Битићи: Зна се ко је убио моју браћу

Тужилац Владимир Вукчевић и министар Ивица Дачић знају ко је убио тројицу браће Битићи 9. јула 1999. године, тврди њихов рођени брат Фатос Битићи.

Фатос Битићи, рођени брат тројице Албанаца које су 9. јула 1999. године убили непознати припадници МУП-а Србије, изјавио је недељнику НИН да тужилац за организовани криминал Владимир Вукчевић и министар полиције Ивица Дачић знају ко је убио његову браћу.

"Ако желите да чујете шта су ми причали о Гурију на кључним састанцима, ја ћу вам рећи. Био сам на састанку са тужиоцем Вукчевићем и тужиоцима Драгољубом Станковићем и Бруном Векарићем, а са мном су били и људи из Амбасаде САД", рекао је Фатос Битићи.

Према његовим речима, "они су рекли да су на случају Битићи радили десет година. Питао сам: У чему је проблем? Проблем је у Гурију, рекли су. Имате доказе за то? Да, имамо. Па шта чекате? Није било одговора".

Фатос Битићи је рекао да је приликом сведочења 2004. године у Кладову питао истражног судију ко су ти људи који су то учинили.

"Судија ме је питао: Јеси ли чуо за Легију? За Гурија? За Властимира Ђорђевића? То су људи који су умешани у убиство тројице браће. Видео сам да тужилац Драгољуб Станковић одлично познаје људе из Прокупља (затвор где су били Битићи), који су такође дошли да сведоче пред истражним судијом. Они се познају врло добро, видео сам то својим очима у Кладову, и то ми је такође рекао и судија са којим сам разговарао", рекао је Битићи.

Говорећи о недавном сусрету који је имао са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, Фатос Битићи је подсетио да је на састанцима био и амбасадор САД Мајкл Кирби.

"Разговарали смо са свим људима на највишем нивоу у Србији. Сви су дали обећање да ће учинити све шта могу да се овај случај реши у најкраћем могућем року. Сви кажу да се зна ко су убице", истакао је Фатос Битићи.

Како је рекао, "тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и министар полиције Ивица Дачић окривљују један другога".

"Први каже да Министарство унутрашњих послова неће да уради шта треба, а други за нерад оптужује тужиоца. Има већ 14 година како не можете да решите овај случај, рекао сам им. То је срамота", наводи Битићи.

Битићи каже да српско тужилаштво има сведока који потврђује да је Гури наредио Сретену Поповићу да организује неколико људи и с њима из Прокупља спроведе до Центра у Петровом Селу три ратна заробљеника, који су шпијуни.

"Тај сведок је био са Гуријем у Петровом Селу и када је Властимир Ђорђевић позвао Гурија на телефон. Он зна тачно шта се догодило. Добио сам списак доказа на три стране. Проследио сам га људима у Вашингтону", рекао је Фатос Битићи.

Такође, рекао је да је списак доказа које су му дали из Тужилаштва показао Александру Вучићу и да је он био шокиран.

Већ 14 година долазим у Србију, додаје Битићи, и видим да су сви који треба да кажу истину престрављени, рекао је он, преноси НИН.

Радосављевић: Нисам знао да сам под опсервацијом

Некадашњи командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури изјавио је да није знао да је под "опсервацијом" због случаја "Битићи", као и да се не меша у рад државних органа.

"О том случају више немам шта да кажем. Све што сам имао, рекао сам. Верујем државним органима", рекао је Радосављевић Блицу.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је јуче да је Радосављевић и даље "под опсервацијом" у случају "Битићи".

"Тужилаштво је дошло до нових доказа у случају убиства тројице браће Битићи, америчких држављана, који сада дају јаснију и потпунију слику о томе шта се тачно десило", рекао је Вукчевић.

Вукчевић је рекао да се нико не плаши Радосављевића, као што је недавно изјавио Фатос Битићи, брат убијених.

"Ја не знам какав је он утисак стекао, нити му је ико рекао да се било ко уплашио Гурија. Да је тако, ја бих дао оставку. Ја сам му рекао да ми тешко долазимо до сведока, јер су људи, ти сведоци, преплашени", напоменуо је Вукчевић.

Када је у питању одговорност Горана Радосављевића у убиству браће Битићи, Вукчевић је рекао да досадашња истрага није утврдила нити да је одговоран, нити да није, али да је под опсервацијом.

Вукчевић је подсетио да истрагу о убиству тројице Битићија води и ФБИ.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2013, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

zuta kuca

a sta bi sa srbima iz zute kuce

(петак, 06. дец 2013, 03:50) - Aleksa [нерегистровани]

MA molim lepo...

Oni dosli da ratuju, sto znaci da ubijaju i sta su drugo ocekivali???? Ko se maca lati , od maca i strada!!!!

(петак, 06. дец 2013, 03:19) - anonymous [нерегистровани]

Psi Rata

"Psi rata" su strani placenici koji ratuju u drugoj zemlji i njih ne stiti Zenevska konvencija. Za njih niko ne polaze racune. Toliko.

(четвртак, 05. дец 2013, 23:02) - Kosmet [нерегистровани]

zna se

Takodje se vrlo dobro zna ko su zlocinci iz Albanskog naroda,koji su izvrsili brojne zlocine nad civilima Srpske nacionalnosti pa do sada niko nije odgovarao za iste.Najodgovoriji za zlocine su nagradjeni visokim funkcijama i kroje politiku na Kosovu.Toliko o pravu i pravdi u laznoj drzavi.

(четвртак, 05. дец 2013, 22:56) - Kosmet [нерегистровани]

kafic ,,Panda,,

Samo da pitam kosmetske vlasti, EULEX i naseg tuzioca Vukcevica,da li je reseno ubistvo sest Srpskih mladica u Peci u kaficu ,,Panda,,.Ako nisu imaju li nameru da to urade ili mozda Srpske zrtve nisu vazne jer ne stoji Amerika iza njih.Trebalo bi da se svuda na svetu,primenjuje isti kriterijum za sve zrtve bez obzira ko su i kojem narodu pripadaju ali to nije slucaj posebno kada su Srbi zrtve,nazalost.

(четвртак, 05. дец 2013, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Pravda

I ja neznam ko je ubio mog muza a bio je 1977 god. Nestao je 99 do danas Niko nista nezna...

(четвртак, 05. дец 2013, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

ko su oni bili i kako su ubijeni?

Da li ce ikad izvestavanje o zlocinima pratiti i prica o braci Batici? Ili cemo zauvek ostati zarobljeni u poluistinama i slepilu koji izbijaju iz svih komentara....

(четвртак, 05. дец 2013, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

molim objasnjenje

Zbog čega Srbija uopšte raspravlja sa bilo kim?

(четвртак, 05. дец 2013, 18:31) - Potomak [нерегистровани]

Suverenitet?!

Koji smo mi protektorat od drzave, sta ima njega da prima premijer. Gde to ima jos. Prica o necijem strahu, pa oni ubiju svedoke, vade organe ljudima. Braca su mu bila teroristi, a i ako kazemo da nisu, dosli su u neprijateljsku zemlju u vreme rata, i sta su mislili da ce da bude.

(четвртак, 05. дец 2013, 17:26) - Србин из Русије [нерегистровани]

Шта су браћа Битићи уопште тражили у Србији?

Свима је јасно што су дошли и чиме су се бавили. Међутим, мене брине што се много већа пажња даје том случају него нпр. ''Жутој кући'', односно несрећним људима који су страдали на тако суров начин пре непуних 15-ак година, на прагу XXI века? Јасно ми је да то Америку уопште не занима, али зашто ми тј. наша власт допушта да се тако олако прелази преко тог ужасног злочина над заробљеним Србима?