Украдена спомен-плоча Славку Ћурувији

Независно удружење новинара Србије саопштило да су вандали украли спомен плочу у Светогорској улици, на месту где је убијен новинар Славко Ћурувија. НУНС и Удружење новинара Србије захтевају да се плоча најхитније врати и да они који су је уклонили одговарају пред законом.

Вандали су украли спомен плочу у Светогорској улици, на месту где је убијен новинар Славко Ћурувија, саопшило је Независно удружење новинара Србије.

НУНС је пријавио полицији нестанак спомен обележја у Светогорској улици. "Захтевамо да се спомен плоча најхитније врати на зид на којем је стајала пуних девет и по година и да они који су је потајно и неовлашћено уклонили одговарају пред законом", навео је НУНС.

"Срамота је мала реч. Очигледно је то одговор на годишњицу 5. октобра", рекла је агенцији Бета председница НУНС-а Надежда Гаће.

Власник "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године у улазу зграде у Светогорској, где је становао.

Годину дана касније НУНС је поставио спомен-плочу, а откривајући је, тадашња председница Гордана Суша рекла је да њоме НУНС поручује "да се не заборави и да се више ниједном новинару то не догоди".

На плочи је записано: "На овом месту 11. априла 1999. године убијен је због оштре критичке речи Славко Ћурувија, новинар, уредник и власник "Дневног телеграфа" и "Европљанина". У знак сећања, Независно удружење новинара Србије, 11. април 2000".

Удружење новинара Србије осудило је скрнављење места убиства новинара Славка Ћурувије и затражило да крадљивци спомен плоче хитно буду ухапшени и кажњени.

"Уклањањем спомен плоче из хаустора зграде, у којој је хицима из пиштоља Ћурувија убијен 11. априла 1999. године, вандали су повредили жртву, породицу и новинарску јавност", наводи се у саопштењу УНС.

То удружење је затражило да починиоци буду "хитно" откривени и кажњени, а да се спомен плоча врати у ходник зграде у којој је Ћурувија живео.

"УНС подсећа да власт која није пронашла убице новинара, у најкраћем року треба да открије ко је и с којим мотивима скинуо меморијалну таблу", наводи се у саопштењу.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 07. окт 2009, 04:29) - anonymous [нерегистровани]

Bakar

Mora da je bila od bakra....strasno!!!

(среда, 07. окт 2009, 01:09) - Milovan [нерегистровани]

Vandali?

Koji VANDALI? Zar ovako nesto moze da se okvalifikuje kao vandalizam? Za ovakvo skrnavljenje se mora naci drugi termin.Ja ga nemam,kao sto ne znam ni sta da kazem kad sam ovo procitao..?

(среда, 07. окт 2009, 01:00) - Posle ovoga ne znam ni svoje ime??? [нерегистровани]

Kuda ide ova Srbija???

Alo,ljudi,Srbi,hriscani...pa sta radite sa svojm ljudima i Srbijom??? Pa ovo sto se dogodilo u seriji zadnjih meseci,covek samo moze da konstatuje da vise ''Srba'' radi na propast cele drzave i nacije...Vec odavno je ljudski zivot najbezvredniji,i sve vise vredi od njega,pare,''slava,uspeh'' i sve materijalno...ali ovo je vec bez komentara!Pa ovo je skoro brutalnije i nerazumljivije od samog ubistva.Gde je nestao moral i griza savest za ovakva zlodela i skrnavljenje?????

(уторак, 06. окт 2009, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Neljudi

Uzeli mu zivot, uzeli mu spomen, i mrtav im smeta. Spomen tvoj je u nasim srcima, to ne mogu uzeti.

(уторак, 06. окт 2009, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Neverica

E, pa, stvarno, ja sada ne znam sta da napisem!Potpuno sam zbunjen.

(уторак, 06. окт 2009, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Djubrad

Djubrad ni Mrtvog Coveka ne ostavlja na Miru...