Читај ми!

Почиње суђење за убиство Ћурувије

У Специјалном суду сутра почиње суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије. На почетку суђења, пошто буде прочитана оптужница Тужилаштва за организовани криминал, оптужени ће се изјаснити о кривици.

Седамнаест година породица Славка Ћурувије чека да његове убице и наручиоци тог злочина буду и осуђени. Готово да су изгубили наду да ће тај дан и доћи.

Није нам лако у емотивном смислу, да се сутра и следећих дана, надам се не много, суочавамо са разним доказима који указују на то да су ови људи који су и оптужени - убили тату, каже ћерка Славка Ћурувије, Јелена Ћурувија.

Да сазнају истину чекају и колеге. Почетак суђења Славку Ћурувији за њих је кључни дан српског новинарства.

Нино Брајовић из Удружења новинара Србије сматра да је то више победа новинара него правне државе или владавине права.

"Новинари 17 година понављају да је држава одговорна и да су државне службе убице. Када је у питању однос државе према новинарима, ја мислим да је ово један велики преокрет", истиче Брајовић.

На оптуженичкој клупи наћи ће се некадашни начелник Ресора Државне безбедности Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и главни обавештајни инспектор у Другој управи Ресора Ратко Ромић.

Припаднику резервног састава тог ресора Милану Кураку судиће у одсуству јер је у бекству, а за њим је расписана међународна потерница.

Кључни сведок тужилаштва у овом поступку, након чијег исказа је покренута званична истрага прошле године у јануару, je Милорад Улемек Легија, који је осуђен на 40 година затвора због убиства премијера Зорана Ђинђића.

Вукашин Обрадовић из Независног удружења новинара Србије каже да није срећан што ће један од кључних сведока бити Улемек. Ипак, надам се да ће његово сведочење допринети откривању пуне истине о целом том механизму који годинама оптерећује и новинарску професију и српско друштво у целини, додаје Обрадовић.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11.априла 1999. године, током НАТО бомбардовања СР Југославије, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се