Читај ми!

Дулић негирао оптужбе

Некадашњи министар за заштиту животне средине и просторног планирања Оливер Дулић је на почетку суђења у Специјалном суду у Београду негирао оптужбе да је са сарадницима злупотребио службени положај приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест" 2009. године.

Оливер Дулић је, у кратком изјашњењу о кривици, рекао да негира извршење кривичних дела која му се стављају на терет и најавио да ће у наставку суђења детаљно изнети своју одбрану, преноси Танјуг.

Кривицу су негирали и његов некадашњи заменик Небојша Јањић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Дулић тврди да је поступак против њега последица, како наводи, различитог тумачења закона у тадашњем министарству. Тако, за документа која су према оптужници недостајала за издавање дозволе, тврди да нису ни била неопходна.

Подсећа да је на ту незаконитост прва указала Верица Бараћ 2010, после чега је на његов захтев документацију проверавало и Републичко тужилашво и утврдило да није прекршен закон.

"Ово је један лажан поступак, заснован на потпуним неистинама, наравно политички мотивисан. Оно што тврдим и тврдићу увек - све је рађено у скалду са законом, све компаније које су затражиле дозволе то су и добиле, није учињена никаква штета нити је икоме учињена икаква корист", наглашава Оливер Дулић. 

Оптужницом коју је претходно прочитао заменик тужиоца за организовани криминал Милојко Мандић, Дулић се терети да је дао усмени налог Јањићу да се издају локацијске и грађевинске дозволе за постављање оптичких каблова словеначком предузећу "Нуба инвест", иако оно није имало неопходну документацију у складу са Законом о планирању и изградњи и Законом о јавним путевима.

Јањић је прихватио усмени налог Дулића, а Дробњак је 18. септембра 2009. издао спорне дозволе иако за то нису били испуњени неопходни услови.

Према тврдњама Тужилаштва, издавањем захтеваних дозвола омогућено је "Нуби" да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају "Путеви Србије" и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

На тај начин, према речима тужиоца, предузеће "Нуба инвест" је стекло доминацију над јавним путевима и њиховој експлоатацији.

Оно је стекло повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре који су се министарству обраћали са истим захтевима.

Дулић, Јањић и Дробњак терете да су на овај начин прибавили имовинску корист у износу од преко осам милиона динара.

Оптужени су за продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Истрага против Дулића и осталих покренута је у септембру 2012. године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 19. јун 2015, 11:39) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

DS drustvo

se za vreme vladavine na "legalan" način nakupilo para više nego bilo ko pre na našim prostorima . Žalosno ali je to istina koju svi znaju