Акција српске и немачке полиције против нарко-картела, 30 ухапшених

Међународни нарко-картел разбијен је у заједничкој акцији српске и немачке полиције. Ухапшено је 30 особа, а за троје се још трага. Међу ухапшенима и вођа навијача једног београдског фудбалског клуба. У акцији "Циклон" у 18 градова Србије данас су ухапшене 123 особе.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је на конференцији за новинаре да су осумњичени ухапшени због сумње да су се бавили трговином наркотицима.

Овде можете погледати саопштење МУП-а Србије  

Хапшењем је задат велики ударац нарко-картелима, јер је заплењено 303 килограма кокаина, 96 килограма канабиса, 106 килограма хашиша, у тржишној вредности од око 20 милиона евра. Заплењена је и већа сума новца, као и оружје.

Међу ухапшенима је и вођа навијача једног од фудбалских клубова из Београда Ј. Ј. (33).

Како је Стефановић рекао, данас су у Београду поред Ј. Ј. ухапшени и М. П. (24), Д. С. (32) и Ј. В. (40), док је расписана потрага за Р. Д. (23) из Београда. Они се терете да су се бавили организацијом и прометом наркотика.

"Ухапшена су и два курира ове групе која су носила два килограма кокаина, пет килограма екстазија и четири килограма амфетамина", рекао је Стефановић.

Истакао је да је истрага трајала 13 месеци и да је акција хапшења одличан пример прекограничне сарадње унутар Европе и у борби против прекограничног организованог криминала и корупције.

"Србија ће наставити да интензивно сарађује са Немачком у свим случјевима борбе против организованог криминала и корупције", рекао је Стефановић и поручио да је та борба приоритет српске полиције.

Акција "Циклон" – ухапшене 123 особе

У 18 градова Србије данас су ухапшене 123 особе, а потрага је расписана за још осам особа, које се сумњиче за извршење кривичних дела из области организованог криминала и општег криминала, изјавио је Стефановић.

Рекао је да се осумњичени терете за покушај убиства, производњу и кријумчарење наркотика, кријумчарење људи, силовање, угрожавање сигурности, тешку крађу, неовлашћено држање оружја и остала кривична дела.

Министар је прецизирао да је у данашњим акцијама полиције заплењено 176 килограма марихуане (око 450 стабљика те биљке), више стотина таблета, три пиштоља, једна аутоматска пушка, више комада муниције и већа сума новца.

Као карактеристичне случајеве Стефановић је навео хапшење 11 особа, и расписивање потраге за још две, због сумње да су из Рударског басена "Колубара" украли око 89.000 литара евродизела, чиме су том предузећу направили штету већу од 11,5 милиона динара.

"Ова група је криминалне активности спроводила у 2015. и 2016. а сви, осим једног, запослени су у РБ 'Колубара'", рекао је Стефановић.

Он је додао да је данас у Шапцу приведен и Г. С. (24) због сумње да је силовао 14-годишње дете, као и Д. Г. из Богатића, који се терети да је једног 16-годишњег малолетника закључао у своју кућу, а затим га сексуално и радно експлоатисао.

"Д. Г. је уз примену силе и претње подводио (малолетно лице) по локалним кафанама и наплаћивао сексуалне услуге", рекао је Стефановић.

У истој акцији, додао је министар полиције, ухапшен је и В. Н. из Богатића, који је истог малолетника силовао на локалном гробљу.

Ухапшен је и Ж. С. из Београда због сумње да је у београдском насељу Железник учествовао у обрачуну навијачких група око превласти на тржишту наркотика.

"Ж. С. се сумњичи да је током априла ове године пуцао и ранио У. Б., а током јануара ове године напао С. М. и нанео му убодну рану ножем, чиме смо расветлили ова два кривична дела која су се догодила у Београду претходних месеци", рекао је Стефановић.

У Крагујевцу су ухапшени Б. С. и Н. З. из тог града, док се за још две особе интензивно трага због сумње да су припремали ликвидацију браће Н. К. и И. К. из Крагујевца, чиме је, како је рекао Стефановић, спречено извршење тог кривичног дела.

Приведени и припадници полиције

Сектор унутрашње контроле полиције привео је девет припадника полиције због сумње да су злоупотребили службени положај тако што су у републички буџет уплаћивали мање новца од предвиђене суме за регистрацију путничких и теретних возила.

"На овај начин су начинили штету грађанима Србије од више од 1,7 милиона динара", рекао је Стефановић.

Након вишемесечне истраге полиција је привела и организовану криминалну групу од 15 чланова која је вршила преваре са осигурањем, чиме је прибавила противправну имовинску корист у износу већем од 15 милиона динара.

Та криминална група је уз помоћ фалсификоване пословне документације регистровала непостојећа или хаварисана возила, рентирала друга која су била слична, монтирали регистарске таблице и налепнице, а затим им набављала каско осигурање.

"Након тога су ова возила лажно пријављивали као украдена и тражили одштету од осигуравајућих друштава", рекао је Стефановић.

У акцији "Армагедон" ухапшене су четири особе које се сумњиче да су злоупотребљавале и искоришћавале малолетнике на интернету, а заплењени су хард-дискови са порнографским материјалом.

"Ми настављамо с радом. Полиција ће наставити још јачу и интензивнију борбу против организованог криминала и корупције заједно са надлежним тужилаштвима. Нико више не зна када ће се акције одигравати, нити може да каже да су знали да ће се ове акције десити, као што нико, осим полиције и тужилаштва, не зна када ће се десити наредна акција", рекао је Стефановић.

Он је захвалио свим припадницима полиције који су својим акцијама показали да криминал неће бити толерисан у Србији.

Данашња полицијска акција изведена је у Београду, Панчеву, Суботици, Кикинди, Зрењанину, Шапцу, Ваљеву, Смедереву, Бору, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Чачку, Јагодини, Зајечару, Пироту, Лесковцу и Врању.

Одговарајући на питања новинара, министар је рекао да још нису стигли сви подаци безбедносних служби полиције.

"Не бих говорио док не стигне процена оних који се тиме баве професионално", рекао је Стефановић.

Министар је на конференцији за новинаре рекао и да су до сада пристигле три или четири кандидатуре за директора полиције, те да ће тачан број пријављених кандидата бити познат до петка.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи