Читај ми!

Претучен уредник "Фонета"

Тројица хулигана у два наврата претукла уредника новинске агенције "Фонет" Давора Пашалића. Поломили су му два зуба, задобио је посекотине и подливе на глави и има модрице по целом телу. Министар Небојша Стефановић наложио полицији да што пре испита и утврди околности напада. "Фонет", УНС и НУНС траже хитну реакцију полиције.

Давор Пашалић је нападнут у ноћи између среде и четвртка, недалеко од зграде у којој станује у блоковима 22 и 23 на Новом Београду, наводи се у саопштењима Фонета, УНС-а и НУНС-а.

Тројица младића су га пресрела и од њега затражила новац. Затим су га тукли рукама и ногама, задавши му више од 30 удараца, наводе удружења новинара.

У току вандалског иживљавања, нападачи су Пашалића вређали и називали усташом. Повређеном новинару су на Војномедицинској академији санирали тешке повреде главе, после чега је дао изјаву полицији.

Пашалић је задобио посекотине и подливе на глави, поломљена су му два зуба и има модрице по целом телу, навео је НУНС и затражио од полиције да што пре идентификује нападаче и преда их надлежном тужилаштву.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је полицији да што пре испита и утврди све околности напада на Давора Пашалића, саопштило је Министарство.

"Најоштрије осуђујем напад на господина Пашалића. Полиција ће предузети све мере како би починиоци у најкраћем року били идентификовани и кажњени у складу са законом", нагласио је Стефановић.

УНС је претходно истакао да очекује да полиција у најкраћем року обавести јавност ко су нападачи, а од тужилаштва да што пре подигне оптужницу и затражи најстроже казне за починиоце овог бруталног напада.

Агенција Фонет очекује да истрага најхитније утврди мотиве овог безумног насиља, будући да су нападачи, осим покушаја изнуде новца, Пашалића најгрубље вређали и на националној основи.

Фонет позива сведоке да се јаве полицији и пруже потребне информације, и тражи ефикасну реакцију правне државе, како би се на улицама Београда и широм Србије коначно стало на пут угрожавању права на живот, насиљу и свим видовима нетолеранције.

Одсуство хитне реакције полиције и правосуђа допринело би ширењу атмосфере страха и несигурности, не само у медијима, него и друштву у целини, и додатно охрабрило потенцијалне нападаче, истиче Фонет.

Агенција упозорава на континуитет претњи и напада на новинаре у Србији, који су годинама, из најразличитијих разлога, изложени бруталном насиљу.

Осуда напада на Пашалића

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила напад на Пашалића истичући да су напади на новинаре и уреднике недопустиви и неприхватљиви, те да сваки облик насиља мора бити најоштрије кажњен.

Министарство културе и информисања осудило је напад на уредника агенције Фонет и изразило очекивање да ће надлежни органи у најкраћем року открити нападаче и привести их лицу правде.

Српска напредна странка најоштрије осуђује напад на уредника агенције ФоНет Давора Пашалића и позива надлежне државне органе да под хитно реагују, пронађу и казне починиоце скандалозног напада.

Демократска странка затражила је од свих надлежних органа да што пре открију и најоштрије казне оне који су у два наврата претукли Давора Пашалића.

Напад на новинара осудио је и председник Нове демократске странке Борис Тадић, Лига социјалдемократа Војводине, Нова странка и ЛДП.

Удружени синдикати Србије "Слога" и Синдикат полиције "Слога"  позивају све своје колеге из полиције који су ангажовани на расветљавању да дају све од себе како би се нападачи што пре пронашли, а онда и адекватно санкционисали.

Фондација Славко Ћурувија захтева од полиције и правосудних органа најбржу и најефикаснију могућу акцију у расветљавању околности премлаћивања Давора Пашалића и привођења починилаца правди.

"Актови застрашивања новинара могу да имају обесхрабрујући ефекат на слободу медија у земљи", упозорила је представница за слободу медија ОЕБС-а Дуња Мијатовић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. јул 2014, 21:00) - anonymous [нерегистровани]

izgleda

da u Srbiji vlada zakon kriminalaca nazalost.Cudno je da kritikujete zakone SAD jer su nemilosrdni za kriminalce ,sto i treba da bude tao naravno a ne kao u Srbiji , traze kriminalce,hapse, puste uslovno itd.Pa upamtite jedno samo da je Amerika najsigurnija zemlja za coveka jer ga stiti zakon koji je napravljen ,po meni, najbolji u Svetu.

(четвртак, 03. јул 2014, 19:51) - Патриот [нерегистровани]

Лако решив проблем!

Такве случајеве треба решавати по кратком поступку. Пронаћи криминалце, стрпати их у затвор са принудним радом док не зараде довољно пара да плате човеку штету и казну држави па нека траје докле траје и тек онда их пустити кући. Таквима неби више никада пало на памет да нападају људе на улици или било где другде.Проблем је лако решив само изгледа недостаје воља за то јер су садашњи закони и то не само код нас, више наклоњени криминалцима него њиховим жртвама.

(четвртак, 03. јул 2014, 15:39) - Dragan [нерегистровани]

Brzo i efikasno

Najstrozije da se kazne, da se iznesu na stubu srama,da se nadju eventualni narucioci zlodela, i da SE JASNO DA DO ZNANJA SVIM huliganima