Читај ми!

Случај браће Битићи пред органима УН

Пред органима УН за заштиту људских права поднета је притужба са циљем да се Србија примора да истражи случај отмице и убиства браће Битићи и да казни починиоце, саопштио је подносилац, међународна организација "Џенерал лигитејшн".

Поступак пред Радном групом УН за случајеве присилних нестанака (WGEID) и Специјалним известиоцем УН за заштиту истине и правде, инициран је тзв. "генералном притужбом", а покретачи су "Џенерал лигитејшн" и породица Битићи, преноси Бета.

Илиј, Мехмет и Агрон Битићи, амерички држављани који су ратовали 1999. на Косову као припадници Ослободилачке војске Косова, ухапшени су на административној граници са Србијом. Убијени су у Петровом Селу, а њихова тела су 2001. есксхумирана су из тамошње масовне гробнице.

Како је саопштио "Џенерал лигитејшн", притужба WGEID-у и специјалном известиоцу за промоцију истине и правде уследио је пошто је WGEID критиковао Србију због недовољног напретка у истрази ратних злочина и позива организација цивилног друштва из Србије специјалном известиоцу да учини исто.

"Понављање ових позива указује на све јаче незадовољство у вези са политичком вољом Србије да испуни своје обавезе према жртвама из деведесетих година" прошлог века, додаје се у саопштењу.

Указује се да су организације Центар за хуманитарно право, Хјуман рајтс воч, Амнести интернешнал, као и Европска комисија известили да Србија није извела пред суд ниједног високорангираног званичника због умешаности у ратне злочине из деведесетих година.

У "генералној притужби" се указује да Србија није испитала високе званичнике за које се тврди да су били на врху ланца команде су случају убиства браће Битићи.

Саветник породице Битићи, Роберт Бери оценио је у саопштењу да, "супротно изјавама које долазе са самог врха нове српске владе, нема доказа да је скинута заштита се оних који су одговорни за убиства".

"Генералном притужбом" тражи се да WGEID затражи од Владе Србије да разреши проблеме који коче истрагу и кривично гоњење високих званичника умешаних у случај, укључујући Горана Радосављевића Гурија.

број коментара 0 Пошаљи коментар