Лаушевића чека слобода

Трећи општински суд у Београду повукао црвену потерницу за Жарком Лаушевићем, што значи да познати глумац у Србију може да дође без страха да ће бити ухапшен, пишу "Вечерње новости". Портпарол Tужилашта Томо Зорић потврдио РТС-у да је Суд усвојио предлог тужиоца да Лаушевићу одложи извршење казне.

Црвену потерницу за глумцем Жарком Лаушевићем, која је расписана у јануару 2002. године, Трећи општински суд у Београду је повукао. То практично значи да познати глумац у Србију може да дође без страха да ће бити ухапшен.

Портпарол Републичког тужилашта Томо Зорић јутрос је потврдио РТС-у да је Трећи општински суд усвојио предлог тужиоца да Лаушевићу одложи извршење казне.

О повлачењу потернице суд је обавестио и Министарство правде Србије.

Сва потребна документација истог тренутка биће прослеђена МУП-у Србије у чијој надлежности је и расписивање, односно повлачење међународних потерница. Кад документација буде стигла нашем бироу Интерпола, они ће о томе обавестити колеге у седишту ове међународне полицијске организације у француском граду Лиону, пишу "Вечерње новости".

Генерални секретаријат Интерпола ће по налогу нашег суда истог тренутка о повлачењу потернице обевестити све чланице ове полицијске организације. Црвена потерница биће уклоњена и из базе података ове полицијске оганизације, која ће по томе и поступати. Од тог тренутка Лаушевићу је омогућено слободно кретање по целом свету.

Одлука суда уследила је пошто је Слободан Радовановић, в.д. републичког јавног тужиоца, крајем прошлог месеца Врховном суду Србије поднео захтев за заштиту законитости.

У свом захтеву, Радовановић је истакао да је Врховни суд Црне Горе на незаконит начин Лаушевићу изрекао већу казну. Између осталог се наводи и да се ВСС Црне Горе упустио у оцену доказа, што може да чини само у случају да отвори главни претес, а што није учињено.

Српски тужилац је овај захтев упутио пошто је претходно прихватио иницијативу за његово подношење од Лаушевићевог браниоца, адвоката Слободана Пајовића из Ужица. Уз захтев, Радовановић је поднео и захтев за одлагање извршења санкција. Како нам је речено у суду, кад се поднесе један такав захтев аутоматски се повлачи и потерница.

"Све ово је логична последица подношења захтева, сада је све на правосуђу, и неки посебан коментар немам", изјавио је за "Новости" адвокат Пајовић од кога је потекла иницијатива за заштиту законитости у случају Жарка Лаушевића.

Лаушевић је 30. јула 1993. у кафићу "Епл" у Подгорици убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а ранио Андрију Кажића. Веће Вишег суда у Подгорици осудило га је на четири године затвора, због прекорачења нужне одбране.

Из затвора "Спуж" изашао је крајем октобра 1999. године, пошто је у њему провео седам месеци више од изречене казне.

Исте године отпутовао је у САД, да би 2001. године ВСС Црне Горе преиначио одлуку нижег суда и изрекао казну од 13 година затвора. Образложење је било да је познати глумац прекорачио нужну одбрану.

Овакав став, према мишљењу Радовановића, може да се утврди само извођењем нових доказа пред судом, што црногорски суд није учинио.

Поред тога, сматра се да је повређено и Лаушевићево право кад је црногорски суд одбио да разматра иницијативу за заштиту законитости, коју су његови браниоци поднели Савезном тужилаштву СРЈ.

У случају да Врховни суд Србије оцени да је дошло до повреде законитости, може донети одлуку о евентуалном новом суђењу, које би се, пошто Лаушевић има пријављено место боравка у Београду, водило пред београдским окружним судом.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(петак, 11. сеп 2009, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

???!

Oprostite, ali ne vidim da je bilo reči o tome da ne podržavam (samo)odbranu. To je prirodan ljudski nagon.
A kojoj vrsti odbrane govorite, tj. pišete, stvarno ne znam.

(петак, 11. сеп 2009, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

bravo??

Ti se ne bi branio ili branila, ja bih!!!

(петак, 11. сеп 2009, 14:03) - anonymous [нерегистровани]

Hvala dragom Bogu!

Čisto sumnjam da i čovek, koji je nehotice napravio 'manje' zlodelo, a da pri tom u njemu ima još 'zdravog razuma' i 'čista srca', može mirno da sklopi oči. Ovaj čovek je državi i narodu odslužio kaznu! A o pravnom sistemu naše države je izlišno polemisti. Doduše, ova odluka jeste korak napred.
Dokle ćemo se više igrati Boga?! Nesposobni smo da sebi samima 'stanemo na crtu', te je stoga pametnije da počnemo da se bavimo ličnim problemima, ne bi li smo sprečili proces 'nacionalnog samouništenja'. Žarko L. najbolje zna s kakvom mukom mu je prožet svaki dan života!
A što se profesije tiče, kao neko ko je na početku glumačkog 'maratona', i veliki poštovalac, pa i obožavalac ovog čoveka, ubeđena sam da će se Žarko teško vratiti na 'stazu'. Ako se ikad vrati... U svakom slučaju, srpsko glumište dobilo je glumca svetskog ranga, kavih je danas, nažalost vrlo malo. Al', čudni su putevi Gospodnji! Ko zna koja je Žarkova misija. Kao 'nedonošče' u ovom poslu, na ovim prostorima, srećna sam i ponosna što nam je podario sjajne karaktere.
Uz nadu da će se ipak vratiti, želim mu svako dobro, na trnovitom putu kojim hrabro hodi!

(четвртак, 10. сеп 2009, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

pozdrav srbinu

i da te što pre PONOVO gledamo na filmu, porištu, tv!

(четвртак, 10. сеп 2009, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno

Bravo za sud!!!! to je smesno...desilo se ono sto je poznato kod nas ....imas pare ili si poznat nemoras u zatvor ni ako ubijes nekog..dokle smo to mi doterali...na zapadu se za ubistvo zivotinje odgovara....

(четвртак, 10. сеп 2009, 15:54) - MILA [нерегистровани]

Pravedno

Pravedna odluka suda.
Neka sudije odneguju ovakvo postupanje!
Kraj hajkama svuda po svim osnovima.
Zarko obnovi se i nakon toga nova ostvarenja za publiku zelim.

(четвртак, 10. сеп 2009, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

Zarko

Zarko je svoju kaznu odsluzio, mada ce ceo zivot da ga prati taj dogadjaj u njegovoj dusi.
Zarko nije ubio iz zadovoljstva, nego u samoodbrani i pustite vise coveka na miru.
Bravo za pravosudje Srbije, sto radi svoj posao kako treba.
Zelim mu da zivi zivot sto god moze srecnije i bez trauma.
Jedna baka.

(четвртак, 10. сеп 2009, 15:31) - nevena [нерегистровани]

nas obilic

Konacno da i nase sudstvo uradi pravu stvar! Zarko puno srece u daljem zivotu i nadam se da ces doci u Srbiju!!!

(четвртак, 10. сеп 2009, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

Njemu je život ionako robija...

... dobro ste se setili da je bar malo olakšate.

(четвртак, 10. сеп 2009, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

zarko

bravo za vrhovni sud, pametna odluka! zarko, vrati se sto pre!