Погибија гардиста још неразјашњена

Испред војног објекта "Караш" на Топчидерском брду у Београду одржан је помен двојици гардиста, Драгану Јаковљевићу и Дражену Миловановићу, који су на данашњи дан пре четири године страдали под још неутврђеним околностима док су били на стражи. Родитељи погинулих гардиста затражили да се утврди истина о томе "ко им је и зашто убио децу".

Родитељи и родбина окупљени испред тог подземног објекта затражили су да се коначно утврди истина о погибији двојице војника.

Заступник породица Владан Батић оценио је да се двојица гардиста сваког 5. октобра "поново убијају" јер, како је рекао, "нема жеље да се утврди истина".

Сличну судбину, према његовој оцени, имају случајеви још 49 војника који су за непуне две и по године "наводно извршили самоубиство".

"Налазом балистичара америчког Федералног истражног бироа недвосмислено је потврђено да није реч о самоубиству", каже Батић и тврди да су гардисти "стрељани због Ратка Младића или неког другог".

Подсећајући да се сада тражи ново балистичко и судско-медицинско вештачење, он је оценио да је то покушај да се фалсификује истина.

Очеви Миловановића и Јаковљевића поново су затражили да се утврди истина "о томе ко им је и зашто убио децу".

Иако је после погибије гардиста 2004. вођено више истражних радњи, ни данас нису разјашњене околности под којима су двојица војника изгубила живот.

Некадашњи Војни суд је спровео истражне радње, а вештаци које је ангажовао закључили су да је Јаковљевић убио Миловановића, а онда пуцао у себе.

Међутим, независна комисија, која је формирана по налогу тадашњег председника Државне заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића, обавила је свој увиђај, ексхумирала лешеве, спровела судско-медицинско и балистичко вештачење и закључила да је гардисте убила трећа особа.

После укидања војних судова, предмет је доспео у Војно одељење Окружног тужилаштва у Београду.

На предлог тужилаштва, у марту 2005. године, истражни судија Окружног суда у Београду обавио је нови увиђај на околности положаја где су пронађени војници у тренутку погибије у односу на спољне ограде и на околност улаза и излаза из објекта посебне намене "Караш".

Убрзо после тога, у јуну 2005. године тужилаштво је затражило и треће "супервештачење" страних балистичара, које су обавили вештаци Лабораторије ФБИ "Квантико" у Вашингтону.

Вештак балистичар Стив Каспер искључио је могућност да су двојица настрадалих гардиста у војном објекту "Караш" на Топчидеру, 2004. године извршила самоубиство.

Каспер је путем видео конференцијске везе која је успостављена из зграде Окружног суда Београду, у оквиру усмене допуне свог налаза и мишљења, навео да су "сви хици, изузев једног, у војнике испаљени са растојања од око 3.35 метара".

Тужилаштво је недавно затражило ново судско-медицинско вештачење.

Пуномоћници породица двојице гардиста оценили су да је ново судско-медицинско вештачење сувишно.

Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић, припадници Гардијске бригаде, Војна пошта 4795, живот су изгубили у време обављања стражарске дужности на Топчидеру, 5. октобра 2004. године, око 9.15 сати, док су били у патроли која обезбеђује тај војни објекат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи