Читај ми!

"Подујевски бомбаш" Фљорим Ејупи је плаћени убица?

Косовско тужилаштво тврди да је бомбаш из Подујева, Фљорим Ејупи, био плаћен четврт милиона евра да убије Џавита Халитија, бившег шефа обавештајне службе ОВК и једног од најближих сарадника Хашима Тачија. Ејупијев ДНК пронађен на месту са којег је активирана бомба, у чијој је експлозији 2001. године убијено 12 Срба код Подујева.

Тужилаштву у Приштини, како наводи Коха диторе, јавио се сведок који тврди да је био део плана Ибрахима Кељмендија, који је за убиство Тачијевог сарадника, наводно, био спреман да плати 250.000 евра.

Према наводима тог сведока, Ејупи је добио новац да убије Халитија.

Још увек је нејасно због чега је тачно Кељменди желео да убије једног од оснивача ОВК, али се у Приштини спекулише да је контрола новца прикупљеног у фонд "Домовина зове" главни мотив завере.

Врховни суд Косова је, пре неколико година, у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за убиство 12 и рањавање 43 Срба, који су аутобусом "Ниш експреса" ишли у Грачаницу, због недостатка доказа.

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификован Ејупијев ДНК. Убрзо након поништавања пресуде, Еулекс је обновио истрагу, тврдећи да је у тај бомбашки напад умешано више особа. Резултати ове истраге, ако их уопште има, никада нису објављени.

Ејупи је, током прве истраге, на мистериозан начин побегао из америчке базе Бондстил код Урошевца.

Осумњичен је за читав низ недела, укључујући убиства двојице блиских сарадника Ибрахима Ругове, Тахира Земаја и Џемаила Мустафе. Њих двојица убијени су из истог оружја.

Ејупи је такође осумњичен и за убиства припадника косовске полиције Бајрама Кичмарија и припадника Унмик полиције Које Есумана, који је на Косово дошао из Гане.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 18. мар 2015, 12:15) - Dejan [нерегистровани]

bože moj

Pa zašto bi euleks osudio albanca za ubistvo Srba? Nije im to posao i nisu za to došli, nego da upostave vladavinu prava. Valjda pravo jačeg, ili bezobraznijeg ili onoga koji ima više para. A to svakako nisu Srbi, tako da nema mesta za čuđenje