Стефановић: Ухапшено десет особа, пронађена велика количина оружја

На подручју Апатина и Сомбора разоткривена и ухапшена група од 10 лица која је продавала, дистрибуирала и користила различито наоружање, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истичући да је пронађена велика количина оружја. Нагласио је да истрага до сада није показала да има директне везе између оружја које је пронађено у Апатину и Сомбору и оног пронађеног у Јајинцима и Новом Београду.

Стефановић је рекао да су ухапшени и организатори те групе и навео да је нађено девет килограма пластичног експлозива, 20,7 килограма ТНТ експолозива, са више десетина електричних детонатора, 111 ручних бомби, 12 ручних противтенковских бомби, две "зоље", 10 тромблонских мина, осам аутоматских пушки, две полуатоматске пушке, један пушкомитраљез, шест пиштоља, два карабина, једна малокалибарска пушка, 6.000 комада муниције, једна противтенковска мина и остали пратећи прибор.

Ради се о заиста огромној количини наоружања, које је та група продавала, рекао је Стефановић гостујући на ТВ Пинк.

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, ухапшени су: С. К. (1981), Д. Г. (1976), Д. Д. (1972), М. Б. (1995), Д. Ђ. (1965), Н. К.(1989), Д. Ц. (1988), М. О. (1970), Р. Г. (1989) и Б. М. (1987), саопштио је МУП.

Сумња се да су припадници ове организоване криминалне групе по налогу организатора С. К. током 2016. године набављали веће количине оружја, муниције и експлозивних материја.

Осумњичени је одлазио на унапред договорене локације и преузимао оружје, муницију и експлозивна средства, а потом проналазио купце. Након добијања новца састајао се са припадницима криминалне групе и исплаћивао им договорени износ, наводи МУП.

Министар је објаснио да су у току провере које ће показати коме је оружје било намењено и шта су били циљеви особа код којих је пронађено, да ли трговина или то има везе са неким другим догајађима.

Похвалио бих добру сарадњу полиције и Тужилаштва за организовани криминал, истакао је Стефановић.

"Овој групи је пресечен пут, десет лица је приведено и заплењена је комплетна количина наоружања", додао је Стефановић.

На питање има ли индиција коме је оружје упућено, министар унутрашњих послова је рекао да је истрага у току и додао да увек постоји забринутост због претњи тероризмом као и због тога коме је све то оружје могло доспети у руке.

Истрага се проширује и даље, рекао је Стефановић и подсетио да је ове године било више добрих резултата постугнутих са колегама из иностранства, као и да сарађујемо са колегама из иностранства.

"Забринути смо наравно не само због употребе тог наоружања у нашој земљи већ и могућности да оно дође и у неке друге европске престонице и да се њиме начини кривично дело", нагласио је министар.

Као пример добре сарадње навео је Француску рекавши да су у сарадњи са тамошњом полицијом пресечени неки шверцерски канали где је било кријумчарења наоружања аутобусима према Паризу.

"Захваљујем свим припадницима полиције који су у том тешком задатку учествовали и мислим да смо показали да полиција врло ефикасно ради свој посао", закључио је Стефановић.

Нагласио је да истрага до сада није показала да има директне везе између оружја које је пронађено у Апатину и Сомбору и оног пронађеног у Јајинцима и Новом Београду.

"За сада нема директне везе" рекао је Стефановић новинарима у парламенту.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије