Читај ми!

Притвор за бивше челнике СИЕПА

Јасни Матић и још тројици бивших руководилаца СИЕПА одређен притвор до 30 дана. Они се сумњиче да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја. Притвор је затражило Тужилаштво за организовани криминал, а одлуку је донео судија за претходни поступак.

17.30 - Судија за претходни поступак одредио притвор до 30 дана за четворо бивших челника СИЕПА због опасности да би боравком на слободи могли да утичу на сведоке. 

Судија за претходни поступак Специјалног суда у Београду саслушао је осумњичене и потом је донео одлуку о притвору, јавља извештач РТС-а. Одлука је донета због опасности да би у току истраге могли да утичу на сведоке.

Претходно је притвор за осумњичене затражило Тужилаштво за организовани криминал које је осумњичене саслушавало синоћ и јутрос. 

Јасна Матић и троје бивших челника СИЕПА осумњичени су да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић навео је да се кривичном пријавом Управе криминалистичке полиције њима на терет ставља злоупотреба службеног положаја у СИЕПА, јер су од 2006. до 2013. године, неоснованим исплатама по основу "уговора о непостојећим ауторским делима" оштетили буџет Србије за око 120 милиона динара, а за себе и друга лица прибавили имовинску корист од 90 милиона динара.

Јасна Матић је била директорка Агенције за страна улагања и промоцију извоза од 2004. до маја 2007. године, Весна Перић од маја 2007. до јуна 2010. године, Бојан Јанковић био је заменик директора од 2007. до 2013. године, док је Божидар Лаганин на месту директора био је од јула 2010. до новембра 2013. године.

Матићева је за министарку за телекомуникације у влади Мирка Цветковића изабрана 7. јула 2008. године, а исти сектор је, у својству државног секретара за дигиталну агенду, при Министарству културе водила и у реконструисаној влади, образованој марта 2011.

Претходно је била државни секретар за економске односе са иностранством у Министарству економије и регионалног развоја, као избор Г-17 плус. Била је и специјални саветник потпредседника владе Мирољуба Лабуса.

Поводом хапшења челника СИЕПА огласио се и УРС, који је саопштио да та странка, ни раније Г-17 плус никада нису примили ниједан динар од те агенције или од неког запосленог појединца у тој државној институцији. 

Бивша министарка за телекомуникације и некадашња директорка Агенције за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА) Јасна Матић, затим Божидар Лаганин, Весна Перић и Бојан Јанковић ухапшени су јуче ујутро.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 28. мар 2014, 01:18) - Marko Milojević [нерегистровани]

Siepa

Koliko je ta agencija bitna političarima govori onaj sukob Mlađana Dinkića i Rasima Ljajića prilikom formiranja prošle vlade. Toliko o bavljenju politikom iz ideoloških razloga. A Rasim Ljajić je sada sa SNS-om. Gle čuda.

(четвртак, 27. мар 2014, 20:31) - баћанац [нерегистровани]

Ухапшена бивша министарка

Кад ће једном једна влада донети закон о пореклу имовине.Свака нова власт то обећава а никад то обећање не испуни.Кад би се тај закон донео и у целости спровео,Србији неби требала никаква финасиска помоћ ММФ-а нити били какви кредити.Одузети имовину лоповима би све покрила и народ би могао нормално да живи.Од народа су опљчкали,народу и да се врати.

(четвртак, 27. мар 2014, 18:56) - srbenda [нерегистровани]

sramota

Dokle bre vise!!! Kako koji ministar sidje sa funkcije otkrije se da je krao sakom i kapom,a niko ni dana na robiji???Pa za takve ljude zatvorske kazne bi trebalo biti duplo duze u odnosu na obicne lopove i oduzimanje celokupne imovine -valjda bi onda stavili prst na celo pre nego pronevere drzavne pare!!!
Sto mi idu na zivce sto imaju po 5-6 funkcija,upravnih odbora i sta jos ne i svuda kapne po neka desetina hiljada dinara na malu ministarsku platu.Obraz kao djon i pravo u politicare.