Читај ми!

Преминула беба коју је претукао отац

Једногодишња беба која је због тешких повреда које јој је нанео отац примљена синоћ у Ургентни центар, преминула је рано јутрос и поред вишечасовне борбе лекара да јој спасу живот, сазнаје РТС у тој здравственој установи. Министар Александар Вулин апелује да се пријављује насиље у породици.

Припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су оца К. К. (1990. годиште), због основане сумње да је починио кривично дело насиље у породици.

Како је синоћ јавио репортер РТС-а, у Ургентном центру била је и мајка бебе, која је изјавила да је повреде детету нанео отац.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин апелује да се насиље у породици пријави.

"Насиље у породици мора да се пријављује и онда држава има механизме за заштиту, у супротном немогуће је у сваком дому знати шта се дешава", рекао је Вулин и додао да у тој породици нису у питању материјални проблеми јер неколико чанова фамилије ради у иностранству.

Истакавши да насиље готово нико не пријављује када се догоди први пут, Вулин је навео да се у 90 одсто случајева насиље пријави тек када се понови други, трећи, пети пут.

"Први пут скоро нико не пријављује насиље," истакао је Вулин и поручио да се у таквим случајевима треба обратити полицији, тужилаштву, центрима за социјални рад.

Како је навео, цело друштво мора да разуме да ово не треба да буде таблоидна прича, која ће трајати два-три дана, већ сви морамо схватити да, ако се тако несто деси, насиље морамо пријавити.

Промена законских решења за кажњавање насилника 

Вулин је новинарима у паузи конференције о инклузији најавио да ће бити промењена законска решења која ће случајеве насиља другачије уредити, истакавши да су још у старту наишла на неразумевање решења која предвиђају да се уместо кривичне пропише прекршајна одговорност за насилника.

"Кривично дело се суди по пет година, а овде преступника одмах ставите на 20 до 30 дана у затвор, па да видимо да ли ће поново доћи на врата жене и лупати у глуво доба ноћи", истакао је Вулин.

Министар је навео да у породици чија је беба преминула тако нешто се не дешава први пут, али нико није хтео да пријави насиље.

Чак имамо информацију да је деда детета односно отац насилника, једно дете склонио у Немачку да не би трпело насиље, рекао је Вулин и поновио да насиље нико није пријавио.

Подсетио је да се о насиљу у породици може сазнати у породицама које су примаоци новчане материјалне помоћи, у хранитељским породицама, али да је тако нешто немогуће за породице које нису у том систему.

Насиље, како је подсетио Вулин, може да пријави и наставник, васпитач, чим примети да се дете другачије понаша, ако има повреде, модрице, а обавезу да пријаве насиље имају и лекари.

Насиље над децом не дешава се само код социјално угрожених. Породица преминуле бебе није била на евиденцији Градског центра за социјални рад. Неколико чланова ради у иностранству и нису материјално угрожени.

"То није била породица која је препозаната као неку коју би требало надзирати или пратити што не значи да није било разлога за то. Управо један од проблема рада са насиљем је то што се насиље касно пријављује и што ми као центар за социјални рад немамо иницијацију за ангажовање у заштити деце", каже Радмила Вујић Бојовић из Градског Центра за социјални рад.

Прошле године због насиља, само у Београду, педесеторо деце издвојено је из својих породица. У првој половини ове године, тридесет осморо малишана је, због злостављања, у привременом смештају.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво