БИА ухапсила хрватског шпијуна у Београду

У сарадњи Вишег јавног тужилаштва у Београду и Безбедносно-информативне агенције ухапшена једна особа због постојања сумње да је извршила кривично дело шпијунаже, саопштено је из Вишег јавног тужилаштва. Медији преносе да ухапшени ради за хрватску Војну сигурносно-обавештајну агенцију и да је прикупљао податке о безбедносним структурама Србије. "Вечерњи лист" пише да је реч о официру у пензији Чеди Чоловићу, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

У саопштењу Вишег јавног тужилаштва наводи се да ухапшени има држављанство и Србије и Хрватске -  до 1990. године живео је и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Осумњиченом је за кривично дело шпијунаже одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу ради саслушања.

Како се наводи, Тужилаштво ће у складу са својим Уставним и законским овлашћењима наставити поступање ради утврђивања свих околности наведеног догађаја, водећи рачуна о заштити виталних интереса Србије, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи које чине обележја тог кривичног дела у оквиру својих законских овлашћења.

Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања, јавност ће о томе бити благовремено обавештена, додаје се у саопштењу.

Претходно су Вечерње новости јавиле да је у Београду ухапшен хрватски шпијун.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва Татјана Секулић потврдила је РТС-у да је у сарадњи тог тужилаштва и БИА ухапшена једна особа.

У међувремену, хрватски портал Индекс јавио је да је ухапшени агент радио за хрватску Војну сигурносно-обавештајну агенцију.

Како наводе, током протеклих месеци, па чак и година, ухапшени је у Београду и Србији прикупљао податке који би његовој домицилној служби, дакле ВСОА, могли бити од посебног интереса.

Конкретно, сазнаје Индекс, у последње време бавио се официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути казнени прогон због дела почињених током оружаних сукоба у Хрватској, као и организацијом и односима у српској војсци, а под мерама својих српских колега налази се већ месецима.

"Српске службе већ неко време прате дотичног и прикупљају информације о њему. Познато је где се тачно налазио, у којим местима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту", каже Индексов извор.

Ухапшеном се на терет ставља шпијунажа у корист хрватске државе због чега му, ако се то докаже, прети од три до 15 година робије.

Хрватски шпијун 57-годишњи официр у пензији

Хрватски Вечерњи лист је на свом сајту објавио да је реч о 57-годишњем Чеди Чоловићу, официру у пензији Републике Српске, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Позивајући се на изворе из Београда, загребачки лист пише да је ухапшени оптужен да је годинама Загребу преносио податке из Београда и да су због њега најмање деветорица Срба оптужена за ратне злочине.

Хина наводи да је у питању "Србин из Дрниша" са двојним држављанством, који је пензионисани официр бивше ЈНА и један од некадашњих заповедника Војске Републике Српске Крајине који је био задужен за безбедност 75. моторизоване бригаде.

У Србију је дошао после акције "Олуја", а ухапшен је након што се, наводно, спремао да побегне у Хрватску јер му је дојављено да је откривен.

Хрватска агенција наводи и да је једно од медијских нагађања и да су га хрватске обавештајне службе "врбовале" и да је њихову понуду прихватио у замену за јемство да против њега у Хрватској неће бити подигнута оптужница за наводне ратне злочине.

Како пишу Вечерње новости, Чоловић је дуже време праћен и документовани су сви његови контакти с особама из Војске Србије, полиције и других државних институција, као и његови контакти са хрватским обавештајцима. Незванично, имао је приступ важним државним информацијама. 

Чоловић је наводно прикупљао податке о безбедносним структурама Србије, али и о плановима наменске индустрије, те информације о уговорима о извозу наоружања у иностранство.

У Хрватској се о овом случају још нико није званично огласио.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара