Читај ми!

Нарко-бос Дарко Шарић пред лицем правде

Нарко-бос Дарко Шарић ухапшен је јутрос у заједничкој акцији државних органа Србије и Црне Горе, и пребачен у Београд. Са аеродрома је спроведен у полицијску станицу, а потом у Специјални суд где је саслушан. Одређен му је притвор до 60 дана. Шарић је на саслушању рекао да се крио у Латинској Америци и делу Јужне Африке, пренео је његов адвокат.

14.41 - Шарићу одређен притвор до 60 дана, саопштио Специјални суд. 

12.53 - Шарић је на саслушању рекао да се крио у Латинској Америци и делу Јужне Африке, каже његов адвокат Радослав Баћевић. Одлучио је да се преда када је лоциран у Латинској Америци.

12.35 - Почела седница Владе Србије. 

12.05 - Почела конференција за новинаре у Влади Србије

11.37 - Почело је саслушање Дарка Шарића, а потом се очекује одлука о притвору. 

09.45 - Шарић пребачен у Специјално тужилаштво за организовани криминал, где ће бити саслушан о томе где се налазио пре хапшења. 

9.20 - Дарко Шарић је са аеродрома пребачен у одељење МУП-а за потраге, а после пола сата спроведен је у Специјално тужилаштво за организовани криминал.

08.45 - Ухапшени нарко-бос Дарко Шарић у пратњи полиције слетео на београдски аеродром. 

Заједничком акцијом државних органа Србије и Црне Горе јутрос је ухапшен нарко-бос Дарко Шарић. У пратњи полиције слетео је на београдски аеродром око 9.45, одакле је спроведен у одељење МУП-а за потраге због званичне идентификације. Потом је пребачен у Специјално тужилаштво за организовани криминал где је саслушан, а потом му је одређен притвор до 60 дана. Акцијом хапшења руководили су министри правде Србије и Црне Горе - Никола Селаковић и Душко Марковић.

У Влади Србије одржана је конференција за новинаре на којој је саопштено више детаља о хапшењу. Потом је одржана ванредна седница Владе Србије, а почетак, на којем је било речи о хапшењу Шарића, био је отворен за јавност.

Виши суд у Београду саопштио је да је Дарко Шарић лишен слободе по решењу о одређивању притвора и по потерници која је за њим расписана по налогу истражног судије од 9. децембра 2009. године.

Шарић је предат Окружном затвору у Београду - Посебној притворској јединици, која се налази у згради Специјалног суда, напомиње се у саопштењу.

Дежурно кривично ванрасправно веће Специјалног суда је, после саслушања, Шарићу одредило притвор до 60 дана. 

Шарић је већу рекао да се скривао у Латинској Америци и делу Јужне Африке и "да се добровољно предао", пренео је новинарима испред Специјалног суда његов бранилац Радослав Баћевић по завршетку саслушања.

Шарић је суду испричао да се одлучио на предају пошто су га безбедносне службе Србије и Црне Горе лоцирале у Латинској Америци, навео је Баћевић.

Адвокат је објаснио да је Шарић желео да буде из Латинске Америке пребачен у Црну Гору како би се видео са породицом. Имао је прилику да с њима проведе око пола сата на подгоричком аеродрому.

Осим тога, додао је Баћевић, Шарић се предао јер "верује да ће суђење бити фер и поштено и да ће се утврдити истина".

Министар правде Црне Горе Душко Марковић рекао је за РТС да је Дарко Шарић јутрос први пут од бекства слетео на тло Црне Горе додајући да је та активност имала за циљ да му се омогући сусрет са породицом и адвокатом.

"Опрано" 20 милиона евра од продаје дроге

Дарко Шарић je рођен 21. октобра 1970. године у Пљевљима. Био је на челу криминалне групе коју, према подацима полиције, служби безбедности и правосуђа, чини више од 100 особа из Србије, земаља бивше Југославије, Западне Европе и Јужне Америке. У Србији је оптужен за шверц готово пет тона кокаина и прање новца добијеног продајом наркотика.

У Тужилаштву и полицији кажу да је реч о једној од најмоћнијих криминалних група на овим просторима.

