Пресуда за "Ибарску"

Судско веће Врховног суда Србије осудило је на укупно 257 година и десет месеци затвора оптужене за убиство четворице функционера Српског покрета обнове и покушај убиства лидера те странке Вука Драшковића на Ибарској магистрали октобра 1999. године.

Врховни суд Србије осудио је на по 40 година затвора бившег начелника Државне безбедности Радомира Марковића, бившег пуковника ДБ-а и команданта Јединице за специјалне операције Милорада Улемека, Ненада Илића и Бранка Бечека за четвороструко убиство на Ибарској магистрали.

У инсценираној саобраћајној несрећи 3. октобра 1999. године на Ибарској магистрали, погинули су функционери СПО-а Веселин Бошковић, Звонко Осмајлић, Вучко Ракочевић и Драган Вушуровић, а председник те странке Вук Драшковић је повређен.

Припадник расформираног ЈСО-а Ненад Бујошевић осуђен је на 35 година затвора, као и Душан Маричић Гумар, а Леонид Миливојевић на 30.

Бивши директор Савезне царине Михаљ Кертес осуђен је на годину и шест месеци.

Тадашњи шеф саобраћајне полиције Србије Драгиша Динић осуђен је на десет, а његов заменик Видан Мијаиловић на шест месеци затвора.

Ослобађајуће пресуде изречене су некадашњем шефу београдског ДБ-а Милану Радоњићу и начелнику београдске полиције Бранку Ђурићу.

Адвокат Радомира Марковића Душан Машић напустио је судницу чим је чуо да се његов клијент терети за убиство, јер како је рекао "то у досадашњим пресудама није био случај, чак је у два наврата ослобођен". Судницу су напустиле и Улемекова жена и мајка.

"Пресуда је лицемерна и политичка, ово је сумрак српског правосуђа и срамота за судство које ради по диктату државе", казао је Машић.

Петочланим судским већем председавао је судија Врховног суда Драгомир Милојевић, а чланови судског већа били су и судија Драган Јоцић и троје судија поротника.

Данашња пресуда четврта је за тај злочин. Претходне три пресуде су укидане и предмет је враћан Окружном суду на поновно суђење да би га четврти пут преузео Врховни суд.

Суђење пред Врховним судом почело је 3. марта. То је други случај у 161-огодишњој историји Врховног суда да је тај суд отворио претрес у неком предмету.

Портпарол Врховног суда Србије Весна Дабић изјавила је да право жалбе у трећем степену немају Михаљ Кертес, Видан Мијаиловић и Драгиша Динић, којима је казна ублажена у односу на првостепену пресуду. Право на жалбу немају ни Милан Радоњић и Бранко Ђурић, који су данашном пресудом правоснажно ослобођени оптужбе.

Остали жалбе могу поднети у року од 15 дана од пријема писменог решења пресуде. О њима одлучује веће Врховног суда Србије, састављено од седам судија.

Бранилац Милорада Улемека Легије Слободан Миливојевић рекао је да данашња пресуда није правоснажна и најавио да ће уложити жалбу.

Изјава Вука Драшковића


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво