Битићи: Зна се ко је убио моју браћу

Тужилац Владимир Вукчевић и министар Ивица Дачић знају ко је убио тројицу браће Битићи 9. јула 1999. године, тврди њихов рођени брат Фатос Битићи.

Фатос Битићи, рођени брат тројице Албанаца које су 9. јула 1999. године убили непознати припадници МУП-а Србије, изјавио је недељнику НИН да тужилац за организовани криминал Владимир Вукчевић и министар полиције Ивица Дачић знају ко је убио његову браћу.

"Ако желите да чујете шта су ми причали о Гурију на кључним састанцима, ја ћу вам рећи. Био сам на састанку са тужиоцем Вукчевићем и тужиоцима Драгољубом Станковићем и Бруном Векарићем, а са мном су били и људи из Амбасаде САД", рекао је Фатос Битићи.

Према његовим речима, "они су рекли да су на случају Битићи радили десет година. Питао сам: У чему је проблем? Проблем је у Гурију, рекли су. Имате доказе за то? Да, имамо. Па шта чекате? Није било одговора".

Фатос Битићи је рекао да је приликом сведочења 2004. године у Кладову питао истражног судију ко су ти људи који су то учинили.

"Судија ме је питао: Јеси ли чуо за Легију? За Гурија? За Властимира Ђорђевића? То су људи који су умешани у убиство тројице браће. Видео сам да тужилац Драгољуб Станковић одлично познаје људе из Прокупља (затвор где су били Битићи), који су такође дошли да сведоче пред истражним судијом. Они се познају врло добро, видео сам то својим очима у Кладову, и то ми је такође рекао и судија са којим сам разговарао", рекао је Битићи.

Говорећи о недавном сусрету који је имао са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, Фатос Битићи је подсетио да је на састанцима био и амбасадор САД Мајкл Кирби.

"Разговарали смо са свим људима на највишем нивоу у Србији. Сви су дали обећање да ће учинити све шта могу да се овај случај реши у најкраћем могућем року. Сви кажу да се зна ко су убице", истакао је Фатос Битићи.

Како је рекао, "тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и министар полиције Ивица Дачић окривљују један другога".

"Први каже да Министарство унутрашњих послова неће да уради шта треба, а други за нерад оптужује тужиоца. Има већ 14 година како не можете да решите овај случај, рекао сам им. То је срамота", наводи Битићи.

Битићи каже да српско тужилаштво има сведока који потврђује да је Гури наредио Сретену Поповићу да организује неколико људи и с њима из Прокупља спроведе до Центра у Петровом Селу три ратна заробљеника, који су шпијуни.

"Тај сведок је био са Гуријем у Петровом Селу и када је Властимир Ђорђевић позвао Гурија на телефон. Он зна тачно шта се догодило. Добио сам списак доказа на три стране. Проследио сам га људима у Вашингтону", рекао је Фатос Битићи.

Такође, рекао је да је списак доказа које су му дали из Тужилаштва показао Александру Вучићу и да је он био шокиран.

Већ 14 година долазим у Србију, додаје Битићи, и видим да су сви који треба да кажу истину престрављени, рекао је он, преноси НИН.

Радосављевић: Нисам знао да сам под опсервацијом

Некадашњи командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури изјавио је да није знао да је под "опсервацијом" због случаја "Битићи", као и да се не меша у рад државних органа.

"О том случају више немам шта да кажем. Све што сам имао, рекао сам. Верујем државним органима", рекао је Радосављевић Блицу.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је јуче да је Радосављевић и даље "под опсервацијом" у случају "Битићи".

"Тужилаштво је дошло до нових доказа у случају убиства тројице браће Битићи, америчких држављана, који сада дају јаснију и потпунију слику о томе шта се тачно десило", рекао је Вукчевић.

Вукчевић је рекао да се нико не плаши Радосављевића, као што је недавно изјавио Фатос Битићи, брат убијених.

"Ја не знам какав је он утисак стекао, нити му је ико рекао да се било ко уплашио Гурија. Да је тако, ја бих дао оставку. Ја сам му рекао да ми тешко долазимо до сведока, јер су људи, ти сведоци, преплашени", напоменуо је Вукчевић.

Када је у питању одговорност Горана Радосављевића у убиству браће Битићи, Вукчевић је рекао да досадашња истрага није утврдила нити да је одговоран, нити да није, али да је под опсервацијом.

Вукчевић је подсетио да истрагу о убиству тројице Битићија води и ФБИ.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се