Двојица полицајаца ослобођена кривице у случају Битићи

Окружни суд у Београду ослободио кривице двојицу бивших припадника МУП-а Србије, оптужених за повреду права на правично суђење и мучење браће Битићи, који су убијени у Петровом Селу 1999. године. Тужилаштво за ратне злочине незадовољно ослобађајућом пресудом.

Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду ослободило је кривице двојицу бивших припадника МУП-а Србије Сретена Поповића и Милоша Стојановића, оптужених за повреду права на правично суђење и мучење браће Битићи.

Образлажући ослобађајућу пресуду Поповићу и Стојановићу, председавајући судског већа Веско Крстајић рекао је да "радње описане у прецизираној оптужници од 3. септембра током доказног поступка нису доказане".

Крстајић је нагласио да је у измењеној оптужници изостављена ранија квалификација "саизвршиоци у убиству" која је Поповића и Стојановића теретила за помагање у убиству. Нова оптужница теретила их је за повреду права на правично суђење и мучење.

"Након око 50 и више саслушаних сведока и вештака дошли смо до закључка да не стоје радње које се њима стављају на терет", навео је Крстајић.

Суђење Стојановићу и Поповићу почело је 13. новембра 2006. године, а током трајања поступка већи део времена су се бранили са слободе.

Тужилаштво незадовољно

Српско Тужилаштво за ратне злочине изразило је незадовољство због ослобађајуће пресуде оптуженима за помагање у убиству браће Битићи и најавило да ће уложити жалбу Врховном суду. Тужилаштво има право да уложи жалбу у року од 15 дана од пријема пресуде.

Одбрана оптужених задовољна је пресудом. Адвокат Божо Прелевић, који је бранио Сретена Поповића и Милоша Стојановића, изразио је наду да ће и другостепени суд донети донети исту - ослобађајућу пресуду.

Прелевић је у изјави новинарима испред Специјалног суда рекао да "нема доказа да су његови брањеници лишили права на правично суђење Битићије и на тај начин помогли непознатим припадницима МУП-а Србије да их убију".

Бивши полицајци су ослобођени оптужбе да су тројицу Албанаца лишили права на правично суђење и на тај начин помогли непознатим припадницима МУП-а Србије да их убију, јер није доказано да извршили радње за које се терете.

Божо Прелевић очекује од полиције да утврди ко је и зашто извршио то убиство.

Припадници "Атлантске бригаде"

Браћа Или, Агрон и Мехмет Битићи убијени су у Петровом Селу 9. јула 1999. године, где су, две године касније, пронађени њихови посмртни остаци. Тела тројице браће, са рукама везаним жицом, откривена су у масовној гробници у Петровом Селу 2001. године.

Ухапшени су крајем јуна 1999. због илегалног уласка у СР Југославију, због чега их је суд у Прокупљу осудио на 15 дана затвора.

По наређењу генерала полиције Властимира Ђорђевића, браћа су предата припадницима МУП-а, Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу.

Четири дана пре истека затворске казне Битићи су изведени из затвора и одведени у Петрово Село где су убијени.

Адвокат Прелевић напомиње да полицајци нису знали каква ће бити њихова даља судбина и напоменуо да током суђења није утврђено зашто су они убијени.

Битићи су били амерички држављани албанског порекла и припадници такозване "Атлантске бригаде" која је деловала у склопу Ослободилачке војске Косова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се