Недовољна сарадња са Хагом

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да тај суд нема пуну сарадњу са Србијом, Босном и Херцеговином и Хрватском.

Тужилаштво Хашког трибунала још чека кључна документа, приступ архивама и хапшење преосталих бегунаца, па је сарадња са Србијом, БиХ и Хрватском недовољна рекао је Брамерц у интервјуу бањалучком "Гласу Српске".

"Још постоје велике препреке када је реч о приступу неким кључним архивама и документима за суђења која су у току или која тек треба да почну. Након више узалудних покушаја да добијемо кључна документа и приступ војним архивама, недавно смо морали да тражимо да Судско веће изда обавезујући налог Србији да испуни ове обавезе," рекао је Брамерц и додао да због ових проблема пуна сарадња за сада није остварена.

Брамерц је рекао да је побољшању сарадње Трибунала са властима у Србији допринело хапшење Стојана Жупљанина.

"Овакав развој догађаја у нашој сарадњи са властима у Србији је веома добродошао и надам се да ће довести до више резултата у блиској будућности. Мој тим ће и даље блиско сарађивати са српским тужиоцем за ратне злочине и акционим тимом, тако да Радован Караџић, Ратко Младић и Горан Хаџић буду приведени правди што пре," рекао је Брамерц.

Главни тужилац Хашког суда нагласио је да је изузетно важно и питање заштите сведока, које није увек у потпуности задовољавајуће.

"Питање заштите сведока је највише везано за спровођење правде. Сведоци морају да се осећају безбедно када сведоче у Трибуналу. Нажалост, често није тако", рекао је Брамерц. То питање, према његовим речима, даје много разлога за забринутост и Трибунал га схвата врло озбиљно.

 "Блиско сарађујемо са Секретаријатом и судским већима на питању заштите сведока и подстичемо земље у којима они бораве да учине све што је у њиховој моћи да их заштите," додао је Брамерц.

Главни тужилац Хашког суда казао је да је трибунал у основи задовољан сарадњом са службама у БиХ, али да власти те земље могу да учине више и буду активније у разбијању мреже подршке хашким бегунцима.

Брамерц такође сматра да до одлуке о затварању Трибунала, коју ће донети Савет безбедности Уједињених нација, неће доћи пре него "што тројица преосталих оптуженика, Караџић, Младић и Хаџић буду приведени правди, што је једини начин за постизање дугорочне стабилности у региону".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи