Караџић тражи податке о споразуму са Холбруком

Бивши председник РС Радован Караџић затражио је данас од Тужилаштва суда у Хагу све информације о споразуму којим му је, како тврди, бивши представник САД Ричард Холбрук гарантовао имунитет.

Данас објављеним поднеском, Караџић тражи да му Тужилаштво достави "све информације које има о споразуму који је око 18-19. јула 1996. године са Радованом Караџићем склопио Ричард Холбрук".

Караџић од Тужилаштва тражи и податке, сакупљене од 1996. године до данас, о "захтевима да се прогон Радована Караџића не спроводи", као и информације о "пропустима да се Карадзић ухапси и разлозима за то".

Kараџић захтева и да му тужиоци предају све информације о вези "преговарачких напора САД у Босни" и Уједињених нација, те њихових органа - Савета безбедности, Генералне скупштине, међународних снага у БиХ, те самог Трибунала, 1995-97. године.

Исти захтев поднео је и за информације о односима САД и чланица УН, укључујући и земље Контакт-групе.

У поднеску се наглашава да је неопходно да Караџић има увид у те материјале како би "поднео захтев за одбијање оптужнице", утемељен на његовој тврдњи да му је "Ричард Холбрук обећао, 18-19. јула 1996. да се неће суочити са кривичним прогоном у Хагу уколико се сложи да се потпуно повуче из јавног живота".

"То обећање може се приписати Хашком трибуналу зато што је дато у име, или уз консултације са чланицама САвета безбедности УН, или се разумно могло поверовати да је било тако", пише у поднеску.

Караџић је оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и широм БиХ и за друге злочине 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи