Највише корупције у кривичним поступцима

Министарка правде Снежана Маловић потврдила је да постоји корупција у српском правосуђу, али је додала да поред судија и тужилаца одговорност за то сноси и полиција.

Министарство правде, како је навела Маловићева, преузима све мере у својој надлежности како би повећало општу сигурност у судовима, како запослених тако и грађана.

"Корупције највише има у кривичним поступцима, такозваним притворским предметима, поступцима стечаја привредних друштава и приватизације, и споровима велике имовинске вредности. На ове чињенице су указивали носиоци правосудних функција. Како би се што боље обрачунала са корупцијом, држава је усвојила стратегију за борбу против ње, донет је акциони план, а Министарство правде припремило низ закона", рекла је Маловићева.

Поводом недавне тврдње вршиоца дужности републичког јавног тужиоца Слободана Радовановића да је у неким тужилаштвима број одбачених пријава за коруптивна дела превелик, Маловићева је за данашњу "Политику" рекла да поднета кривична пријава не значи обавезно кривични поступак и прогон.

"Полиција, такође, има одговорност у делу који се односи на преткривични поступак и прикупљање доказа", рекла је министарка правде.

Поводом информације да Специјално тужилаштво није желело да прихвати предмет у вези са "фудбалском мафијом", Маловићева је казала да је то ствар процене надлежног тужилаштва, које је, како је казала, самостално у процени и "Министарство нема ингеренције да врши такву процену и меша се у рад тужилаштва".

По питању повећања безбедности носилаца правосудних функција, она је изјавила да ресорно министарство "чини све да створи боље безбедоносне услове за судије и тужиоце".

"Испитаће се могућност пооштравања санкција за њихово вређање и физичко угрожавање. Нећемо толерисати претње и притиске који су им упућени и јасно ћемо показати како у таквим ситуацијама реагује правна држава", нагласила је Маловићева.

Упитана да ли ће Закон о одузимању имовине, када буде усвојен, бити примењиван ретроактивно, она је одговорила: "Овај закон ће важити за све случајеве који, у моменту његовог ступања на снагу, нису правоснажно окончани. Закон ће се примењивати од 1. марта 2009. године. Ретроактивне примене неће бити".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво