Жарко Лаушевић на слободи

Имиграциони суд у Њујорку донео одлуку да глумца Жарка Лаушевића, уз кауцију, пусти на слободу.

Жарко Лаушевић је, уз кауцију, пуштен из имиграционог притвора у Њујорку у ком је боравио од 2. јула када је ухапшен јер није имао боравишне папире, потврдио је за РТС Слободан Пајовић, Лаушевићев адвокат у Србији.

Пајовић је рекао и да је следеће рочиште пред тим судом заказано за 8. фебруар идуће године, али није желео да износи детаље о чему ће амерички суд тада расправљати.

Сходно одлуци суда у Њујорку, Лаушевић неће бити депортован у Србију, већ ће одлуку у вези са боравком у Сједињеним Америчким Државама и евентуалном држављанству те земље сачекати на слободи.

Пошто је Трећи општински суд у Београду 10. септембра повукао потерницу за Лаушевићем, која је расписана 2002. ради извршења казне од 13 година затвора, он неће бити ухапшен у Србији.

Тај суд је усвојио и предлог републичког тужиоца да се одложи извршење казне до окончања његовог случаја.

Републички тужилац Слободан Радовановић поднео је недавно захтев за заштиту законитости поводом пресуде Врховног суда Црне Горе, којом је 2001. глумцу Жарку Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора, на коју је осуђен због прекорачења нужне одбране у обрачуну у ком су страдала два младића.

Тужилац сматра и да је повређено Лаушевићево право на одбрану с обзиром на то да некадашњи савезни државни тужилац никада није одлучио о његовом захтеву за заштиту законитости, пошто је у то време био блокиран рад савезних правосудних органа док ће о захтеву републичког јавног тужиоца одлучивати Врховни суд Србије.

Поред овог захтева, Врховни суд би у току септембра, како је раније најавио, требало да одлучи о захтеву Лаушевићевих бранилаца за ванредно ублажавање казне затвора.

Уколико захтев буде усвојен, Лаушевићу ће правоснажна казна бити ублажена и он би се по доласку у Србију могао наћи на слободи, јер у затвору већ провео 4 године и 7 месеци.

Лаушевић је, у ноћи између 30. и 31. јула 1993, у подгоричком кафићу "Епл", убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (21) и ранио Андрију Кажића.

У обрачуну је његов брат Бранимир испалио један метак који никога није погодио.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. мар 2010, 09:53) - ella [нерегистровани]

x

Jadan, vise je proveo u zatvoru nego na slobodi :(Nek si ti nama na slobodi,i zelim ti sve najbolje :)

(среда, 16. сеп 2009, 16:32) - slavica [нерегистровани]

zahvalna

Zahvaljujem se državi Srbiji što je ukinula poternicu za g-din Žarkom Lauševićem, kao i američkom sudiji. Od sveg srca se nadam da će se vratiti u Srbiju i raditi ono što najbolje zna, a to je da glamurozno glumi.
Još uvek mi je u sećanju dodela cara Konstantina u Nišu, te nesrećne godine, kada desetak minuta nije prestajao aplauz poštovanom g-dinu Lauševiću. Čekamo još nekog cara Konstantina i čekamo da dođe u Srbiju. Sa ogromnim poštovanjem za ono što je uradio za srpsku glumačku zaostavštinu, kao i nadom da će još mnogo maestralnih uloga podariti svim svojim poštovaocima.

(уторак, 15. сеп 2009, 19:45) - anonymousGogaNS [нерегистровани]

Srecno Zare

Obdaren neopisivim pogledom, za ove prostore atipičnom muškom lepotom, ali istovremeno i fizički snažan, bio je kao stvoren za uloge onih koji se, vođeni ko zna kojom silom i žudnjom, odupiru pravilima svog okruženja i unapred zacrtanoj određenosti svoje sudbine – uloge onih koji ne pripadaju svom vremenu.
(preneseno)
Ne bih nista vise dodala.
Moja ljubav tinejdzerskih dana.Srecno Zare!

(уторак, 15. сеп 2009, 16:01) - Рада и Боки [нерегистровани]

Обилић

То што је он урадио то би урадио свако нормалан коме је живот угрожен. Пуно среће!!!

(уторак, 15. сеп 2009, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Bogu hvala

nadam se da je ovo kraj tvojih muka i da ces 100 godina ziveti u zdravlju i veselju!

(уторак, 15. сеп 2009, 14:10) - kraljevići [нерегистровани]

Vrati se nama koji te volimo

Rasli smo uz tvoje uloge i obožavali te. Vrati nam se, a valjda će i ova nesretna država uraditi nešto da zaštiti tebe i tvoju porodicu.

(уторак, 15. сеп 2009, 13:02) - Milica [нерегистровани]

Obilic, najbolja uloga

Da si samo Oblica odigrao, dovoljan bi razlog bio da te Srbija pamti i postuje! Bravo i Sotri koji je prepoznao u tebi talenat da doneses taj odvazan i nepokolebljovo pravdoljubiv lik Obilica, inace mog omiljenog i najpozitivnijeg lika iz detinjstva. Srbija vapi za jos kojim slicnim ostvarenjem...

Samo napred! Posveti se prvo svom zivotu, a onda se nadamo da ce se i deo nasih nada i ostvariti.

(уторак, 15. сеп 2009, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast Milose Obilicu!

Presrecna sam zbog vesti da je Zarko na slobodi. Svi bi voleli da se vrati u Srbiju i da se ponovo okrene glumi, DEFEINITIVNO nedostaje nasoj kinematografiji. Zare puno srece, glavu gore, Srbija i tvoji verni obozavatelji koji te nisu zaboravili su uz tebe!

(уторак, 15. сеп 2009, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

Pravda

Konacno pravda! Pozdrav za najboljeg i najsarmantnijeg glumca!

(уторак, 15. сеп 2009, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

ivana

Konacno pravda!Pozdrav za najboljeg i najsarmantnijeg glumca!