Америка очекује правду за убиство браће Битићи

Америчка амбасада у Београду очекује да ће одговорни за убиство Агрона, Илија и Мехмета Битићија 1999. године, бити приведени правди. У саопштењу амбасаде наводи се да су забринути што до данас нико није осуђен за убиство америчких држављана албанског порекла.

Представници америчке амбасаде у  Београду забринути су што до данас нико није осуђен за убиство америчких држављана Агрона, Илија и Мехмета Битићија 1999. године и очекују да ће одговорни бити приведени правди.

"Упознати смо да тужилац за ратне злочине намерава да поднесе жалбу на ослобађајућу пресуду донету 22. септембра. Надамо се да ће Тужилаштво енергично испитати све елементе овог случаја", наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

"Очекујемо да ће српске власти привести правди одговорне за смрт Агрона, Илија и Мехмета Битићија", додаје се у саопштењу.

Браћа Битићи, амерички држављани албанског порекла, били су били припадници "Атлантске бригаде" у саставу такозване Ослободилачке војске Косова.

На суђењу у уторак, двојица бивших полицајаца, Сретен Поповић у Милош Стојановић, ослобођени су оптужбе да су тројицу браће Битићи лишили права на правично суђење и на тај начин помогли непознатим припадницима МУП-а Србије да их убију.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је Поповића и Стојановића теретило да су незаконито ухапсили браћу Илија, Мехмета и Агрона, 8. августа 1999. године, после издржавања прекршајне казне у Прокупљу, и предали их непознатим лицима - припадницима МУП-а.

Тела браће Битићи, рукама везаним жицом, пронађена су у масовној гробници у Петровом Селу 2001. године.

Током скоро трогодишњег суђења саслушано је 95 сведока и један заштићени сведок, а видео-линком из Хашког трибунала сведочио бивши високи полицијски функционер генерал Властимир Ђорђевић, који је, према оптужници и исказу оптужених, наредио да се браћа Битићи из затвора у Прокупљу доведу у Петрово Село.

Тужилаштво за ратне злочине Србије је саопштило да није задовољно ослобађајућом пресудом у предмету "Браћа Битићи" и најавило да ће уложити жалбу Врховном суду Србије.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да ће то тужилаштво наставити истрагу о убиству тројице браће Битићи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво