Случај Капетан Драган: Аустралија спрема жалбу

Влада Аустралије намерава да поднесе жалбу на пресуду о неизручењу Драгана Васиљковића Хрватској. Хрватска тврди да има додатне аргументе против одлуке суда.

Аустралијска влада намерава да уложи жалбу на пресуду Савезног суда о неизручењу Хрватској Драгана Васиљковића оптуженог за ратни злочин током рата у Хрватској, преноси аустралијски лист "Аустралијен".

Портпарол аустралијског министра унутрашњих послова рекао је да је влада тражила одобрење од Високог суда те земље да уложи жалбу на пресуду Савезног суда, који је закључио да Драгана Васиљковића не треба да буде изручен Хрватској, јер у тој земљи не би имао правично суђење.

Из хрватског министарства правосуђа је саопштено да су прикупљени додатни аргументи против одлуке аустралијског суда о неизручењу Васиљковића Хрватској.

Документацију су 13. септембра доставили аустралијском тужитељству, које је у складу са прописима те земље, уложило Високом суду захтев за дозволу улагања жалбе.

Ако Високи суд одобри тај захтев, тада ће моћи да буде уложена жалба против одлуке о неизручењу Васиљковића.

Хрватски министар правосуђа Иван Шимоновић рекао је за "Аустралијен" да је његово министарство у сталном контакту са тужиоцима у Аустралији и нада се да ће "одлука Високог суда Аустралије бити у корист изручења Васиљковића".

Аустралијска полиција ухапсила је Васиљковића у јануару 2006. године, на темељу хрватског захтева за изручење.

Васиљковић, који је и аустралијски држављанин и у тој земљи је живео под именом Данијел Снеден, пуштен је недавно из притвора, јер на одлуку суда није било приговора у року.

Хрватско правосуђе га терети за ратни злочин над војним заробљеницима и цивилима у Книну 1992. године, као и да је учествовао у нападу и разарању неколико села на Банији 1993. године.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. сеп 2009, 18:53) - zoran [нерегистровани]

PRAVDA

Ma kakvo pravedno sudjenje u Hrvatskoj,price za malu decu,neka nama izruce oni nekog njihovog zlocinca da mu i mi PRAVEDNO sudimo,bolje je kapetanu Draganu da ode u pustinju i da tamo zivi sa kengurima ceo zivot,nego da pristane da ga isporuce Hrvatskoj na PRAVEDNO sudjenje.

(четвртак, 17. сеп 2009, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Kakvo pravo kakva pravda

Australiskoj vladi treda dostaviti snimke "poštenog" i "fer" suđenja u Hrvatskoj, kao naprimer:Suđenje zlotvorima za zločine nad Srbuma u splitskoj Lori. Na snimku se vidi i čuje u sudskoj dvorani presedavajući sudija Lozina i prisutna publika kako pod njegovim dirigovanjem kliče Hrvatskoj i peva "Srbe na vrbe".Snimak je odličan pokazatelj sudske prakse u Hrvatskoj.Teško je poverovati kad se ovaj snimak pregleda da je pravedno i fer suđenje što se tiče Srba u Hrvatskoj moguće.

(четвртак, 17. сеп 2009, 17:04) - Parapsycholog [нерегистровани]

Nist od toga

Kapetan nikad nece biti izrucen Hrvatskoj, mogu samo da ga plase sa ovakvim pokusajima. Za njega je ova prica zavrsena.

Bravo Kapetane, puno srece.

(четвртак, 17. сеп 2009, 15:52) - glas razuma [нерегистровани]

Dusmani nikad mira ne daju

Na to se covek mora navici, kada je Srbin ni presuda u njegovu korist nije konacna ni trajna... Oni ce sve uciniti da ga se docepaju. Tuga i jad, sta drugo reci...

(четвртак, 17. сеп 2009, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

nema

nema ona nikakav lobi nigde...

(четвртак, 17. сеп 2009, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Lobi

Hrvatska ima jak lobi u Australiji