Мирославу Мишковићу пет година затвора због утаје пореза

Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић првостепено је осуђен на пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара за помагање сину Марку у утаји пореза по одбитку од око 320,3 милиона динара, односно око три милиона евра. Истом одлуком Мишковић је ослобођен оптужби да је оштетио путарска предузећа, односно да је финансијским пословањем извлачио новац из њих.

Судија Маја Илић рекла је да је судско веће одлуку донело једногласно. Власник "Делте" није присуствовао изрицању пресуде, на шта и није обавезан.

У образложењу пресуде, судија Маја Илић је рекла да је несумњиво утврђено да је Мирослав Мишковић помагао сину у доношењу стратешких одлука.

"Нема дилеме да је Мирослав Мишковић помагао Марку. Он му је рекао да купи акције по једној, а прода по другој цени", навела је судија.

Према њеним речима, Марко Мишковић је покушао да минимизира своју улогу, а иза његових потеза стоји Мирослав Мишковић. Он је доносио стратешке одлуке када је у питању "Мера инвестмент фонд" (Марково предузеће).

Судија је указала да је одлуку о продаји 41 одсто акција власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу донео Мирослав Мишковић, како је сам рекао, за "три секунде".  

Бранилац Мирослава Мишковића адвокат Зденко Томановић најавио је да ће се жалити на пресуду.  

Компанија "Делта холдинг" је саопштила да ће Мишковић "бранити своја права", што подразумева, како је наведено, враћање путне исправе и омогућавање пословања у иностранству.

Министар правде подсећа да не коментарише ни правноснажне ни неправноснажне пресуде.

"Изречена је казна каква је изречена, суд је стао иза тога и читава јавност треба то да прихвати. Некада се одлука суда појединачно гледано свакоме од нас, свако од нас има неко своје мишљење о томе, али ако хоћемо да допринесемо максимално ауторитету судске власти онда одлуке судова и судске постпуке који су у току не треба коментарисати", каже министар правде Србије Никола Селаковић.

Марко Мишковић је 25. фебруара осуђен због утаје пореза на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара, уз обавезу да његово предузеће "Мера инвест" плати порез од око 320,3 милиона динара, али је као и отац ослобођен од оптужби за извлачење пара из путарских предузећа.

Мирославу Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених.

Мишковићи су ухапшени у децембру 2012. године.

После вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара