Биљана Плавшић у октобру на слободи

Суд у Хагу одобрио превремено пуштање Биљане Плавшић на слободу. Одслужила две трећине казне и "како изгледа, пружила доказе значајне рехабилитације", пише у образложењу Суда. Трибунал је Плавшићеву у фебруару 2003. године осудио на 11 година затвора. Биљана Плавшић се добровољно предала Суду у Хагу, одмах пошто је оптужена у јануару 2001. године.

Председник Хашког трибунала Патрик Робинсон одобрио је превремено пуштање на слободу Биљане Плавшић, пошто крајем октобра одслужи две трећине казне од 11 година, на коју је осуђена због злочина над несрбима током рата у БиХ.

Из објављење одлуке судије Робинсона произлази да ће Плавшићева (79) моћи да буде ослобођена из шведског затвора Хисенберг од 27. октобра, будући да јој 24. октобра истиче две трећине казне.

У образложењу одлуке, председник Трибунала је назначио да је Плавшићева "како изгледа, пружила доказе значајне рехабилитације" током боравка у затвору.

Судија Робинсон је у виду имао и то што је Плавшићева признањем кривице за прогон Муслимана и Хрвата у БиХ још 2002. године "прихватила одговорност у раној фази поступка".

Плавшићева је, такође, изразила кајање због жртава, уз наду да ће то пружити утеху њиховим породицама, пише у одлуци.

У шведском затвору, понашање Плавшићеве је било добро, иако није учествовала у организованим активностима, а укорена је само три пута због ситнијих прекршаја, пише у одлуци.

Напомињући да Плавшићева није испољавала претерану вољу да сарађује с хашким Тужилаштвом, судија Робинсон је оценио да је довољно то што је она сведочила у процесу против Момчила Крајишника.

Одлуци о пуштању Плавшићева успротивио се само један судија Трибунала којег је Робинсон консултовао. 

Бивша председница Републике Српске признала је у октобру 2002. године кривицу за прогон Муслимана и Хрвата у 37 општина у БиХ 1992. године.

Трибунал је Плавшићеву у фебруару 2003. године осудио на 11 година затвора.

Плавшићева се добровољно предала суду у Хагу одмах пошто је оптужена у јануару 2001. године.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво