Крај драме испред Министарства одбране

Мајор Војске Србије Данило Младеновић претио је да ће се запалити испред Министарства одбране. Пошто је договорено да се у четвртак расправља о његовом случају, мајор је одустао од суицидне намере и отишао кући. Министарство одбране наводи да је Младеновић захтевао различита радна места док за нека од њих није имао квалификације.

20.20 - Окончана драма испред Министарства, договорено да се у четвртак расправља о случају мајора који је претио да ће се запалити. На лицу места били су и представници синдиката.

19.25 - Министарство одбране је саопштило да уз сву добру вољу претпостављених да мајора по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци, а то је место мајора физијатра, Младеновић је мењао своје захтеве. 

19.00 - Мајор Младеновић је рекао да ће остати испред зграде Министарства одбране док га не прими неко од надлежних.

18.15 - Мајор је рекао да је протестовао већ неколико дана испред Министарства, и да је синоћ одведен на ВМА, али да се вратио испред зграде одлучан да истраје у својим намерама. 

18.00 - У току преговори медицинског особља и полиције са војником.

Припадник Војске Србије претио је да ће се полити бензином и запалити јер је незадовољан односом Војске према њему и зато што није унапређен. После договора да ће се у четвртак расправљати о његовом случају, мајор је отишао кући.

Мајор Данило Младеновић је војни лекар из Ниша, који је у судском спору са Министарством одбране око чина и места на које треба да буде распоређен. Тврди да је суд донео неколико пресуда у његову корист.

Министарство одбране је раније саопштило да испред зграде Министарства седи мајор који се полио бензином, уз претњу да ће се запалити.

На лицу места били су медицинско особље и полиција. Психолози и преговарачи су разговарали с њим, док је војска обезбеђивала место.

Министарство одбране је поводом тог инцидента саопштило да је мајор др Данило Младеновић, физијатар на дужности у Војној болници Ниш, првобитно поднео захтев да буде постављен на формацијско место потпуковника у Одељењу за инфективне болести ВБ Ниш.

Реч је о месту начелника Одељења – лекара специјалисте инфективних болести. Постављење физијатра на формацијско место инфектолога са стручне стране не може бити оправдано ниједним разлогом с обзиром на то да те две специјалности немају никаквих заједничких тачака, навело је Министарство.

Посебно се мора узети у обзир и чињеница да је реч о месту начелника Одељења за инфективне болести, који поред редовног ангажовања треба да организује, контролише и буде одговоран за рад те службе у ВБ Ниш, истиче се у саопштењу.

Без обзира на чињенице, како се додаје, са мајором Младеновићем је разговарано десетину пута, почев од управника ВБ Ниш, преко начелника Управе за војно здравство МО, па све до Кабинета министра одбране и министра одбране лично.

Уз сву добру вољу претпостављених старешина да га по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци, а то је место мајора физијатра, Младеновић је мењао своје захтеве.

Према последњем захтеву, Младеновић тражи да буде постављен на место потпуковника физијатра, на начин који није својствен официру Војске Србије и припаднику Министарства одбране, који носи униформу.

Поред свега наведеног, Младеновић је од министра одбране тражио и да се реализује решење о накнади дела трошкова за закуп стана (такозвани увећани трошкови становања) у износу који припада лицу које има двоје деце. Међутим, деца су припала мајци и живе са мајком, те је и тај његов захтев правно неоснован, додаје Министарство одбране.

Историја овог случаја датира још од 2012. године, у којој су сем претпостављених старешина и правника, укључени и психолози и психијатри, који су, такође, разговарали са њим, напомиње се у саопштењу.

"Уз максимално уважавање сваког појединачног случаја попут др Младеновића и настојања свих чинилаца у систему одбране на решавању оваквих или сличних питања, Министарство одбране и Војска Србије жале за сваким нарушавањем угледа и достојанства војничке професије и униформе", додаје се у саопштењу Министарства одбране.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 02. јул 2016, 12:33) - Jedan od 8 miliona [нерегистровани]

Major sanitetske službe

Nažalost sve je manje pravih oficira...

(петак, 01. јул 2016, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

Мајор санитетске службе

Овом човеку не треба ништа замерити.Мислим да у војсци не може да тражи функцију ко како хоће већ треба неко да га предложи.Уосталом он и није прави официр, већ доктор у униформи официра, за официра је ипак потребна Војна академија.Што се тиче стручности то је друго питање, јер није исто када униформу обуче човек са завршеним цивилним или војним факултетом.

(петак, 01. јул 2016, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

-

Srbija je drzava hteli Mi to da priznamo ili ne -u opstem haosu. Ako ste dobri sa pretpostavljenim mozete doci do bilo kakve funkcije i dobiti posao za koji skoro da nemate nikakve kvalifikacije. ali ako nemate to onda se desavaju ovakvi slucajevi kao ovaj. Koliko samo ljudi sede na visokim polozajima kod nas u Srbiji a da za to nemaju niti kvalifikacije niti sposobnost jedino sto imaju to je dobra veza i politicki polozaj.

(петак, 01. јул 2016, 20:24) - R.S.K Benkovac [нерегистровани]

Kvalifikacija

Ovo nije pravi potez oficira,poslje ovoga ne moze obavljati visoke funkcije i biti na osjetljivim pozicijama da donosi vazne odluke jer nije psihicki stabilna osoba. Niko se nebi trebao ubiti zbog (ne)napredovanja u sluzbi,zao mi je sto se ovo desava ali covjeku treba pomoci i naci kompromis na neki drugi nacin.

(петак, 01. јул 2016, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

Covjek je u rastrojstvu ....

mislim da je manje u pravu ,a sve ce nas vise biti ovakvih ,kao da bi hteli neku pravdu ,a ni sami ne znamo sta je pravo .....potreban doktor pod hitno...

(петак, 01. јул 2016, 19:27) - Djordje [нерегистровани]

Hitno resenje

Ovo pod hitno treba neko da resi od nadleznih, odnosno da se nadje kompromis. Zalosno je da se skolovani oficir vojske Srbije na ovo morao odluciti.

(петак, 01. јул 2016, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

narod

narod je uz svoju vojsku, a vlada mora biti uz svoj narod. Teska su vremena, narod je strpljiv, a vlast, mediji, tv... manje politikanstva, borbe za stolice, privilegije, vise tv emisija o malom covjeku, o vojniku, i sve ce biti OK. Izdrzace Srbija i srpski narod, jednostavno moramo izdržati!