Петоструко убиство у Житишту код Зрењанина, више од 20 рањених

Љубоморни муж калашњиковим убио супругу и још четири особе, а 22 ранио у кафићу у Житишту. Најмање осморо у тешком стању. Међу повређенима најмање троје малолетника. Убица ухапшен. Петоструко убиство извршено илегалним оружјем, каже министар Небојша Стефановић и додаје да ништа није указивало да би 38-годишњи Синиша Златић могао да учини овако нешто. Обезбеђена психолошка помоћ породицама страдалих.

Ноћас, око 01.40 у месту Житиште код Зрењанина, у кафићу "Макијато", догодило се тешко убиство у којем је живот изгубило петоро грађана, а 22 је рањено, саопштио је МУП. Страдали су В. К. из Равног Тополовца, В. М, С. Ј. и Д. З. из Житишта и Ј. П. из Банатског Карађорђева.

Синиша Златић (1978), који је седео у кафићу, видевши своју супругу, са којом је имао покренуту бракоразводну парницу, изашао је из објекта да би се убрзо вратио са пушком.

Златић је упао у кафић где је било стотину људи и испалио више хитаца из аутоматског оружја, калашњикова, и том приликом убио je своју супругу и још једну женску особу, највероватније њену пријатељицу. Након тога је наставио да пуца по грађанима који су се у том тренутку налазили у кафићу.

Младић који се налазио у кафићу у тренутку пуцњаве каже да се све десило изненадно.

"Дечко је извадио аутоматску пушку, одједном је кренула пуцњава - три пута у ваздух. Ми смо мислили као да неко петарде баца. Мене је неко бацио на земљу, једна девојка је пала поред мене, друга исто паде, рањена. То је општи хаос био, одједном. То ни у филмовима нема", рекао је младић.

Полиција је ухапсила Синишу Златића, а одмах су стигле и медицинске екипе.

Од пет жртава, две жене су преминуле на лицу места, а три мушкарца су подлегли повредама у зрењанинској болници.

У пуцњави су повређене најмање 22 особе, мада се неки од оних који су се затекли у кафићу нису јавили лекару, те је могуће да у току дана порасте број рањених.

Повређени су збринути у зрењанинској болници. Начелник Хирургије Александар Огњеновић каже за РТС да је оперисано укупно осам особа.

Претходно је директорка болнице Гордана Козловачки рекла да је у току ноћи обављено седам операција и да је свих седморо оперисаних у тешком стању.

"Кроз дијагностичку процедуру и збрињавање у исто време прошла су 22 пацијента. Код шесторо су констатоване средње тешке и лакше телесне повреде, све из ватреног оружја, а код осталих тешке телесне повреде", каже директорка Зрењанинске болнице Гордана Козловачки.

Троје повређених упућено је у Клинички центар Војводине, једна особа на клинику у Сремској Каменици, док су две особе пребачене у Клинички центар Србије.

У међувремену, РТС-у је потврђено да су две тешко повређене особе на интензивној нези Ургентног центра у Београду.

Девојка која је са прострелном раном примљена на Институт за плућне болести у Сремској Каменици подвргнута је операцији, јавља РТВ.

Покрајински секретар за здравље Зоран Гојковић каже да је једна рањена особа у тешком стању и да је смештена у Клинички центар Војводине. Додаје да је у зрењанинској болници хоспитализовано 14 особа.

"Свих 14 повређених који су смештени у Зрењанину су у стабилном здравственом стању, два лица која су смештена у КЦ Србије у Београду су оперисана и нису животно угрожена, од три лица смештена у КЦ у Новом Саду два су оперисана и стање им је стабилно, док је треће лице у тешком здравственом стању, а повређени који је смештен у Сремској Каменици, такође, је ван животне опасности", рекао је Гојковић. 

Након указане лекарске помоћи у Зрењанину, шест особа је пуштено на кућно лечење. Болница функционише по принципу ратне хирургије, јавља дописник РТС-а.

Како РТС сазнаје, међу повређенима је најмање троје малолетних.

Председник Општине Житиште Митар Вучуревић каже за РТС да су локални челници обишли рањене у зрењанинској болници, као и да су сви ван животне опасности и да се добро осећају.

Најављује да ће почети да обилазе породице настрадалих и повређених, као и да ће им општина пружити сву потребну, укључујући и психолошку помоћ.

И покрајинска влада обећала је да ће у наредним данима помоћи породицама настрадалих. 

Повређене у зрењанинској болници обишао је министар здравља Зоран Лончар.

Мотив највероватније љубомора

Још нема информација о мотиву убиства, али се претпоставља да се ради о несугласицама у породици, то јест о љубомори и пропалом браку. Мештани кажу да су се Синиша Златић и његова супруга растали пре око шест месеци.

Отац убијене Д. З.  Свето Савановић, каже да су њеног мужа пријављивали Центру за социјални рад, посебно пре развода.

"И тако је изигравао финог, како да ти кажем, споља је финог изигравао, а овамо, како да ти кажем једнога насилника. Ми смо то пријављивали и кад је дошло до развода, ми смо славили тај дан", каже Савановић.

До убиства је дошло током традиционалне манифестације "Пиле фест".

Очевици кажу да су чули пуцњаву и да их је у кафићу затекао трагичан призор.

"Ја и син смо стрчали доле, а старији је радио за шанком. Једна жена лежи, вероватно је већ била мртва. Једној девојчици дечак држи главу на крилу... Дошла је Хитна помоћ, покушали су реанимацију али изгледа да није успело", рекао је један од очевидаца.

"Човек са калашњиковим једноставно је почео да пуца по људима. Стампедо је кренуо, изашли сви напоље", каже Зоран Филиповић, музичар у кафићу.

"Ми смо мислили да неко петарде баца и одједном само мене је неко бацио на земљу. Другар ми падне, погодио га, рањен је. То је општи хаос био", каже очевидац Светозар Манојловић.

Мештанин који добро познаје нападача каже да је он био тих и миран и да вероватно није могао да поднесе растанак са супругом, са којом има сина.

"Живели су одвојено, слагали су се добро што се тиче детета, дете је ишло код оца и код мајке, никаквих проблема није било. Он је радио код рођеног брата, у агенцији за регистрацију путничких возила", каже мештанин.

У Житишту се могло сазнати да је у кући извршиоца пронађено још оружја, што полиција није потврдила, али и да је наговештавао да овако нешто намерава учинити.

"Да ли је прокоментарисао и нешто, побиће он. Да ли је то везано за супругу и што се десило, десило. Отишао, узео аутоматску пушку и дошао са тога места одакле је редом косио", каже власник кафића "Макијато" Љубомир Милиновић.

Припадници полиције и даље истражују објекат, а на лице места је дошао и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је рекао да је осумњичени пуцао из аутоматског оружја које је илегално поседовао, али да је ситуација била потпуно неочекивана и да није било никаквих назнака које би указивале на трагедију.

Слична вишеструка убиства догађала су се и претходних година у Србији.

Након ноћашње трагедије, Координационо тело за родну равноправност затражило је од полиције да појача контролу наоружања у поседу грађана.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво