О депортацији Лаушевића у понедељак

Амерички суд требало би у понедељак да одлучи да ли ће глумца Жарка Лаушевића депортовати у Србију или ће му дозволити да тражи продужење америчке боравишне визе.

Суд у Њујорку требало би у понедељак да одлучи да ли ће глумца Жарка Лаушевића депортовати у Србију, чији је држављанин, или ће му дозволити да тражи продужење америчке боравишне визе.

Лаушевић се налази у притвору у Њујорку, пошто је ухапшен 2. јула, јер није имао боравишне папире, а расправа америчког суда била је одложена средином августа на захтев Лаушевићевог браниоца.

Независно од одлуке суда у Њујорку, Лаушевић је у Србији "слободан човек" до окончања његовог случаја у Врховном суду Србије, пошто је повучена потерница која је 2002. године за њим била расписана ради извршења казне од 13 година затвора.

Врховни суд треба да одлучи о захтеву за заштиту законитости који је поднео републички тужилац Слободан Радовановић поводом пресуде Врховног суда Црне Горе, којом је Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора, као и о захтеву Лаушевићевог адвоката Слободана Пајовића за ванредно ублажавање казне.

Радовановић сматра да је дошло до повреде закона, јер је Лаушевићу драстично повећана казна са четири на 13 година закона, као и да му је повређено право на одбрану, јер некадашњи савезни државни тужилац никада није одлучио о његовом захтеву за заштиту законитости, пошто је у то време био блокиран рад савезних правосудних органа.

Трећи општински суд у Београду већ је усвојио Радовановићев захтев за одлагање извршења затворске казне Лаушевићу, па је истовремено повукао и потерницу која је за њим била расписана.

Лаушевић је, после више изречених пресуда које су укидане, у Врховном суду Црне Горе 2001. године правоснажно осуђен на максималну казну затвора од 13 година због прекорачења нужне одбране у обрачуну у коме су страдала два младића.

У притвору је до изрицања првостепене пресуде провео четири и по године, па му је, према важећој пресуди, остало да одслужи још осам и по година.

Лаушевић је, у ноћи између 30. и 31. јула 1993. године, у подгоричком кафићу "Епл", убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића.

У обрачуну је његов брат Бранимир Лаушевић испалио један метак који никога није погодио.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 13. сеп 2009, 15:22) - Srbin do koske [нерегистровани]

Srbija

Srbija je uz tebe Zarko! Najvise bih voleo da dodjes opet u Beograd i da pokazes ko je najbolji glumac svih vremena.

(недеља, 13. сеп 2009, 12:41) - anonymous [нерегистровани]

dom je tamo gde je srce

Zarko Lausevic i zena Amerikanka mogu da zive i u Srbiji. Uostalom, ovde je napravio odlicne uloge, a tamo verovatno nista. Jezik je velika barijera za glumca.

(недеља, 13. сеп 2009, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

pravna država

Neka je Srbija pravna država i samo u slučaju Laušević pa je uspeh ,i za srbiju i za Lauševića.

(субота, 12. сеп 2009, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

svedska srbin

stvarno se nadam da ce zarko uskoro ziveti kao sav slobodan svet nemojte mu nanositi bol vasim komentarima koju uopste nisu objektivni tu je sud i sudstvo da odluce o svemu srbija je pravna drzava koja je u slucaju lausevic pokazala svoje pravo lice pozdrav rep srbiji i svi njenim gradjanima ziveli

(субота, 12. сеп 2009, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Lausevic

Silnih komentara da Bog sacuva! Zarku zena zivi u Americi i ima americko drzavljanstvo. Covek hoce da zivi tamo, a ne da vecito bezi. Nase pravosudje je odradilo pravu stvar time sto je skinulo anatemu (poternicu Interpola)

(субота, 12. сеп 2009, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Lausevic

Sto se odlaska u Ameriku tice, Lausevic kao sto si vec cula ili cuo, otisao da spase zivu glavu, a ti kao da si ovog momenta pao ili pala odnekud?????????? pa bas u slucaj Lausevic!

(субота, 12. сеп 2009, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

Vreme je

da Zarko krene u nove uloge i to sa Kustom. Drugo poluvreme zivota. A neka zivi gde moze i zeli. Ajd majstore, najbolji si.

(субота, 12. сеп 2009, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

Lausevic

Bekstvom u Ameriku on pokusava da sacuva zivu glavu a ne da se proslavi!!

(субота, 12. сеп 2009, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Lausevic

Bekstvom u Ameriku dokazao je da ima izuzetno losu viziju realnosti i zivota,nasao je gde ce se proslaviti.

(субота, 12. сеп 2009, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

Deportacija

Najiskrenije se nadam da ce Zarko sad, posto
je slobodan covek, dobiti produzenje boravisne
dozvole u Americi da normalno nastavi zivot i
rad, a isto tako da nece zaboraviti ovaj pravedni gest naseg pravosudja. Srecna ti sloboda
Zarko.