Читај ми!

Шарић се безусловно предао

Дарко Шарић не може да буде сведок сарадник пошто је првооптужен за најтежа кривична дела, рекао је први потпредседник Владе Александар Вучић. Након лоцирања Шарића, Влади се 24. фебруара јавио његов бранилац и понудио безусловну предају, објаснио је Вучић.

12.40 - Вучић: После више од четири године бекства, Шарић се налази у притвору и то је важна, велика и добра вест за Србију, али и за све у региону и Европи.

12.15 - Радисављевић: Не можемо да говоримо о детаљима акције, због 18 оптужених који су и даље у бекству.

12.07 - Селаковић: Након што је лоциран у Латинској Америци и када је хапшење постало извесно, Шарић је одлучио да се безусловно преда.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да нарко-бос Дарко Шарић не може добити статус сведока сарадника, а за његово хапшење након безусловне предаје највеће заслуге приписао је посебној радној групи која је у оквиру БИА радила на лоцирању и хапшењу.

Вучић је рекао на седници Владе да се после лоцирања Дарка Шарића, Влади 24. фебруара јавио Шарићев бранилац и понудио безусловну предају.

Према његовим речима, тај захтев је прихваћен како се не би одуговлачило са екстрадицијом, како би се избегло крвопролиће приликом хапшења и како би се нашао пред надлежним органима.

Потпредседник Владе је додао да првооптужени који је одговоран за најтежа кривична дела не може да добије статус сведока сарадника.

Вучић је напоменуо да је Шарићу омогућено да се види са сином, ћерком и супругом у међународној зони подгоричког аеродрома. Њих троје су на подгорички аеродром долетели из "треће земље". Потом су га преузели представници нашег МУП-а и спровели до Београда.

Први потпредседник Владе каже да су српске власти сматрале да Шарићево виђање са породицом које је трајало око пола сата, није нарушило сам процес.

Радна група која је у оквиру БИА радила на лоцирању и хапшењу, навео је Вучић, примењивала је најсложеније методе и средства у лоцирању Шарића, што обухвата тајну пратњу у земљи и иностранству у трајању од 270 дана, као и стални видео-надзор објеката током тог периода.

"Због природе посла не можемо да кажемо колико објеката је надзирано. Коришћена су џи-пи-ес средства за лоцирање на 20 објеката, праћена је комуникација 15 лица, што обухвата укупно 75 мера, а о неким мерама, разумећете, не можемо да говоримо", навео је Вучић.

Вучић је додао у да су коришћена прислушна средства на отвореним и затвореним просторима, укупно 51 пут, а извршен је и тајни претрес на различитим локацијама, укупно 25 пута, у иностранству и земљи, ангажовано је више од 20 сарадника и да је у лоцирању учествовало најмање 15 служби безбедности.

"После више од четири године бекства Шарић се налази у притвору и то је важна, велика и добра вест за Србију, али и за све у региону и Европи", навео је Вучић.

Седницу Владе отворио је премијер Ивица Дачић, који је оценио да је хапшење Шарића доказ опредељености Владе за борбу против организованог криминала и да ће оно допринети јачању кредибилитета и угледа српског безбедносног и правосудног система.

"Влада поздравља и изражава задовољство због привођења Дарка Шарића и желимо да похвалимо све органе који су радили на томе", рекао је Дачић.

Дачић је изразио уверење да ће привођење Шарића лицу правде допринети да се процес против његове криминалне групе приведе крају, и да доказује да посвећеност Владе регионалној и међународној сарадњи даје разултете.

Министар правде Никола Селаковић претходно је одржао конференцију за новинаре, на којој је рекао да је нарко-бос Дарко Шарић одлучио да се преда када је лоциран у Јужној Америци и када је постало јасно да је хапшење извесно.

"Да би се избегле жртве, до којих је могло да дође приликом хапшења, понуђена је његова безусловна предаја органима Србије, и нису захтевани никакви уступци", рекао је Селаковић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Једино што је Шарић тражио јесте да му се пре предаје омогући да ступи у контакт са браниоцем, мајком и сином, што му је, каже Селаковић, и омогућено.

Селаковић је објаснио да је контакт преко адвоката успостављен пре месец и по дана.

Упитан где се Шарић предао, министар је рекао да је најважније да је предаја била апсолутно безусловна и да ће доћи до безусловног вођења поступка за кривична дела за која се терети, а то су кријумчарење наркотика и прање новца.

"Где је боравио? Боравио је на територији неколико земаља Латинске Америке, а ближе податке о томе у овом тренутку не можемо да изнесемо", рекао је Селаковић.

На питање да ли је имао помагаче будући да се годинама скривао, Селаковић је рекао да, када неко избегава руку правде четири године, тешко да то може сам да учини.

Селаковић је истакао да је на хапшењу Шарића радила пре свега Безбедносно-информативна агенција Србије, али су велику улогу имали и МУП и Министарство правде Црне Горе.

Поред тога, била је укључена читава мрежа безбедносних агенција других држава, од којих се Селаковић посебно захвалио америчкој ЦИА, словеначкој агенцији СОВА, затим шпанској, белгијској, аустријској и швајцарској служби безбедности.

Министар је подсетио да је предуслов за читаву акцију био план направљен 13. јуна 2013. када је по директном налогу Александра Вучића, у овиру БИА формирана посебна радна група са искључивим задатком да се бави лоцирањем и хапшењем Шарића.

Радну групу која је у свом деловању била директно под координацијом директора БИА чинило је десет службеника Агенције. Читава мрежа која је функционисала под том радном групом бројала је више од 100 особа.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да у интересу истраге не може да се прецизира где је и како ухапшен Шарић јер је у бекству још укупно 18 његових сарадника, на чијем се лоцирању и даље ради.

У бекству је још 15 осумњичених за шверц кокаина и троје за прање новца, прецизирао је Радисављевић.

Како је Радисављевић подсетио, Шарићу се ставља на терет да је од 2009. прокријумчарио 5.754 килограма и опрао најмање 22 милиона евра у Србији.

"Следећи претрес на суђењу припадницима Шарићевог клана заказан је за 24. март и видећемо да ли ће тражити одлагање ради припреме своје одбране или ће се укључити у поступак", рекао је Радисављевић.

Нарко-бос Дарко Шарић ухапшен је јутрос. Авионом је пребачен у Београд, а са аеродрома је спроведен у полицију где је обављена формална идентификација, а потом је пребачен у Специјални суд где је саслушан.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се