Одложено суђење за убиство браће Битићи

Процес против тројице бивших полицајаца, оптужених за помагање у убиству тројице америчких држављана албанског порекла, одложено је за октобар због спречености заменика тужиоца за ратне злочине да присуствује главном претресу.

Суђење Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу за учешће у убиству Илија, Агрона и Мехмета Битићија у Петровом Селу 1999. године, одложено је, а нова рочишта заказана су за 27. 28. и 29. октобар.

На последњем претресу, 10. јуна, најављено је да би у наставку процеса требало да сведочи  бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Процесу се води у Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду. Према наводима оптужнице, првооптужени Поповић је 8. јула 1999. наредио Стојановићу да ухапси браћу Битићи који су напуштали затвор у Прокупљу, након издржане казне због илегалног уласка у СР Југиославије из Албаније, и да их спроведе до Наставног центра МУП-а Србије у Петровом Селу.

Поповић је затим браћу Битићи, затворио у просторију Наставног центра, а сутрадан, 9. јула, у касним вечерњим сатима, предао непознатим припадницима МУП-а Србије, који су их убили, пуцајући им у потиљак.

Посмртни остаци браће Битићи, са рукама везаним жицом на леђима, пронађени су 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу.

Оптужени су на почетку суђења, 13. новембра прошле године, одбацили кривицу за учешће у том злочину а бране се са слободе јер им је, одлуком судског већа, укинут притвор.

Обдукцију и идентификацију браће Битићи, поред наших стручњака, обавили су, на захтев САД, и експерти ФБИ. Посмртне остатке браће Битићи преузео је у фебруару 2002. године, амерички конзул Томас Рајс, и они су транспортовани у Илиноис.

Америчке власти већ неколико година траже да српско правосуђе "што пре, казни починиоце овог криминалног чина, да затвори случај и донесе правду породици Битићи."

Тројица браће рођена су у Илиноису у Чикагу. Пре доласка на Косово током конфликта 1999. године били су настањени у Њујорку. Борили су се у саставу "Атланске бригаде" Ослободилачке војске Косова. По завршетку НАТО кампање, 26. јуна 1999. ухапшени су од стране српских власти на административној граници са Србијом због кршења закона о кретању и боравку странаца.

број коментара 0 Пошаљи коментар