Читај ми!

Претучен уредник "Фонета"

Тројица хулигана у два наврата претукла уредника новинске агенције "Фонет" Давора Пашалића. Поломили су му два зуба, задобио је посекотине и подливе на глави и има модрице по целом телу. Министар Небојша Стефановић наложио полицији да што пре испита и утврди околности напада. "Фонет", УНС и НУНС траже хитну реакцију полиције.

Давор Пашалић је нападнут у ноћи између среде и четвртка, недалеко од зграде у којој станује у блоковима 22 и 23 на Новом Београду, наводи се у саопштењима Фонета, УНС-а и НУНС-а.

Тројица младића су га пресрела и од њега затражила новац. Затим су га тукли рукама и ногама, задавши му више од 30 удараца, наводе удружења новинара.

У току вандалског иживљавања, нападачи су Пашалића вређали и називали усташом. Повређеном новинару су на Војномедицинској академији санирали тешке повреде главе, после чега је дао изјаву полицији.

Пашалић је задобио посекотине и подливе на глави, поломљена су му два зуба и има модрице по целом телу, навео је НУНС и затражио од полиције да што пре идентификује нападаче и преда их надлежном тужилаштву.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је полицији да што пре испита и утврди све околности напада на Давора Пашалића, саопштило је Министарство.

"Најоштрије осуђујем напад на господина Пашалића. Полиција ће предузети све мере како би починиоци у најкраћем року били идентификовани и кажњени у складу са законом", нагласио је Стефановић.

УНС је претходно истакао да очекује да полиција у најкраћем року обавести јавност ко су нападачи, а од тужилаштва да што пре подигне оптужницу и затражи најстроже казне за починиоце овог бруталног напада.

Агенција Фонет очекује да истрага најхитније утврди мотиве овог безумног насиља, будући да су нападачи, осим покушаја изнуде новца, Пашалића најгрубље вређали и на националној основи.

Фонет позива сведоке да се јаве полицији и пруже потребне информације, и тражи ефикасну реакцију правне државе, како би се на улицама Београда и широм Србије коначно стало на пут угрожавању права на живот, насиљу и свим видовима нетолеранције.

Одсуство хитне реакције полиције и правосуђа допринело би ширењу атмосфере страха и несигурности, не само у медијима, него и друштву у целини, и додатно охрабрило потенцијалне нападаче, истиче Фонет.

Агенција упозорава на континуитет претњи и напада на новинаре у Србији, који су годинама, из најразличитијих разлога, изложени бруталном насиљу.

Осуда напада на Пашалића

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила напад на Пашалића истичући да су напади на новинаре и уреднике недопустиви и неприхватљиви, те да сваки облик насиља мора бити најоштрије кажњен.

Министарство културе и информисања осудило је напад на уредника агенције Фонет и изразило очекивање да ће надлежни органи у најкраћем року открити нападаче и привести их лицу правде.

Српска напредна странка најоштрије осуђује напад на уредника агенције ФоНет Давора Пашалића и позива надлежне државне органе да под хитно реагују, пронађу и казне починиоце скандалозног напада.

Демократска странка затражила је од свих надлежних органа да што пре открију и најоштрије казне оне који су у два наврата претукли Давора Пашалића.

Напад на новинара осудио је и председник Нове демократске странке Борис Тадић, Лига социјалдемократа Војводине, Нова странка и ЛДП.

Удружени синдикати Србије "Слога" и Синдикат полиције "Слога"  позивају све своје колеге из полиције који су ангажовани на расветљавању да дају све од себе како би се нападачи што пре пронашли, а онда и адекватно санкционисали.

Фондација Славко Ћурувија захтева од полиције и правосудних органа најбржу и најефикаснију могућу акцију у расветљавању околности премлаћивања Давора Пашалића и привођења починилаца правди.

"Актови застрашивања новинара могу да имају обесхрабрујући ефекат на слободу медија у земљи", упозорила је представница за слободу медија ОЕБС-а Дуња Мијатовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво