Тужилаштво: Нема кривичне одговорности за пад хеликоптера

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да нема места покретању кривичног поступка поводом пада хеликоптера 13. марта 2015. године против лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка, јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата предузели радње које би представљале елементе било ког кривичног дела.

У предистражном поступку је утврђено да је у ланцу командовања, приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста који немају кривичноправну, већ евентуално дисциплинску тежину везану за ланац командовања.

То се, како наводи тужилаштво, несумњиво утврђује из исказа саслушаних сведока и садржине налаза и мишљења стручних лица, која су у форми вештачења спроведена током предистражног поступка.

Тужилац је такође имао у виду и ценио је чињеницу да је према бригадном генералу Предрагу Бандићу и генерал-мајору Ранку Живаку покренут дисциплински поступак и та околност није утицала на став тужилаштва да буде донета другачија одлука.

Одлука тужилаштва базирана је и поткрепљена искључиво на прикупљеним доказима током предистражног поступка, напомиње се у саопштењу.

Тужилаштво подсећа да је током предистражног поступка свеобухватно размотрило догађаје, чињенично стање, изјаве више десетина саслушаних сведока, обављена су комплексна вештачења, налази и мишљења Комисије за основно испитивање удеса и Комисије за испитивање ванредног догађаја.

Војни хеликоптер који је превозио болесну бебу из Новог Пазара у Београд пао је 13. марта 2015. године у Сурчину. Тада је настрадало свих седам путника, четири припадника ВС, два доктора и беба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара