju, ne maltretiraju li vršnjake možda, da ne pričamo o tome da li piju ili koriste drogu.
Samo su roditelji krivi što su im deca na ulici i što oni za to ne haju.

(четвртак, 15. дец 2016, 08:45) - Срб [нерегистровани]

Људи погледајмо истини у очи - Србија прати светске трендове!

Ово је последица новог система ''вредности'' који нам се брутално намеће! Погледајте шта се нуди као пример омладини - силиконске ''лепотице'', Змајеви, Екреми, Кристијани, куповина диплома... Нема ту ни породице, вере, образовања, осећања и саосећања... све су то давно превазиђење ''вредности'', данас је у центру свега новац, стицање, немилосрдно отимање... и без милости према онима који се не ''снађу'' у новом систему!

(четвртак, 15. дец 2016, 01:34) - anonymous [нерегистровани]

zašto

Zašto ovo "dete" neće biti odvedeno u popravni dom?!

Beskućnika ima i u drugim, daleko bogatijim zemljama, ali ih niko ne pali žive. Deca skitaju i u drugim zemljama , često bez znanja roditelja , ali ne idu da zapale čoveka. 

(четвртак, 15. дец 2016, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Bilo bi dobro da zakon znaju i oni koji isti komentarisu. Maloletnici ispod 14 godina nisu krivično odgovorni, a i oni maloletnici preko 14 leta ne zadržavaju se u maloletnickom pritvoru. Takav je zakon.

(среда, 14. дец 2016, 23:15) - Naivka [нерегистровани]

Gospode!

Citam tekst i imam scenario kako se to desilo u 3.30 popodne...kada su se vracali iz skole...
Moj mozak ne moze da pojmi crnu istinu!
Onda imam sliku u glavi kako su hteli da se "nasale" s njim...Da ga uplase...iz bahatosti...gluposti...dosade...Verovatno nisu hteli da ga ubiju!
Za ime Bozije!!!! Da li je moguce da 12godisnjaci ovo rade? !?gde ka zivim?!sta se ovo desava sa nama?!?

(среда, 14. дец 2016, 23:12) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Čuj ovo koji su to zakoni

"Ne podleže on krivičnoj odgovornosti jer je maloletnik" .....a kakvi su roditelji , to ja pitam ovaj auditorijum i celu javnost....sramota..ako je siromah onda mora da umre..stidim se takvih zakona i države koja ih je instalirala...

(среда, 14. дец 2016, 22:40) - anonymous [нерегистровани]

beskucnik

Zasto se potencira na tome beskucnik ? Ubio je coveka ! Taj mucenik je umro u najgorim mukama ! Ovo je katastrofa pod hitno u zatvor to deriste sa sve roditelja ! A zakon treba promeniti kakvo pustanje na slobodu kakve gluposti za ovakve stvari 40. god na robiju !

(среда, 14. дец 2016, 21:52) - mimo iz californije [нерегистровани]

ako ima zakona

Maloljetno dijete treba da bude privedeno ako je uto vrijeme na ulici bez pratnje punoljetne osobe . Sudija da donese odluku o oduzimanje djeteta roditelju-staratelju. Pozdrav i saucesce iz CA

(среда, 14. дец 2016, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Stenli Kjubrik

Napravi film "Paklena pokorandža" pre 40 godina. Pogledajte, dobićete odgovor.