Имали су строго подељене улоге, велику безбедносну дисциплину, били су изузетно технички опремљени. Клан је имао и велику економску моћ.

Тужилаштво за организовани криминал против Шарићеве групе подигло је 13 оптужница.

У оптужници се наводи да је дневна зарада криминалне групе била од неколико десетина хиљада евра до милион евра. Тужилаштво тврди да по свему томе та криминална група превазилази све раније процесуиране групе у Србији.

У акцији "Балкански ратник", пре четири и по године, у Уругвају је заплењено више од две тоне кокаина. Сарадњом уругвајске полиције, српске БИА и америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА), дрога је откривена пре укрцавања на брод којим је планиран превоз до Европе.

Наркотици који, према оптужници, припадају Шарићевом клану, заплењени су и у другим државама Јужне Америке, али и у Италији.

Дарко Шарић је у Србији оптужен и за прање више од 20 милиона евра добијеног продајом кокаина.

Тај новац су, тврди Тужилаштво, улагали у легалне привредне токове куповином предузећа, земљишта и некретнина.

Све се одвијало преко такозваних "офшор компанија" које су новац од продаје дроге пребацивале у Србију на рачуне појединих фирми.

Законом о одузимању имовине Шарићу је одузето шест станова и кућа, гараже, 15 плацева, објекти у Крагујевцу и на Златибору, више предузећа, хотела и ресторана, аутомобил и блокирано 1,7 милион динара и 150 хиљада евра.

Због шверца дроге судило се и особама осумњиченим да су припадници Шарићеве криминалне групе у Словенији. Словеначки суд је прогласио кривим четворо од 17 оптужених.

Прошле године у Црној Гори на пет и по година затвора због прања новца осуђен је Шарићев брат Душко. Он је ухапшен 2010. по међународној потерници коју је за њим расписала Италија.

Тада је током акције која је истовремено спроведена у Црној Гори, Србији, Словенији и Италији, ухапшено 80 осумњичених за препродају кокаина у Италији.

Наркотике су набављали у Латинској Америци одакле су их бродовима пребацивали у Јужну Африку и до Медитерана.

Италијански правосудни органи и службе безбедности проценили су да је Шарићев клан месечно само у ту државу допремао тону кокаина велике чистоће, а да су Милано користили као главни чвор за кријумчарења по Италији и Европи.

Своју моћ нису наметали оружјем већ ниском ценом наркотика и добром организацијом продаје. Осим аутомобилима кокаин су, према сазнањима италијанске полиције, развозили скутерима како би привлачили што мање пажње и лакше се кретали по граду.

Дарко Шарић је 2005. године добио држављанство Србије, српски пасош и личну карту, што је сада предмет истраге.

Брисел и Вашингтон поздрављају хапшење

Европска комисија поздравља хапшење Дарка Шарића и очекује ефикасно суђење у складу са европским стандардима, саопштено је данас из седишта ЕУ.

"То потврђује решеност Србије да допринесе разбијању међународних група за промет наркотицима, која је била позитивно оцењена и у извештају о напретку прошле године", каже се у саопштењу.

Комисија је посебно похвалила то што је хапшење изведено заједничком операцијом српске и црногорске полиције. "Сада очекујемо да овај случај буде ефикасно правно обрађен у складу са европским стандардима", пише у саопштењу.

Сједињене Америчке Државе честитале су владама Србије и Црне Горе на хапшењу Дарка Шарића, истичући да ће наставити да сарађују са српским властима у ефикасној борби против организованог криминала и корупције.

"Сједињене Америчке Државе цене истрајност и одлучност српских власти у привођењу Шарића правди и наставиће да сарађују са српским тужиоцима, полицијом, судовима и специјализованим агенцијама у ефикасној и кооперативној борби против организованог криминала и корупције", речено је Танјугу у амбасади САД у Београду.

САД су у великој мери сарађивале са Владом Србије и другима у операцији "Балкански ратник", која је резултирала оптужницом на основу које је Шарић ухапшен, навели су у америчкој Амбасади и истакли да су САД пружале помоћ и у периоду док је Шарић био бегунац, а да је до хапшења дошло у сарадњи са многим владама широм света.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво